5 navika koje nas približavaju Bogu Reviewed by admin on . Naš hod s Bogom utječe na naše misli, odluke i općenito na naše zadovoljstvo u životu. Evo nekoliko dobrih podsjetnika koji svakome od nas tu i tamo trebaju. Ka Naš hod s Bogom utječe na naše misli, odluke i općenito na naše zadovoljstvo u životu. Evo nekoliko dobrih podsjetnika koji svakome od nas tu i tamo trebaju. Ka Rating: 0
You Are Here: Home » Duhovnost » Duhovnost općenito » 5 navika koje nas približavaju Bogu

5 navika koje nas približavaju Bogu

s-Bogom

Naš hod s Bogom utječe na naše misli, odluke i općenito na naše zadovoljstvo u životu. Evo nekoliko dobrih podsjetnika koji svakome od nas tu i tamo trebaju.

Kada pogledam na svoj život, otkad sam postala kršćanka vidim da postoji apsolutna povezanost između moje bliskosti s Bogom i kvalitete mojih veza, financija, službe, karijere … odnosno sa svime u životu.

Ovo ne bi trebalo biti šokantno. Znamo da nam se životi poboljšavaju kada živimo Božju volju i to ne samo zato što On zna što je najbolje za nas, već nam Bog to i želi. Problem je u tome što čak i ”najsnažniji” kršćani iz vida mogu izgubiti najjednostavnije istine i prestati s dobrim navikama, što dovodi do toga da Boga iskusimo manje i da nam je život manje u izobilju. Razmislite o vremenima kada ste bili najsretniji i najmirniji u svome životu, i vremenima kada baš nije bilo tako. Obično je prilično jasno kako naš hod s Bogom utječe na naše misli, odluke i općenito na naše zadovoljstvo u životu. Evo nekoliko dobrih podsjetnika koji svakome od nas tu i tamo trebaju.

1. Provođenje kvalitetnog vremena s Bogom 

Fascinantno mi je koliko puta samu sebe pronađem u tome da se žalim u vezi nečega ili da se bojim u vezi neke situacije, te tada shvatim da te svoje brige nikada nisam donijela pred Boga. Nije da to nisam željela. Jednostavno, umjesto da ujutro ustanem i molim, tri puta kliknem na tipku za odgađanje alarma, nakon čega otrčim do sušilice, jer se sjetim da je dječja odjeća mokra. Ovo može biti grozno za reći, ali u danu može biti teško pronaći vrijeme za Boga, pogotovo kada živimo u ovakvom grozničavom ritmu, kojeg nazivamo normalnim. Ali znamo sve to.

Kada Boga postane našim prioritetom, što znači i pronalaženje vremena za Njega bez obzira na sve, događaju se čudesne stvari. Naše vrijeme se nekako produži. Stvari počnu sjedati na svoje mjesto, a mi dobivamo odgovore za probleme koji nas čekaju preko dana, sve zbog toga što smo spojeni s Izvorom samoga života.

“Prvo tražite Kraljevstvo Božje”, znači da Boga trebamo staviti prije svega i svih drugih: i prije sata pilatesa, prije projekata, čak i prije službe. Trebamo odvojiti vrijeme za Boga, bez obzira na sve.

Kada započnemo dan s Bogom, to ne samo da će odagnati sve kaotične situacije koje bombardiraju naše umove od trenutka kada se probudimo (kao što su rokovi koji se približavaju, pronalaženje odobrenja za djecu za školu i sl.), već će staviti sve pod Božji autoritet.

Povjerenje u Njega da će vas voditi kroz svaku situaciju u danu i proslavljanje za vrijeme manjih uspjeha u danu (kao recimo kada uspijemo pronaći parove čarapa za svo troje djece), dat će vam do znanja da je On Gospodin.

Kada započnem dan s Bogom, postajem strpljivija majka, pozitivniji član osoblja, učinkovitiji vođa službe.

Sve što Bog želi su naša srca. On zna da će nama nedostajati Njegovo vodstvo, radost, mir i zaštita ako mislimo da će glasno puštanje Hillsonga, dok jurimo 120 na sat, moći nadomjestiti naš tihi čas s Njim.

Odvojite svoje vrijeme za Njega i pripremite se na to da budete oduševljeni.

2. Ostati aktivan

Biti u skladu s Bogom i vidjeti Njegovo djelovanje u našim životima, moguće je samo kada smo u aktivnom odnosu s Njim.

Ključna riječ: aktivnom. Mislim da je velik broj nas iskusio tu ludu ”prvu zaljubljenost” u našim ranim fazama odnosa s Bogom, ali smo dopustili da ona ”okopni” kasnije u životu, kada su naše obitelji, posao, obaveze i svjetovne udobnosti istisnule onu očajničku potrebu da se maknemo i da provedemo vrijeme s Njim.

Postajemo ”zreli kršćani” i razuvjeravamo sami sebe kako dobro razumijemo Bibliju, da znamo da nas Bog voli i da nam ide sasvim dobro. To je kao da nikada ne provoditekvalitetno vrijeme sa svojim supružnikom ili da ne razgovarate, a uvjeravate sami sebe kako vas on ili ona voli, jer, eto, vjenčali ste se prije dvadeset godina. Nismo za to stvoreni, a odnos s Bogom nije ništa drugačiji. Kako bismo stalno bili najbolje verzije sebe samih (i uz to supružnici, roditelji, u službi), trebamo stalno biti povezani s Bogom. Ovo činimo kroz slavljenje i molitvu.

Proučavajte i učite ono što Biblija govori o Božjoj ljubavi prema nama. Te stihove primijenite na same sebe, a dok ih čitate – čitajte ih naglas.

Sefanija 3, 17 mi pada na pamet, jer se ondje spominje kako se Bog “raduje s nama u pjevanju”. U ovome kaotičnom, svjetovnom i ponekad zastrašujućem svijetu u kojemu živimo, kako bismo zadržali mir, radost i sposobnost da volimo jedni druge, sami sebe trebamo usredotočiti na Božju ljubav.

Toliki broj nas biva zauzet pokušavajući Mu služiti, evangelizirati ili povećati službu, a Bog samo želi biti prvi u našim životima. Ne dopustite da niti jedna osoba, odgovornost ili aktivnost zamijeni Božju ljubav prema nama i ljubav koju mi trebamo imati prema Njemu.

3. Meditiranje nad Božjom Riječju 

Nedavno sam pročitala da je bolje proučavati i meditirati nad nekoliko stihova u jednoj godini, nego da pročitamo na stotine stihova, bez da smo razmišljali o njima. To me pogodilo. Shvatila sam da se Božja Riječ nikada ne vraća sama, tako da sam razmislila o tome kako koristim svoje vrijeme s Bogom.

Tužno je što sam nekada bila (i sada sam takva ponekad, što ovisi o mojoj razini posvećenosti i unosu kofeina), posvećena na doslovno 5 minuta. Jedan dan dok idem na posao, pročitam poglavlje na svojoj YouVersion aplikaciji dok uključujem računalo i to je to.

Dobra stvar, 1. Ivanova 5. Započnimo dan, ali zaboravite na to da ću zapamtiti ovo što sam pročitala. Ispričavamo se za pamćenje i intenzivno učenje Pisma, tako što govorimo da je ono ”u našim srcima” i da ”smo shvatili bit”. Ipak, Pismo nas poziva, čak nas i upozorava da uzmemo ”mač duha” (Efežanima 6, 17), što je u stvari Riječ Božja, kako bismo mogli imati pobjedonosne živote.

Nije ni čudo što ne možemo prestati tračati u uredu ili što gubimo duhovne bitke preko dana. Zamislite samo kakvu bi snagu i razliku činilo to kada bismo poznavali Pismo kao što ga je Isus poznavao, kada je bio kušan u pustinji od đavla 40 dana. Sposobnost prisjećanja toliko potrebne Riječi, ne samo da će nas držati bliže Bogu, već će isto tako biti i naša najbolja obrana od neprijatelja.

4. Slavljenje 

Slavljenje je oduvijek bio moj najdraži i najbolji način povezivanja s Bogom. Nije važno gdje sam: u autu, teretani, trčim li i čak dok sam na poslu (hvala slušalicama), ne prođe dan a da ne slušam pjesme slavljenja i da Bogu ne zahvaljujem za ono što On jest i što je učinio za mene.

U Bibliji toliko piše o tome kako Bog izražava želju da bude slavljen. Cijelo nebo je u stanju neprestanog obožavanja i moje mišljenje jest da nas Bog uči slavljenju za naše dobro.

Kada zaista živimo Psalam 100.: “Kliči Jahvi zemljo sva! Služite Jahvi u veselju! Pred lice mu dođite s radosnim klicanjem!”, naš duh se sjedinjuje s Njegovim.

Naš stres i brige dolaze pod Njegov autoritet i bivamo odmah privučeni bliže Bogu.

5. Zadržavanje zahvalnog srca 

Bog voli zahvalan duh i otkrila sam da kada god se ne osjećam nešto posebno ”duhovno”, samo zahvalim Bogu za sve što čini i za sve što je učinio.

Bog voli zahvalno srce. Kada se sjetimo i kada razmišljamo o tome tko On jest, o svemu onome što je On učinio u našim životima – o razdobljima u kojima nas je nosio, o borbama u kojima nam je pomogao i o blagoslovima koje smo dobili, a koje vrlo vjerojatno nismo zaslužili, prirodno postajemo bliži Bogu.

Neprijatelj bi volio da nastavimo vjerovati kako je minimalno vrijeme, koje provedemo u molitvi i u Riječi, dovoljno da nas drži povezane s Bogom. Možemo živjeti moralnim, uspješnim životima po standardima ovoga svijeta, ali promiče nam ta snaga, avantura i pobjeda koja se može pronaći samo onda kada smo blizu Boga. To ne znači da je Bog duh iz boce koji će nam ostvariti svaku našu želju i koji će otkloniti svaki problem koji nam se približava. Uvijek će biti problema, iskušenja i razočaranja. Ipak, razlika je u tome što ćemo imati mir, smjer i vodstvo, te će Bog uvijek raditi stvari za naše dobro, ako budemo bili blizu Njega.

Prijevod: Ivan H.; Izvor: theprayingwoman.com

Izvor: novizivot.net

Leave a Comment