Elizabeth Gilbert: prvi korak prema uspjehu Reviewed by admin on . Elizabeth Gilbert, spisateljica koju najviše prepoznajemo po uspješnici 'Jedi, moli, voli' opisala je kako ona vidi put prema uspjehu Nisam uspjela, ali sam bar Elizabeth Gilbert, spisateljica koju najviše prepoznajemo po uspješnici 'Jedi, moli, voli' opisala je kako ona vidi put prema uspjehu Nisam uspjela, ali sam bar Rating: 0
You Are Here: Home » Život » Posao i financije » Elizabeth Gilbert: prvi korak prema uspjehu

Elizabeth Gilbert: prvi korak prema uspjehu

Elizabeth Gilbert, spisateljica koju najviše prepoznajemo po uspješnici ‘Jedi, moli, voli’ opisala je kako ona vidi put prema uspjehu

Nisam uspjela, ali sam barem znala da sam pokušala

Jednog jutra 1993. godine zaputila sam se u ured jednog poznatog magazina u New Yorku sa željom da se tamo zaposlim kao novinarka. Nisam imala ugovoren sastanak, nisam imala iskustva, nisam imala čak nijedan objavljen članak pod svojim imenom. Ali znala sam jedno – nitko nikada neće pokucati na moja vrata i reći: ”Čuli smo da ovdje živi jedna talentirana spisateljica i željeli bismo joj pomoći u karijeri.” Znala sam da sam ja ta koja treba kucati na tuđa vrata!

To sam i učinila. I pogodite što? Nije mi uspjelo! (Naravno da nije, svijet tako ne funkcionira.) Ali svejedno taj trenutak smatram jednim od najvažnijih u životu, jer bio je tako odvažan! Kad sam se tog dana vratila kući, bila sam slomljena, ali sam barem znala da sam hrabra. I da nikada ne moram trpjeti bol zbog spoznaje da nisam probala.

Ženama je teško znati što žele jer su odgojene da podilaze drugima

Prije gotovo 800 godina perzijski mistik Rumi napisao je: ”Moraš tražiti ono što zaista želiš.” On je na to gledao kao na svetu dužnost, i ja mislim da je bio u pravu – ne zato što će naše želje biti automatski ostvarene (neće), nego zato što se zbog samog čina izgovaranja ”Ovo sam ja, i iz tih i tih razloga želim to i to” u nama budi moćna sila. Kada artikuliramo svoje želje, širimo poruku da smo ozbiljni u donošenju odluka u životu.

To je teško! Pogotovo za žene. Prije svega, morate znati što želite, a to može biti problem ako ste odgojene da podilazite drugima. Drugo, morate vjerovati da ste vrijedne toga što želite. Ponovno problem za žene istrenirane da ne cijene sebe dovoljno. Treće, morate se pripremiti na mogućnost odbijanja. To je najgore. Žene ne vole da ih se odbija pa često postavljamo pitanja poput odvjetnika, ona na koja već znamo odgovor. U prijevodu to znači: bez rizika. A to nadalje znači: bez nagrade.

Samo pitajte, tražite

Odbijanje ipak nije toliko strašna stvar. Mislim da su muškarci to oduvijek razumjeli – za njih slavan neuspjeh može biti bolji od oprezne pobjede. Zato muškarci pitaju za sve i svašta, traže stvari koje ne zavrjeđuju ili nisu za njih kvalificirani. Ne govorim ovo kao uvredu muškarcima nego želim da što više žena učini upravo isto! Jer nekad će vam netko odgovoriti ‘Da’, i čak ako niste spremne na to, uspjet ćete. Magično je to.

Ne mogu vam dati upute kako točno tražiti što želite. Ponekad morate biti blage i šarmantne, a ponekad drske i hrabre. Ali općenito govoreći, to je jednostavna formula: Samo pitajte, tražite! Jer jedino ćete tako dobiti ono što želite.

Elizabeth Gilbert za The Oprah Magazine

Leave a Comment