Upute za korištenje – tatin dnevnik Reviewed by admin on . Upute za korištenje – tatin dnevnik Uvidjet ćeš sine kako je to kada se duša prekrije slojevima gline i zemlje, kada  ljubav prekrije strahom, slobodu sebičnošć Upute za korištenje – tatin dnevnik Uvidjet ćeš sine kako je to kada se duša prekrije slojevima gline i zemlje, kada  ljubav prekrije strahom, slobodu sebičnošć Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna Roberta Marinkovića » Upute za korištenje – tatin dnevnik

Upute za korištenje – tatin dnevnik

upute

Upute za korištenje – tatin dnevnik

Uvidjet ćeš sine kako je to kada se duša prekrije slojevima gline i zemlje, kada  ljubav prekrije strahom, slobodu sebičnošću, a kada služba drugima postaje služba samome  sebi. Ovdje si da bolno uzrasteš, da stasaš od toga da drugi ispunjavaju tvoje potrebe sve do toga da ih naučiš sam ispunjavati, te ponoviti isti ciklus, ako ti tako namijenjeno. Najveća većina ljudi u ovome ne uspije; u bilo kojem od slučaju put nije lak. Neke potrebe ćeš, i to samo ako budeš bio znatiželjan i predan, razotkrivati tek vrlo kasno u životu.

Sve ovo pišem za tebe sine, ali i za sve nas.

Vidjet ćeš što znači kada se duh bavi zemaljskim stvarima, kada uroni duboko u osjetila i vrtloge strujanja.  Čovjekološki vrt jedna je jarka, jarka, krvava i divna lopta. Mjesto gdje je čak i ljubav zaogrnuta u bol i odricanje. Puno je vode na ovome planetu, a ima je i dosta mutne.

Cijeli je vrt tako uređen i baštinjen da ga gladno grabiš za svaku vlat, a postoji samo da bi svaku vlat jednom mogao zauvijek otpustiti. Vrt je kitica šarenih lekcija.

Jedan od najmračnijih i najljepših darova koje vrt ima za čovjeka svakako su naše emocije. Ako u njih pronikneš, savladaš – vrt će biti tvoj dobar posuđeni dom i zaživjet ćeš svoju svrhu.

Ovo je vrt u kojemu buja obilje imitacije života. Nalik umjetnom cvijeću koje zna biti i ljepše od pravoga, ali uistinu nije. Ovdje – sve je privremeno, kao i tvoje trenutno plave oči sine.

I dok ovo pišem tvoji duboki konci ponovo se vezuju za korijenje ove zemlje i spremaju se za grljenje svega što je iluzija, a u potrazi za onime što nije. Ova potraga zvuči glamurozno, ali u praksi nije.

                Jednom dok ovo budeš čitao s razumijevanjem nadam se da ću ti istinski moći poslužiti kao primjer onoga što je bitno – zasada znam da ne mogu.

Neki od posjetitelja ovaj čovjekološki vrt nazivaju ‘svijetom kontrasta’. Ovo doista jeste vrt svjetlosti i sjene: tvoje svjetlo bacat će sjenu ispred tebe gdje god pođeš – toga budi svjestan.

Biljke koje stanuju i dolaze ovdje svakojake su i stižu iz različitih podzemnih i nebeskih vrtova; od šarenih mesožderki do purpurnih orhideja osamljenih u kišnim prašumama.

Možda se i zaljubiš u ovo mjesto. Događa se često. Zaljubljenost je snažan lažan dojam utjelovljen u silama prijanjanja. Vezanost. Neki su rekli da su užitak i bol veliki igrači u ovome vrtu. To svakako. Ali svaka igra ima svog igrača, a igrač ima svoju volju i predodžbu.

I ti se sine vidim mijenjaš iz dana u dan. Na moje opće čuđenje u svijetu tvoje oči nisu iste kakve su bile jučer, tvoja kosica i glava drugačije su već samo od jutra pa dok se vratim s posla. Jučer si bio vijest o trudnoći, danas si ljudsko biće, sutra uspomena u astralu. Putnik si.

Robert Marinković

Leave a Comment