Budite svjestan roditelj Reviewed by admin on . [caption id="attachment_20748" align="aligncenter" width="640"] A girl is bursting bubbles that her mother are blowing[/caption] Možda se pitate, a kakav sam ak [caption id="attachment_20748" align="aligncenter" width="640"] A girl is bursting bubbles that her mother are blowing[/caption] Možda se pitate, a kakav sam ak Rating: 0
You Are Here: Home » Eventi » Jasmina Kovačev » Budite svjestan roditelj

Budite svjestan roditelj

A girl is bursting bubbles that her mother are blowing

Možda se pitate, a kakav sam ako nisam svjestan roditelj? Možda je najjednostavnije reći, svi smo mi, manje više, spontani roditelji.

Uloga roditelja

Najvažnija uloga roditelja je da pomogne  djetetu da formira podržavajuća uvjerenja o sebi, drugima i svijetu oko sebe. Od tih uvjerenja koja djeca formiraju, ovisi  u velikoj mjeri djetetovo samopouzdanje,  zdravlje,  uspjeh, i sreća. Na nama je da naučimo kako naša ponašanja i komunikacija utječe na formiranje ovih uvjerenja. Kada to znamo, tada smo krenuli  putem djelovanja kao svjestan roditelj. Tada smo stvorili uvjete da naša djeca dobiju i korijene i krila.

 

Dozvola za svjesnog roditelja

Ako želimo da upravljamo vozilom, neophodno je da naučimo kako to da radimo i da, naravno, položimo i ispit za tako odgovoran zadatak. Istovremeno, kada se radi o roditeljstvu koje je još odgovorniji zadatak, ne postoji nikakva prethodna edukacija i uđemo u ulogu roditelja ne znajući kako da najbolje obavljamo taj zadatak. Preuzmemo zadatak vođenja i usmjeravanja novopridošlog člana obitelji kroz život, bez poznavanja osnovnih principa svjesnog roditeljstva i nadamo se najboljem. Ovo je prilično stihijski princip roditeljstva s kojim ne znamo gdje ćemo točno stići.

Obično svi mi mislimo dok smo djeca da ćemo, jednog dana kada odrastemo, biti bolji roditelji od naših. Kada odrastemo želimo da naše dijete bolje, uspješnije, sretnije nego što smo mi, a nikada ne naučimo kako to da postignemo. Najčešće je i rezultat nepredvidiv, jer nismo imali edukaciju koja bi nas vodila u tom procesu. Poseban problem je i činjenica da su znanja ove vrste segmentirana i da ih je teško naći na jednom mjestu.

Sigurno je da svaki roditelj želi najbolje svom djetetu, želi da odraste kao osoba puna samopouzdanja, da bude zdrava, uspješna, sretna i zadovoljna. Koliko nas to uspije da i učini?

 

Najčešče kopija roditelja

Ukoliko nismo svjestan roditelj, neminovno pratimo model po kojem smo mi odgajani, jer je to jedino što nam je poznato.  Ima onih koji pročitaju po neku knjigu na temu roditeljstva, ali to je daleko od onog što je dovoljno.  Većina  se počinje educirati nešto  više  tek kad djeca uđu u pubertet i počnu problemi. Dijete se formira mnogo prije toga. Još uvijek mnogi nisu svjesni  o utjecaju emocionalnih stanja roditelja na djecu, ne samo dok su mala, nego i u periodu trudnoće!

Koliko puta smo čuli da je netko izjavio da nikada neće biti kao svoj roditelj, a postane baš takav. Ima i manji  broj onih koji odu u ekstremnu suprotnost od modela po kojem su odgajani, ali i to je rezultat otpora i spada u domenu stihijskog, ili spontanog roditeljstva.

Koliko je točno da pratimo model naših roditelja u mnogo čemu, još očiglednije pokazuje i činjenica da djeca koja su usvojena često obole od istih kroničnih oboljenja od kojih obole i oni koji su ih usvojili. Kada se radi o našoj djeci, tada se to proglasi nasljednim faktorom. Kada znamo da danas čak i konzervativna američka medicinska asocijacija kaže da je 85% zdravstvenih problema nastalo na emotivnom nivou, jasno nam je da se kod izraženih kroničnih problema, kod onih koji su usvojeni, radi o kopiranim emotivnim  modelima, kao i načinu razmišnjanja. Kako prekinuti ovaj ciklus? Krenimo prvo od sebe.

Edukaciju „Svjesno  roditeljstvo“ i „Upoznajte dijete u sebi“ organizira „Studio za edukaciju i vrhunska dostignuća“ i Jasmina Kovačev, gdje možete naučite kako i vi možete postati svjestan roditelj i osviješteno dijete, kako pomoći djetetu da stekne uvjerenja koja će ga podržavati u životu. Ovo je edukacija ne samo za roditelje, deke i bake, staratelje nego i svakog onog tko je nekada bio dijete.

22.-23.05. u Zagrebu  i 02.-03-07. U Beogradu

Prijave preko stranice www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

U sljedećem članku slijedi nastavak…

Leave a Comment