Šest stvari koje ne treba govoriti majci djeteta koje vrišti Reviewed by admin on . Malo dijete se baca na pod na odjelu kruha u dućanu, crvenog lica, mašući svojim ručicama po zraku i lupajući nožicama o pod. Vriskovi bijesa i frustracije izla Malo dijete se baca na pod na odjelu kruha u dućanu, crvenog lica, mašući svojim ručicama po zraku i lupajući nožicama o pod. Vriskovi bijesa i frustracije izla Rating: 0
You Are Here: Home » Iscjeljivanje » PSIHOLOGIJA » Šest stvari koje ne treba govoriti majci djeteta koje vrišti

Šest stvari koje ne treba govoriti majci djeteta koje vrišti

Malo dijete se baca na pod na odjelu kruha u dućanu, crvenog lica, mašući svojim ručicama po zraku i lupajući nožicama o pod. Vriskovi bijesa i frustracije izlaze iz sićušnog tijela.

Malo dijete u mukama izljeva bijesa (tantruma) nije nikad lijep prizor, a kad tom incidentu dodate još i javno mjesto, napetost eksponencijalno raste. Kada ste roditelj djeteta koje vrišti u dućanu ili restoranu, posljednja stvar koja vam treba je da vam se obraća bezosjećajna nepoznata osoba. Ovdje je navedeno šest stvari koje nikada ne treba govoriti majci djeteta koje vrišti.

  1. “Vi biste zapravo trebali…” Ništa dobro neće proizići iz razgovora započetog s majkom djeteta koje ima izljev bijesa i pri tom joj govoreći što bi trebala. Vjerujte mi, ona zna i vrlo vjerojatno je Vaš savjet već iskušala.
  2. Ne prosljeđujte tuđe kritike. Sarah Tipton se borila s troje djece na međunarodnom letu koji je trajao deset i pol sati. Na početku devetog sata je njenom trogodišnjaku već bilo dosta. Tipton je pokušala sve da umiri uzrujano dijete, ali ništa nije pomagalo. “Neki putnik se požalio stjuardesi, a ona je žalbu prenijela meni,” rekla je Tipton. “S takvom vrstom informacije majka može samo poželjeti pridružiti se svom trogodišnjaku u raspadu sustava. I nakon 12 godina, još nisam prešla preko toga.”
  3. “Iskontrolirajte svoje dijete.” To je kao da ste majci čije dijete vrišti rekli: “Zašto se ne možeš hrvati s divljim lavom golim rukama?” Maloj djeci ne možete objasniti stvari i ponekad se doslovno ništa ne može učiniti dok se dijete ne izmori.
  4. Prijetiti djetetu Djedom Božićnjakom ili nekim drugim autoritarnim likom. Reći djetetu koje plače “da ga Djed Božićnjak gleda” lako vam se može obiti o glavu i potaknuti dijete na svjež nalet jada.
  5. Upućivati majci ljutite poglede ili šaptati komentare. Vjerujte mi, majka se osjeća dovoljno osuđenom i bez toga da joj stranci daju poglede s gađenjem ili s nekim razgovaraju o tome kako se majka ophodi s djetetom koje vrišti. Ona već osjeća da je u centru goruće pažnje – nemojte učiniti da se osjeća još gore.
  6. “Zar ga ne možete izvesti odavde?” Pa, možda, ali ako majka ima tu i drugu djecu ili kolica puna namirnica onda možda ne može odmah napustiti mjesto. Možda nije ni u stanju fizički podići dijete jer je težina malog djeteta koje vrišti i migolji se puno veća od težine djeteta iste dobi i visine, a koje je poslušno.

Dok smo vani, velike su šanse da ćemo sresti majku s djetetom koje vrišti. Način na koji reagiramo može činiti veliku razliku i majci i djetetu. Joy Wycoff iz Mooresvillea u Sjevernoj Karolini traži mogućnosti da ponudi pomoć majkama male djece. “I ja sam bila majka male djece i nisam uvijek imala ljubaznu osobu koja bi mi ponudila pomoć kada mi je trebala”, rekla je.

Ovdje su četiri jednostavna načina na koje možete pomoći majci u sličnoj situaciji.

  1. Pohvalite majčin način na koji rješava situaciju. Jedna majka je to povezala sa situacijom kad su njeni dječaci bili neposlušni u dućanu trčeći okolo i skrivajući se u stalcima za odjeću i ona ih je poredala uza zid dok je plaćala račun. Kad je odlazila, jedna žena se obratila njoj i dječacima riječima: “Dječaci, budite dobri prema svojoj majci. Ona vas jako voli i dobro vas odgaja.” Jedna jednostavna izjava pretvorila je ovoj majci loš dan u dobar.
  2. Tražite načine da ohrabrite majku s malom djecom. Kad je jedna od njenih kćeri imala izljev bijesa u dućanu, jedna osoba je prišla toj majci nakon što se dijete smirilo i rekla: “Lijepo ste to razriješili.” “Ne samo da je to rastopilo napetu situaciju u dućanu, već je i potvrdilo da je moja metoda tada bila ispravna”, rekla je ta majka.
  3. Ponudite pomoć. Toliko često odvraćamo pogled od scene, ponekad zbog srama, ponekad da ne bismo nešto krivo rekli. Ali postoje jednostavni načini da se ponudi pomoć. Možete izvaditi majčine namirnice na pokretnu traku, sačuvati joj mjesto u redu da se ona može obratiti djetetu, pričuvati joj stvari dok ona odvede dijete sa strane ili u toalet, nasmiješiti joj se umjesto da se mrštite. Jedna majka je skupljala okolo bojanke i mala pakiranja bojica da se daju majkama koje trebaju nečim odvratiti pozornost svojoj djeci, na primjer u restoranu ili dok čekaju u redu.
  1. Suosjećajte. Svi smo mi bili u sličnoj situaciji pa recite majci da se drži, da će sve to proći, da je u redu, da smo svi to prošli i da se ona dobro nosi s tim. Čuti suosjećanje od druge majke može olakšati situaciju.

Ove male geste mogu promijeniti način na koji majka gleda na situaciju.

U današnje je vrijeme dovoljno teško biti roditelj, a kad tome dodate još i djecu koja vrište, to može rastužiti i najopušteniju majku. Ako se sjetimo da ponekad mlade majke trebaju pomoć starije žene (Tit 2) ili prijateljicu, možemo učiniti njen dan malo boljim.

Sarah Hamaker | crosswalk.com

Prijevod: Sanja Boto | Bitno.net

Leave a Comment

%d bloggers like this: