Duhovnost iz drugog kuta – zahtjeva li izbjegavanje velikih ciljeva, ambicija i zarađivanja novca Reviewed by admin on . “U današnje vrijeme postoji veliki mit po pitanju duhovnosti. To je ono uvriježeno mišljenje da, ako želimo biti duhovnjaci, moramo se povući iz svijeta, otići “U današnje vrijeme postoji veliki mit po pitanju duhovnosti. To je ono uvriježeno mišljenje da, ako želimo biti duhovnjaci, moramo se povući iz svijeta, otići Rating: 0
You Are Here: Home » Duhovnost » Duhovnost općenito » Duhovnost iz drugog kuta – zahtjeva li izbjegavanje velikih ciljeva, ambicija i zarađivanja novca

Duhovnost iz drugog kuta – zahtjeva li izbjegavanje velikih ciljeva, ambicija i zarađivanja novca

“U današnje vrijeme postoji veliki mit po pitanju duhovnosti. To je ono uvriježeno mišljenje da, ako želimo biti duhovnjaci, moramo se povući iz svijeta, otići u izolaciju. Drugim riječima – ‘duhovni život zahtjeva izbjegavanje velikih ciljeva, ambicija i zarađivanja novca’.

To naravno, nije istina. Ja duboko vjerujem da su najduhovniji ljudi oni koji svojim aktivnim djelovanjem potiču globalne promjene i napredak. To je za mene definicija iznimnih ljudi: to je svaki čovjek koji se povezao s duhovnim dijelom sebe i koji je osjetio kako ga upravo taj aspekt pokreće, inspirira, potiče njegovu radoznalost i ohrabruje.

Jedan od najvećih filozofa današnjice, Ken Wilber, napisao je divni esej na ovu temu pod imenom Egolessness. Evo što Ken u njemu piše:

Prosječna osoba smatra da bi neki duhovni mudrac trebao biti nešto manje od osobe, nekako lišen svih prljavih, kompliciranih žudnji i želja koje inače preplavljuju ljude… Mi želimo da oni budu potpuno netaknuti svim tim “niskim” strastima. I baš to stanje, ta odsutnost, ta praznina, nešto što je manje od čovjeka, od osobe – smatramo da je stanje bez ega.

Ali stanje bez ega nikako ne znači biti manje čovjekom! Dapače, ono znači biti i daleko više. Dakle, ne “minus čovjek”, nego “plus čovjek”! Znači, sve ono što spada pod normalnu osobnost i kvalitete, PLUS trans-osobne! Prisjetite se velikih jogija, svetaca i mudraca od Mojsija do Padmasambhava. Oni nisu bili nekakvi mlitavci, nego snažni pokretači koji su znali dobro prodrmati ljude – od bičevanja i rušenja stvari u hramu do zauzdavanja bijesa cijelih nacija. Oni su prodrmali svijet na njima svojstven i upečatljiv način, nikako nježnim kikotanjem. Mnogi od njih pokrenuli su masovne revolucije koje su se nastavile tisućama godina kasnije.

A te stvari nisu učinili tako da su izbjegavali fizičke, emocionalne i mentalne dimenzije ljudskosti i ega koji sve to sa sobom nosi, nego tako što su se angažirali intenzitetom i snagom koji je iz temelja protresao svijet.

Ove mudre riječi Kena Willbera pomogle su mi da razriješim neke od vlastitih unutarnjih konflikta o ideji što to znači biti duhovna osoba. Danas smatram da postoji mnoštvo načina da se bude duhovan, a jedan od njih je da se bude ispunjen energijom koja se želi manifestirati kroz stvaranje i koja ima hrabrosti izazvati status quo na duel, baš poput mnogih znanstvenika, poduzetnika i ostalih titana koji neprestano rade na projektima koji guraju čovječanstvo naprijed. Kad pogledate, što bi moglo biti veće i duhovnije od toga? Mi ne moramo birati između Bude i opakog tipa koji sve prodrma gdje god se pojavi! Ideja je da se bude sve pomalo, i nježan i opak, kad treba. Ponekad je jedini način da se bude efikasan u jednom tek kada se ovlada drugim.”

Vishen Lakhiani – “The Code of the Extraordinary Mind”

Možete se predbilježiti za knjigu i dobiti je po nižoj cijeni odmah po izlasku iz tiska.

Izvor

Leave a Comment