Kako od početnika do eksperta – u svim područjima uključujući i EFT Reviewed by admin on . Postoji zanimljiva pojava poznata u svim područjima. Posebno ju je obradio i objasnio Nobelovac iz domene psihologije, a pojava se zove  Dunning Krugerov efekt. Postoji zanimljiva pojava poznata u svim područjima. Posebno ju je obradio i objasnio Nobelovac iz domene psihologije, a pojava se zove  Dunning Krugerov efekt. Rating: 0
You Are Here: Home » Tehnike » Tehnike opcenito » Kako od početnika do eksperta – u svim područjima uključujući i EFT

Kako od početnika do eksperta – u svim područjima uključujući i EFT

Jasmina-Kovačev-EFT-blokade-tapkanje

Postoji zanimljiva pojava poznata u svim područjima. Posebno ju je obradio i objasnio Nobelovac iz domene psihologije, a pojava se zove  Dunning Krugerov efekt.

Kod nas se to obično kaže, onaj tko malo zna misli da zna puno, a onaj tko puno zna, sve više vidi koliko ne zna.

Pogledajmo dijagram i sve će nam biti jasno

Obzirom da je EFT ili takozvano tapkanje pristup novijeg datuma, stoga se još uvijek razvija i mnogi koji ga poznaju samo površno lako zaključe da je par dana edukacije dovoljno da bi se radilo s nekim bilo u svojstvu prijateljske pomoći ili profesionalne primjene, a neki čak zaključe da tome mogu podučiti i druge pa kreću u avanturu nesvjesni koliko ne znaju, a i potencijalne opasnosti takvih aktivnosti. Tome sigurno doprinosi i poplava tehnika i pristupa koje se mogu tako primijenjivati.

EFT je ipak sasvim drugačiji, a mogućnosti su mu ogromne – od najjednostavnije samopomoći do primjene u veoma kompleksnim temama koje se definitivno ne mogu raditi s nekoliko dana edukacije. Stoga uvijek ukazujem da je to proces s redom edukacije, redom prakse uz superviziju, red edukacije, red prakse sa supervizijom i tako redom dok ne dođemo do eksperta. Mediokriteta ima svuda, to nadam se da nikom nije cilj kome je ovaj članak zapao za oko.

Dugo sam se pitala kako se usudi netko tko nije postao ni praktičar nego odslušao trening od nekoliko dana da radi s drugima ili još gore, pogledao koji video ili pročitao knjigu. Kako se usudi netko da uzme mikrofon u ruke i uči druge preko YouTuba nešto što je tek dotaknuo. To je kao kad netko obavi prvi sat voznje i riješi poslije toga da bude instruktor vožnje drugima. Psihološko objašnjenje je da time kompenzira vlastite emocionalne ožiljke ili da je na nesvjesnom nivou nekompetencije. Ako je na svjesnom nivou nekompetencije, e to se već zove bezobrazluk, nekad i očajnički pokušaj da dođe do novca na što jednostavniji način, ne shvaćajući u što se upušta.

Kakva je kompetencija onih koji imaju visoko samopouzdanje „bez pokrića“? Pogledajmo sljedeći dijagram i ružičasto i žuto polje. Kompetencija je kompetencija kao što je i nedostatak iste nedostatak, bili toga svjesni ili ne.

Nadam se da je ovaj tekst dovoljno pokazao da je jedini put gradnje kompetencije i ekspetize preko sistematskog učenja i prakse tj iskustva. Jedno bez drugog ne ide. Ujedno treba pratiti nova dostignuća područja u kojem ste, jer nema stagnacije, sve raste i razvija se, ili ide u suprotnom pravcu, zakržljava i odumire.

Ukoliko vas zanima da naučite osnove ove tehnike radi efikasne primjene na sebi  ili krenete putem edukacije za EFT praktičara s iskusnim Master Trenerom Jasminom Kovačev, i to na vašem jeziku, uz garantiranu raspoloživost kvalificiranog supervizora, pridružite nam se u nadolazećoj sezoni edukacija. Mnoge komplementarne edukacije će se također održati, uključujući i transformacijske radionice.

 

Jasmina Kovačev

EFT Master Trener, META-Zdravlje Master Trener

Kreator i voditelj programa Okrugla Duga

www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Leave a Comment