Novi pogled: Alergije i zašto ih imamo

Vrlo često krivimo hranu za alergijske tegobe a suština je sasvim drugačija. Najveći broj alergija nastane kao rezultat značenja koje nas um pridoda u prisustvu odredjene hrane ili nečeg drugog kao što je polen, ili recimo dlaka neke životinje.

Da bi shvatili šta se dešava, navešću primer koji često navedem na treninzima. Osoba jede crveno grozđe i zazvoni telefon. Sa druge strane žice dobije šokantnu vest da joj je majka preminula. Od tog momenta osoba ima alergijsku reakciju na crveno grožđe i to do ekstremnog intenziteta tj čak i samo prisustvo crvenog grožđa u prostoriji izazove izuzetno jaku alergijsku reakciju. Ovo nikako ne znači da svaka osoba koja preživi slično iskustvo dobije alergiju, jer svi imamo jedinstven emocionalno mentalni sklop.

Suština je da kada doživimo nešto što naš um protumači kao ne bezbednu tj opasnu situaciju, stvaraju se uslovi da se ono što se nalazi u našoj blizini ili što konzumiramo pripoji tom istom osećaju ne bezbednosti.

Verovali ili ne, mozemo alergije razviti i na osobe, ili mesta, pa čak i na novac.

U praksi sam imala slučaj gde je žena razvila ekstremnu alergijsku reakciju na svog muža koji je svojim nepromišljenim aktivnostima u biznisu ugrozio ne samo biznis, nego i osnovne egzistencijalne potrebe cele porodice. U ovom slučaju žena je dobijala jaku alergijsku reakciju u fizičkoj blizini muža i boravak u istom krevetu nije bio moguć sve dok se nisu odradile situacije na emocionalno energetskom nivou, koje su bile doprinosioci ovoj alergijskoj reakciji.

Sve više ima indicija da je nagli porast ne tolerantnosti na gluten rezultat činjenice da često konzumiramo hranu uz gledanje vesti koje su najčešće negativne i šalju poruke opasnosti. Isto tako mnogi čitaju novine sa porukama da je svet oko nas ne bezbedan. Iako se ovde ne radi o jednom intenzivnom događaju, malo po malo akumulišeno negativna  iskustva i vežemo ih za namirnice koje najčešće konzumiramo. Hleb je najčešće prisutan u svakom obroku i nije ni čudo da se sve više javlja ne tolerancija na gluten. Istovremeno sa porastom ne tolerancije na gluten u zapadnim kulturama, raste ne tolerancija prema pirinču, koji je osnovna namirnica i neizbežan deo svakog obroka zemalja istoka.

Ono sto je opšte poznato kod alergija je da kada dođemo do nekoliko alergija, naša osetljivost na sve ostalo se značajno uveća. Kao rezultat ovog kumulativnog efekta se često osobi značajno uveća broj alergena jednom kada se prvih nekoliko pojavi.

Iz ovog proizilazi da je zaista neophodno jesti u miru, uz prijatne misli, emocije i prijatne razgovore. U nekim porodicama je vreme obroka vrlo rizično po pitanju formiranja alergija jer se dešavaju svađe i rasprave koje bi trebalo po svaku cenu izbeći i koristiti vreme obroka za emotivno prijatne konverzacije.

EFT dubinski rad je jedan od retkih efikasnih načina za resavanje korena alergijskih reakcija.

Ovog proleća održavamo prvi put grupne radionice u Beogradu posvećene isključivo alergijama tj rešavanju emocionalno mentalnih doprinosioca alergiji. Zainteresovani se mogu prijaviti preko ovog linka.

Jasmina Kovačev

EFT  Master trener i praktičar

Coach za postizanje vrhunskih dostignuća u životu, zdravlju, biznisu, sportu…

www.TehnikaEmocionalneSlobode.com