Face mapping – mapiranje lica

Face mapping – mapiranje licaMapiranje lica (face mapping) dio je drevne kineske medicine. Prema kineskoj medicini, koža kao najveći organ odražava ne samo način života koji prakticiramo, nego i ono što se događa u našem organizmu.

Sama vještina bazira se na promatranju disbalansa na našem licu te putem znanja gdje i kako promatrati, radi se precizna dijagnoza eventualnog postojanja poremećaja u samom tijelu. Ta drevna tehnika sve je popularnija na zapadu gdje se sve više koristi u sprječavanju i liječenju bolesti.

Mapiranje lica

Tehnika obuhvaća nekoliko različitih dijelova lica: bradu, nos, čelo, lijevi obraz i desni obraz. Sve je povezano s kineskih 5 elemenata (vatra, zemlja, voda, metal i drvo) koji odgovaraju određenim organskim grupacijama poput jetre, želuca, srca, hormona itd. Naravno, sama tehnika mapiranja lica puno je šira i kompleksnija, pa ćemo se zadržati samo na osnovnim zonama lica i primjerima mogućih problema.

Čelo
Prema mapiranju lica, čelo pripada vatrenom elementu. Ovo je područje povezano sa srcem i tankim crijevima, ali i s umom i dušom. Srčani udar često se može predvidjeti suptilnim plavkasto-zelenim nijansama na čelu.

Nos
Ovo je područje povezano s elementom zemlje koji odgovara trbuhu, slezeni i gušterači. Problemi bubuljica na bočnoj strani ili na vrhu nosa upozoravaju na problem prehrane sa previše začinjene, duboko pržene, masne hrane. Također može upozoravati na probleme s probavom npr. česti proljevi. Prekomjerna briga, stres kao i prekomjerno konzumiranje alkohola mogu se povezati sa pucanjem kapilara ili crvenilom na nosu.

Brada
Područje brade povezano je s vodenim elementom koji je interno povezan s mrežom organa bubrega i mjehura, uključujući hormonalni sustav i žlijezde. Ovo područje odnosi se na maternicu i jajnike kod žena te prostate i genitalija kod muškaraca.

Desni obraz
Desni obraz odnosi se na element metala, zonu koja odražava plućnu i debelo crijevnu mrežu. Problemi u ovom dijelu mogu se očitovati kao blijedost, problemi s kožom. Blago izlaženje akni i lagano crvenilo može značiti da dolazi prehlada. Bolesti pluća kao i bolesti gornjeg dišnog sustava također aktiviraju vizualne simptome na desnom obrazu. Ljudi koji imaju problema s astmom često imaju crvenkastu, oljuštenu kožu, ponekad lagani osip ili laganu plavkasto-zelenu nijansu na desnom obrazu.

Lijevi obraz
Lijevi obraz odgovara elementu drva i odnosi se na jetru i probleme žučnog mjehura. Razbijeni kapilari i crvenilo – osobito pokraj mosta nosa upućuju na upalu jetre. Izbočene vene, crvenilo i osip mogu biti signal visokog krvnog tlaka ili potisnutog bijesa (što može uzrokovati visoki krvni tlak). Žućkaste naslage ispod lijevog oka mogu ukazivati na žučne kamence.

Kinesko mapiranje lica trebalo bi koristiti kao putokaz za otkrivanje uzroka koji vas čini bolesnim. Sama tehnika ne predstavlja ukupno rješenje vaših problema i nije sama zamjena za dijagnostiku, ali vam može pružiti uvid u zdravstveno stanje organizma. Potrebno je precizno znanje i iskustvo da bi se mogla profesionalno prakticirati. No, čak i sa osnovama može svakome donijeti dobrobiti u njegovanju osobnog zdravlja i prepoznavanju značenja određenih promjena na licu i u samom tijelu ?

Izvor