Mudrost samuraja: Kad ljutnja naraste…samo učini ovo

Mudrost samuraja: Kad ljutnja naraste…samo učini ovoNeki je trgovac dugovao novac samuraju. Budući da je nekoliko puta prekršio dogovoreni rok za vraćanje duga, samuraj je izvukao mač da ga ubije. Trgovac, pomirivši se sa sudbinom, gledajući samuraja u oči, samo se pokloni i mirno reče: “Možeš me slobodno ubiti, ali prije nego što to učiniš, potrebno je znati da kad ljutnja naraste, mudar čovjek drži ruke prema dolje.“
.
Samuraju se taj trgovčev savjet učini iskrenim i poučnim te stoga vrati mač u korice, odlučivši da mu i ovaj put oprosti. Dogovoriše se o novom roku, a potom se rastadoše odlazeći svaki na svoju stranu.
Samuraj je nekoliko dana putovao do svog sela. Kada je napokon stigao, bila je duboka noć. Ušavši u kuću, u mračnoj je sobi ugledao dvije ljudske prilike kako spavaju u krevetu. Odmah je prepoznao da je jedna od njih njegova žena, dok za drugu nije znao tko bi to mogao biti.
U sljedećem trenutku pomislio je da bi to mogao biti neki muškarac i odmah je potegao mač.
I taman kad je htio njime zasjeći, u njegovoj glavi odjeknuo je trgovčev savjet. Spustivši mač, prišao je i brzo strgnuo prekrivač. Iznenadio se kad je u drugoj osobi prepoznao svoju majku. Kasnije je saznao da je ona došla da bi snahi pravila društvo jer je u okolici bilo puno razbojnika. Da oni ne bi primijetili da samuraj nije kod kuće, ona je bila u kući sa snahom.
.
Shvativši da je upravo izbjegao tragediju zahvaljujući trgovčevim riječima, istog se trena okrenu i napusti kuću. Zaputio se natrag u mjesto iz kojeg je upravo došao. Nakon nekoliko dana pronašao je trgovca. Kad ga je spazio, trgovac je prvo pomislio da se samuraj predomislio o roku za vraćanje novca. Umjesto toga, samuraj je stao ispred njega, poklonio se i blagim, ali odlučnim glasom rekao: “Ti mi više ništa ne duguješ.“ Zatim se okrenuo i zaputio natrag u svoje selo. Iznenađen, trgovac je još dugo gledao za njim.
.
Iz knjige: Nenad Simić, Samuraji, Odjeci ratničkog sna
.
Oprost stvara promjenu u energiji: on oslobađa vas