Čišćenje najgorih oblika traume Reviewed by admin on . Ima jedna priča iz knjige američkog antropologa Carlosa Castanede u kojoj se govorilo o preuzimanju odgovornosti za svoj život. U njoj je Castaneda pitao svoga Ima jedna priča iz knjige američkog antropologa Carlosa Castanede u kojoj se govorilo o preuzimanju odgovornosti za svoj život. U njoj je Castaneda pitao svoga Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna Nenada Ljubića » Čišćenje najgorih oblika traume

Čišćenje najgorih oblika traume

traume

Ima jedna priča iz knjige američkog antropologa Carlosa Castanede u kojoj se govorilo o preuzimanju odgovornosti za svoj život. U njoj je Castaneda pitao svoga učitelja don Juana:

“Ali, don Juane, što je sa zlostavljanom djecom, s djevojčicama koje su bile maltretirane ili čak i silovane u djetinjstvu, kako će one preuzeti odgovornost? Poznavao sam ženu koju je prvo zlostavljao stariji brat kada je imala šest godina. Onda je to saznao drugi brat, pa ju je i on počeo zlostavljati. Zatim je to saznao i otac, pa ju je i on maltretirao. To je trajalo godinama. Pa to je Mount Everest trauma! Što da kažem osobi poput nje?”

Don Juan mu je rekao:

“To je bilo tada! Sada je sada. Ne postoji terapija koja može pomoći da se nadvlada takva koncentracija negativne energije. Terapija je dio repertoara iz istog tog sjećanja u kojem je trauma i nastala.”

Dakle, trebamo preuzeti odgovornost za sada, za ovo danas, ovu tipkovnicu, ovaj ekran, zrak koji dišem! Kroz sadašnjost se čisti prošlost! Čistimo je iz trenutačne slobodne svijesti, umjesto iz zatočene.

 

-Nenad Ljubić

“Ljubav u knjizi”

Leave a Comment