Reprogramiranje uma – ovo su koraci koji će učiniti da vam život bude ljepši

Reprogramiranje uma – ovo su koraci koji će učiniti da vam život bude ljepši

Reprogramiranje uma – počnite sami birati i krenite putem koji će vas učiniti zadovoljnijim, zdravijim, uspješniji.

Reprogramiranje uma – autor teksta kaže: “Jamčim vam da je reprogramiranje vašeg kreativnog svjesnog uma zapravo vrlo jedno­stavna stvar” i u ovom tekstu objašnjava kako se to radi.

Ne morate misliti, govoriti ili djelovati onako kako ste to činili cijelog života! Prema statističkoj evidenciji, svjesni um obuhvaća otprilike 5 posto ukupnog djelovanja mozga, ostavljajući 95 posto kraljevstvu podsvjesno­ga.

Poznati psiholog dr. W. Dyer tvrdi da se podsvjesni um, ma koliko bio genetski programiran i pod utjecajem navika, može promijeniti, te u ovom tekstu daje savjet kako to učiniti.

REPROGRAMIRANJE UMA

Prije nekog vremena posvetio sam se proučavanju procesa stvaranja dramatičnog prijenosa misli, koristeći stavove i obrasce ponašanja koji me prate tijekom cijelog života.

Nekoliko sam godina pomno istraživao sve što sam činio kako bih ukinuo stare obrasce ponašanja kod sebe. Ova me aktivnost potakla da propitam osnovna uvjerenja o legitimnosti utjecaja gena i okoline u određivanju tko sam i što kod sebe mogu promijeniti.

Zahvaljujući uspjehu u modificiranju svojih misli, što je imalo za posljedicu i promjenu djelovanja, razvio sam novu paradigmu za uklanja­nje neželjenih, uobičajenih obrazaca ponašanja, koji nas prate tijekom cijelog života.

Na prvi pogled, veći dio onoga što sada dijelim ovdje s vama, može djelovati radikalno i neusklađeno s utvrđenim psihološkim i sociološkim akademskim dogmama. Nema veze. Ovo su moja uvjerenja – ovako ja to vidim!

Reprogramiranje uma – volja i um

U sjajnoj jednočinki Jean-Paula Sartrea, pod nazivom „Bez izlaza“, glavni lik značajno izjavljuje: “Čovjek je ono što hoće biti.” Ova ideja o sna­zi volje osnovna je tema većeg dijela mojih ranijih pisanja i još uvijek strastveno podržavam uvjerenje da svi unutar svog bića posjedujemo nevidljivu silu, koju prepoznajemo kao volju.

No, također sam svjestan postojanja mnogih aspekata našeg života, koji su naizgled izvan dosega naše volje – primjerice, ponekad nije dovoljno ukloniti navike koje nas prate tijekom cijelog života.

Identificiranje i mijenjanje nekih misli, naro­čito onih koje su s nama, kako nam se čini, od samog početka, zahtijeva sasvim novi postupak percipiranja.

Nasuprot Sartreovoj opasci, Ralph Waldo Emerson nudi ovo: “Čovjek je rijeka čiji je izvor skriven. Naše biće spušta se u nas iz nama nepozna­tog mjesta.”

U 17. stoljeću Benedict de Spinoza imao je sličnu opasku o ljudskom umu. Pročitao sam je tijekom studija i nikada je nisam zabora­vio: “Ljudski je um dio Božjeg beskonačnog intelekta.”

Kad god sam sebe pitam kako sam se našao u nekoj nevolji, koju sam si sam na vrat navukao u odrasloj dobi, primijenim ovaj citat.

Reprogramiranje uma – i kad spavate

Um o kojem priča Spinoza nema oblik ni materiju; on uvijek radi – čak i kada spavate – i, što je najvažnije, on je vaša veza s Izvorom.

Gledano ovakvim očima, to je vaša osobna Božja komponenta, koja je uvijek s vama i uvijek je spremna za ispunjavanje još jednog Spinozinog zapaža­nja: “Ono najbolje što um može posjedovati, poznavanje je Boga.”

Da, vaš je um uvelike odgovoran za ono što vi jeste i što ste postali, no osim toga, unutar vas ukopano je bivstvovanje, na mjestu iz kojeg potječu vaše misli. Emerson govori da je to misterij, što “spušta se u nas iz nama nepoznatog mjesta.”

Ove dvije ideje o ljudskoj prirodi kombiniraju se i tvore ono što ja nazivam – dva uma: Onaj kojeg se često naziva “svjesnim umom” ja nazi­vam “kreativna svijest”; drugi um je vaš “um kojim upravljaju navike,” a koji je, kao što sam objasnio u prethodnom poglavlju, ono što nazivam podsvjesnim umom.

Međutim, potječu li oni u kreativnoj svijesti ili u umu kojim vladaju navike, vjerujem da svaki uzorak mišljenja koji ne poboljša­va i ne proširuje vaš razvitak jest – izgovor.

Kao što ćete vidjeti, ovo znači da imate mnogo veći utjecaj na preuređenje ili promjenu neučinkovitih ili štetnih uvjerenja i ideja no što su vas do sada navodili da vjerujete.

Reprogramiranje uma – kreativna svijest

U ovoj paradigmi, svjesni um točnije je opisan kao kreativni svjesni um. Ovaj dio uma, koji nije pod utjecajem navika, donosi beskonačan broj odluka o tome …

  • što ćete odjenuti,
  • što ćete jesti,
  • na koje ćete sastan­ke otići,
  • u koje ćete vrijeme otići u krevet

… i još na tisuće drugih dnevnih izbora, koje radite kroz život.

Ovo nevidljivo i “bezmjesno mjesto” dio je vašeg mozga koji stvara i odgađa planove, dodaje nove, neprestano razmišlja.

Ova kreativna svijest uvijek je prisutna, u tolikoj mjeri da i kada je poželite isključiti, to se može pokazati iznimno teškim pothvatom… misli samo nadolaze jedna za drugom.

Kakva se neizmjerna blagodat kri­je u ovom neizmjernom, misterioznom umu, koji je zapravo dio Izvora, koji sve stvara, kao što navodi Spinoza.

Stoga, ako je vaš um stvoritelj, baš kao što je Božji um stvoritelj uni­verzuma, tada njegova izvedba može biti na apsolutno najvišoj zamislivoj razini.

Kreativna snaga ne traži ništa i nema ego – ona je, jednostavno, instrument davanja, koji ni u jednom trenutku ne traži ništa za sebe, a neprestano pruža i nudi.

Drugim riječima rečeno, najviši poziv vaše kre­ativne svijesti jest da bude ljudska istoznačnica Božjeg uma. Međutim, vjerojatno ćete se složiti da je većina vaših misli usredotočena na relativ­no sićušan univerzum, koji čini vaše malo, ljudsko – ja!

Reprogramiranje uma – reprogramiranje

Budite sigurni da svoje svakodnevne misli možete promijeniti, prebaciti ih od: „Što radim? Što mogu dobiti? i Koliko brzo mogu to dobiti?“ na Spinozin koncept otkrivanja najviše funkcije, sveznajućeg dijela sebe.

Ovo može zvučati kao pretjerano zahtjevan zadatak, no jamčim vam da je reprogramiranje vašeg kreativnog svjesnog uma zapravo vrlo jedno­stavna stvar. Beskonačne misli o meni, meni, meni blizu su površine i vrlo podložne promjeni.

Kreativni svjesni um može učiniti gotovo sve što mu naložite da učini: Može na vaš zahtjev promijeniti misli, uvježbavati afirmativne poruke koje stvorite, na vaš poziv odlutati u blaženu meditaciju i naučiti gotovo bilo koju novu vještinu, na vaše insistiranje.

Može razmišljati o bilo čemu na što ga navedete. Kroz disciplinu, trud i neprestanu vježbu, on može ostvariti gotovo sve na što usredotočite svoje misli.

Problem s kreativnom sviješću je u tomu što vas njezine neprestane promjene mogu nadvladati i preplaviti. Često je nazivamo i “majmun­skim umom,” jer se bez prestanka bacaka naokolo, prvo se baveći jed­nom mišlju, zatim drugom, a onda već trećom.

Većina ovih mentalnih aktivnosti, koje su blizu površine svjesnoga, pokušaji su ega da pleše u ritmu i pod utjecajima zbivanja izvan vas, a koja su vjerojatno neželjena i nepotrebna, upravljajući bez dopuštenja vašim životom.

Reprogramiranje uma – milijuni u sekundi

Vaša kreativna svijest uspostavila je slabu vezu, punu statičkih smetnji, pa su signali od beskonačnog Božjeg intelekta ugušeni popratnim signalima, koje emitira ego:

  • Kakve ja koristi imam od toga?
  • Kako izgledam?
  • Koliko mogu zaraditi?
  • Kako mogu napredovati?
  • Kome trebam udovoljiti?
  • Zašto svi toliko zahtijevaju od mene?

Bez kraja i konca ovakve i slične misli nadiru, a zatim odlaze, pa se opet vraćaju.

Prema statističkoj evidenciji, svjesni um obuhvaća otprilike 5 posto ukupnog djelovanja mozga, ostavljajući 95 posto kraljevstvu podsvjesno­ga.

Manje me zanimaju postoci od mogućnosti da svoj um osjetimo ne kao neku amorfnu sastavnicu našeg bića, koja se neprestano mijenja od jedne ego-misli k drugoj, već kao dokaz naše prirode, ili naše povezano­sti s beskonačnim intelektom kreacije.

Ova veličanstvenost podsjeća vas na vašu sposobnost da doprete do najviše funkcije vašeg uma.

Prema Toru Norretrandersu, autoru knjige „Obmana korisnika“, izračunato je da podsvjesni um obrađuje milijune stimulativ­nih poticaja iz okoline u sekundi, za razliku od svjesnog uma, koji može obraditi svega nekoliko desetaka stimulativnih poticaja.

Konvencionalna psihološka mudrost kaže da je veći dio onoga što o sebi mislite, kao i gotovo sve vaše dnevne aktivnosti, programirano u vaš podsvjesni um, koji je pod utjecajem navika.

Drugim riječima, velik dio vremena provo­dite vođeni automatskim pilotom.

U stvari, svoja dva uma mogli biste vizualizirati kao dva kopilota: svjesni um svjestan je svojih misli, no on je samo manje važan igrač, poput pravog pilota koji prolazi obuku. U međuvremenu, podsvijest vodi brigu o gotovo svemu o čemu trebate razmišljati, govoriti ili činiti.

Reprogramiranje uma – kombinacija

Ne slažem se s tvrdnjom da dio uma koji je pod utjecajem navika, vodi glavnu riječ, obavljajući sve ono na što kreativan um ne obraća pozornost.

Prema tom pogledu, habitualni um je poput raču­nala, u koje je instaliran računalni program, koji će raditi tijekom cijelog vašeg života – zauvijek je programiran, od trenutka vašeg začeća i gotovo je nemoguće nabaviti novi softver i njime zamijeniti postojeće programe.

Jednostavno se ne mogu složiti s idejom da je dio vašeg uma hranjen ide­jama, slikama i podacima, koji su potrebni za održanje na životu.

Tvrdim da je ovo uvjerenje lažno i da je lako otkriti njegovu pravu prirodu – radi se o izgovoru. Ne vjerujem da itko mora živjeti s uvjerenjem da mu je podsvjesni um programiran i da se ne može promijeniti. Objasnit ću svoje viđenje ovog problema.

Ako ste takvi kakvi jeste zbog nečega što je podsvjesno – odnosno, ispod razine vaše svijesti u budnom stanju – onda se definitivno radi o nečemu na što ne možete imati utjecaja. Ne možete o tome niti razgo­varati, jer je to izvan vašeg svjesnog uma.

Iz istog razloga ne možete to niti razumjeti; ne možete ga dovesti u pitanje; i, što je najstrašnije, ne možete ga promijeniti ili popraviti.

Kako ćete popraviti nešto što vam je u potpunosti nedostupno? Bilo bi to poput pokušaja popravka pokva­renog sata, koji je zaključan u sefu: očito, potrebna vam je kombinacija pomoću koje ćete otvoriti to, do tada, nedostupno mjesto.

Reprogramiranje uma – svijet izgovora

Ako je nešto podsvijesno i stoga automatsko, vjeruje se da nemate izbora u tomu. Za mene, to je najžalosnija stvar kod ovog modela podsv­jesti: vjerovati da nemate izbora.

Istina, kako je ja vidim, jest da sve što mislite, kažete i učinite predstavlja jedan izbor – i vi ne morate misliti, govoriti ili djelovati onako kako ste to činili cijeloga života. Kada odbaci­te izbore, ulazite u beskonačan svijet izgovora.

Upravo u ovom trenutku odlučite da ćete početi birati umjesto pronalaziti izgovore. Možete istog trenutka odlučiti reprogramirati se i usmjeriti svoj život prema onoj razini zadovoljstva, uspješnosti i zdravlja koja vam odgovara.

Imam jedan preuzeti obrazac ponašanja, koji me prati iz djetinjstva, a odnosi se na moj način plivanja.

Neki ljudi, koji su me promatrali kako plivam, rekli su mi da to činim kao da sam preživio moždani udar.

Nika­d nisam obraćao pretjeranu pozornost tome što drugi pričaju, sve dok nisam otkrio da način na koji pri plivanju udaram nogama (koristeći samo desnu nogu, dok mi lijeva noga ostaje nepokretna) stvara nepotreban pritisak na kralježnicu i izbacuje me iz ravnoteže kada vježbam jogu i da to postaje sve izraženije kako sam stariji.

Kada su mi savjetovali da promijenim način plivanja, udarajući s obje noge istovremeno, moja prva reakcija bila je: Ne mogu promijeniti svoj način plivanja – radim to tako već skoro 60 godina!

Čak sam sudjelovao i na natjecanjima s ovim svojim osebujnim stilom. Ovo je nešto što se stvorilo nakon tisuća sati plivanja i predstavlja podsvjesnu naviku.

Međutim, kada sam počeo iskušavati ideje o kojima pišem, bio sam u stanju s popriličnom lakoćom usvojiti potpuno nov način plivanja, iako sam u tom trenutku već imao 65 godina.

Reprogramiranje uma – identifikacija

Baš kao što sam uspio prilično brzo promijeniti 60-godišnju naviku, tako i vi možete doprijeti do programa prema kojem funkcionirate. To ćete učiniti preispitujući svoje misli.

Vaš habitualni um preuzima glavnu riječ kada odlučite da ćete ignorirati svoja svjesna uvjerenja i samo se nastavite ponašati na način na koji ste bili programirani. No, vi se možete prebaciti na svoj kreativan um i istražiti svoje mogućnosti.

Ne morate pasti na stari argument da je dio vašeg uma nedostupan, nedokučiv i zakopan tako duboko da je poništavanje ranog programiranja nemoguće.

Nikada ne ćete uspješno reprogramirati svoje računalo, ili svoj um, govo­reći mu da prestane izbacivati stalno jedno te isto smeće.

Zaglavili ste, sve dok ne promijenite operativni sustav ili dok ne preuzmete neke nove datoteke, no prvo morate znati da ta mogućnost postoji.

Razmišljajte o mnogim načinima na koje se možete identificirati, naročito u sivom području duboko usađenih misli. Identificirajte one programe u svom habitualnom umu koji su toliko zastarjeli da vam koče čitav sustav.

Ti stavovi, uvjerenja i misli koji ne služe ničemu, to su izgo­vori, čija je konačna sudbina – koš za otpatke.

Mark Twain izrekao je ovu sjajnu misao o tome kako mijenjamo stare, neželjene načine razmišljanja i ponašanja: “Navika je navika i teško da će je itko moći tek tako izbaciti kroz prozor. Morate je namamiti niz stube, korak po korak.”

Moj je cilj pomoći vam u mamljenju tih starih načina razmišljanja niz stube, svega onoga što vas sprečava da ostvarite optimal­nu razinu u svom životu.

Reprogramiranje uma – stare navike

Ako vam se ovo čini mukotrpnim poslom, znajte da to ne mora biti dugačko, vijugavo stubište, kojim ćete se spuštati godinama. Ili, da se izrazim računalnom metaforom, vaš unutarnji sustav u stanju je provoditi promjene kao što su za to sposobni i suvremeni operativni sustavi.

Oslobođenje od davno utvrđenih navika, bilo da je njihovo porijeklo genetsko ili memetsko, moguće je pomoću paradigme: „Do uspjeha – bez izgovora!“

Posežući za onim dijelom vašeg uma koji je vođen automatskim pilo­tom, što je posljedica ranog programiranja i uvjetovanja, nije ni približno toliko problematično kao kada dopustite da vam taj dio uma upravlja cijelim životom.

Zapravo, sasvim je jednostavno i neće trebati puno vre­mena da se prebacite sa starih navika na nove izbore.

Vi ste dio one iste inteligencije koja stvara svjetove; u stvari, vaš um jest ta inteligencija.

Znajući ovo, kako možete pomisliti da je dio vas nedostupan i nepromje­njiv? Nijedan dio vašeg bića nije nedostupan, bez obzira na to koliko je automatski ili pod utjecajem navika postao.

Određeni aspekti vašeg života možda djeluju kao da su vođeni silom koje niste svjesni. Osjećate da ne postoji mogućnost izbora i da ste zaro­bljeni čitavim nizom izgovora: „Ne mogu si pomoći; to mi je urođeno; oduvijek sam takav“. Toliko o uzaludnosti!

Međutim, ako to odlučite, u bilo kojem trenutku možete pristupiti svom habitualnom umu i započeti s reprogramiranjem, mijenjajući obrasce koji su možda nekoć bili korisni, ali od njih više nemate nikakve koristi.

Reprogramiranje uma – lažno ja

„Pogledajte se novim očima!“ – ovaj je citat napisao prije skoro 120 godina otac moderne psihologije, William James, koji ističe važnost svijesti o opasnosti koja nam prijeti ako živimo kao da nemamo izbora.

Osobno, uvjeren sam da svatko posjeduje mogućnost da ostvari nešto veličanstve­no, nešto što nadilazi sve ono što su nas učili da vjerujemo.

Smatram da je svako živo biće, koje je ikada postojalo, u stvari dio moći namjere, koja je stvorila sve što postoji.

Kako smo svi dijelovi beskonačnog kreativnog Izvora, trebali bismo si stalno ponavljati ove riječi: “Stvorio me Bog, i kako moram biti poput onoga iz čega izvirem, ja sam djelić Božanskoga.”

Pokušavajući zamisliti duhovnu snagu koja je stvorila svijet kako smišlja isprike za bilo što – nemoguće je, jer ona stvara iz svoje vlastite svijesti.

Sada pokušajte sagledati sebe kao dio ove slike. Dok je vaš um dio bezgraničnog Izvora, on postaje ograničenim kada počnete vjerovati da ste pogrešivi, slabi, nemoćni ili bilo koji drugi pridjev, koji ne odgovara kreativnoj energiji.

Kada na ovakav način potisnete ono božansko u sebi, vi prizivate ego – među svim duhovnim učiteljima, bilo kojega uvjerenja, poznat i kao “lažno ja”.

Reprogramiranje uma – otvorite um

Pozivam vas da se sagledate novim očima, na način koji vam omo­gućuje pristup vašem lažnom ja, s njegovim tonama izgovora i njegovim vje­rovanjem u ograničenja.

Dok potiskuje božansko u vama, vaše lažno ja prisiljava vas da se odvojite od ideja koje dokazuju da ste duhovno biće s privremenim ljudskim iskustvom. Ego vam daje racionalan um kojim stvarate racionalizacije i opravdanja koja će, u konačnici, upravljati vašim životom.

Oni se toliko uvriježe u onome što znanstvenici nazivaju podsviješću, da se vaš habitualni um pretvara u stroj za stvaranje izgovora.

Dopustite si pogled novim očima, steknite novu skupinu uvjerenja, koja uključuju i vašu duhovnu prirodu, koju je stvorio Bog.

Možda će u početku osjećaj biti pomalo stran, možda čak i misteriozan, ali otvorite um i dopustite svojim osjetilima da se prilagode ovom novom načinu gledanja. Transcendirajte zamisao da je vaš genetski ustroj samo statička smetnja.

S vašom novom sposobnošću da sagledate ego, postat ćete čarobnjakom koji s lakoćom ruši diktatora – vaše lažno ja, zaobilazeći rano uvjetovanje, koje su vam nametnuli ljudi iz vaše neposredne okoli­ne, a koji su potisnuli ono božansko u sebi.

Dok se budete navikavali na ovaj nov način sagledavanja samoga sebe, postavite si sljedeće pitanje: Da mi nitko ne kaže tko sam, tko bih bio?

Smireno meditirajte o ovom pitanju, provedite neko vrijeme u ogro­mnom prostoru neznanja. Zamislite da vaš podsvjesni um ne postoji i da u vašem životu nema prostora za pospremanje i čuvanje izgovora.

Reprogramiranje uma – nadjačati DNK

Unutar vas postoji samo otvoren, čist prostor koji vas poziva – tabula rasa, ili prazna ploča, sa čarobnom površinom na koju se ništa ne prima.

Mogli biste zamisliti da vaš svakodnevni svjesni um jednostavno ne upija mišljenja ljudi s kojima ste odrasli. U ovoj maloj fantaziji ne postoji nitko tko bi vam rekao tko ste. Dakle, tko ste vi?

Kada sam radio ovu vježbu, otkrio sam da je moj odgovor na gornje pitanje sasvim jednostavan: Mogao bih biti bilo što, ono što ja, i samo ja, odlučim biti u ovom trenutku i u svim budućim trenucima.

Kao što pjesma kaže: “Moram biti ono što jesam,” a to znači – riješiti se svog nepotreb­nog tereta, svih isprika koje sam tijekom života sakupio. Moj habitualni život ne bi bio zasnovan na ičijem ranom programiranju, jer ne bi bilo nikoga tko bi mi rekao tko sam.

Kako ćete sagledati novu perspektivu koja se otvara pred vama kada počnete gledati drugim očima? Izgovori iz kategorije genetike, memetike i svjesnoga izaći će iz vašeg života.

Siguran sam da vam je poznata neka od varijacija ovog popularnog izgovora: “Ne mogu tu ništa učiniti; to je nasljedno u mojoj obitelji.”

Nova biologija, međutim, dokazuje da uvjerenja mogu nadjačati DNK, tako da možete ono što ste prije smatrali činjenicom sada pospremiti u “datoteku izgovora,” mijenjajući svoj pogled na njezinu autentičnost.

Ono što smatrate nepromjenjivim i nedostupnim sada možete promijeni­ti odbacujući izgovore poput onih u kategoriji genetskih izgovora.

Reprogramiranje uma – vježbe

Evo nekoliko vježbi kojima ćete uvježbavati primjenu vaših novih uvjerenja kojima možete promijeniti vaš genetski program.

Budite otvoreni prema znanstveno potvrđenoj ideji da vaša uvjere­nja imaju sposobnost preinake i promjene u stvarnom svijetu.

Započ­nite tako što ćete razmišljati o ideji da je moguće promijeniti vlastitu prirodu. Dopustite ovim novim mislima o vašoj biologiji da pomalo uđu u vaš sustav uvjerenja. Ohrabrujte se u razmatranju svojih novih uvjerenja.

Stvorite afirmativnu poruku koja potvrđuje ovu novu filozofiju odbijanja izgovora u genetici. Nešto s donjeg popisa moglo bi vam biti od koristi, ali slobodno smislite svoje vlastite afirmacije:

  • Nemoć svoga tijela mogu promijeniti mijenjajući svoja uvjerenja.
  • Posjedujem moć odbacivanja starih misli o mom genetskom nasljeđu i sudbini.
  • Ako ih se budem držao i živio u skladu s njima svim srcem, moja će me uvjerenja nadahnuti da razvijem nove talente, ako to poželim.
  • Mogu sve zaliječiti tako što ću prvo zaliječiti svoja uvjerenja.
  • Namjeravam svoja uvjerenja držati najvažnijima i odbijam okriviti išta iz materijalnog svijeta za bilo kakav nedostatak u mom životu.

Izvor