Ne preziri sitnu muhu, pauka ni mrava, jer dogodi se ponekad, da miš spasi lava Reviewed by admin on . Nekakav mladi kraljević zapita jednoga dana: . – Zašto je Bog stvorio muhe i pauke, kad oni nisu čovjeku ni od kakve koristi? Kad bih imao tu moć, ja bih svu tu Nekakav mladi kraljević zapita jednoga dana: . – Zašto je Bog stvorio muhe i pauke, kad oni nisu čovjeku ni od kakve koristi? Kad bih imao tu moć, ja bih svu tu Rating: 0
You Are Here: Home » Duhovnost » Inspirativno » Ne preziri sitnu muhu, pauka ni mrava, jer dogodi se ponekad, da miš spasi lava

Ne preziri sitnu muhu, pauka ni mrava, jer dogodi se ponekad, da miš spasi lava

Nekakav mladi kraljević zapita jednoga dana:
.
– Zašto je Bog stvorio muhe i pauke, kad oni nisu čovjeku ni od kakve koristi? Kad bih imao tu moć, ja bih svu tu gamad pobio!!
.
Sugovornik mu reče:
.
– Sva su Božja stvorenja veliko djelo ruku njegovih; sva su ona tako mudro stvorena i raspoređena, da je svaki, ma i najmanji stvor, svijetu od koristi, iako se to ne može tako lako na prvi pogled uvidjeti.
.
– Dobro – reče kraljević – ja znam da neki insekti mogu biti od koristi, ali su za ljude skoro svi prava napast.
.
Nekoliko godina poslije ovog razgovora, onaj kraljević ode u rat. Ratna sreća se okrenula i kraljević je morao bježati pred neprijateljem. Dotetura u neku šumu pa umoran legne pod drvo i zaspi.
.
Dok je on spavao, prikrade mu se neprijateljski vojnik i baš kad ga je htio ubiti, jedna mušica padne kraljeviću na lice i ubode ga tako jako da se od bola probudio i skočio. Vojnik se prenerazi. Kraljević izvuče mač i napadne neprijatelja, koji pobježe.
.
Kad je opasnost prošla, kraljević se sakrije u jednu špilju. Čim je ušao kroz mali otvor, pauk počne plesti mrežu na ulazu u špilju  i do zore je bio gotov. Ubrzo, vojnici, koji su tragali za kraljevićem, prođoše pokraj špilje.
Kraljević je čuo kako je jedan vojnik rekao da trebaju pogledati unutra. No drugi odgovori da sigurno nije tamo jer, da je kraljević ušao, potrgao bi paučinu na ulazu.
.
Kad je opasnost prošla, kraljević viknu uzbuđeno:
– O, veliki Bože, kako je neizmjerna dobrota tvoja! Jučer si mi spasio život uz pomoć malene mušice, a danas uz pomoć slabog pauka. Kako su savršena djela ruku tvojih!
.
Ne preziri sitnu muhu,
pauka ni mrava,
jer dogodi se ponekad,
da miš spasi lava.
 
.

-Christoph von Schmid (1768-1854) ​

atma.hr

Comments (1)

Leave a Comment