Sada preostaje jedino služiti Reviewed by admin on . Trideset godina sam sa Swamijem. Trideset godina pripovijedanja, slušanja, raspravljanja, pokušaja razumijevanja što služenje jest i kako od ja do mi, i što je Trideset godina sam sa Swamijem. Trideset godina pripovijedanja, slušanja, raspravljanja, pokušaja razumijevanja što služenje jest i kako od ja do mi, i što je Rating: 0
You Are Here: Home » Duhovnost » Duhovnost općenito » Sada preostaje jedino služiti

Sada preostaje jedino služiti

Trideset godina sam sa Swamijem. Trideset godina pripovijedanja, slušanja, raspravljanja, pokušaja razumijevanja što služenje jest i kako od ja do mi, i što je to što je Swami govorio.
Služenje.  Jedino služenje oslobađa od ega i jedino služenje uklanja ego.

Ja to tek sada shvaćam, spoznajem cijelim svojim bićem i svojim srcem. Osjećam, svjesna sam kako se ego ako mu dam slobode opire služenju. Jer, služenje je odsustvo ega.

Služenje ja pretvara u mi.

Neizmjerno sam zahvalna na toj spoznaji.

Probat ću riječima dočarati to što je moje biće spoznalo o služenju.  Iako ne znam hoću li uspjeti, zato što iste riječi koje sam o služenju izgovarala prije spoznaje ću izgovarati i sada.

Samo što nemaju isto značenje, bez obzira što su iste riječi. Naime, služiti možeš samo ako zaboraviš sebe. Služiti možeš samo ako si predan. Služiti možeš smo ako nemaš nikakvih zahtjeva niti očekivanja vezano uz posljedice onoga što radiš. Služiti možeš samo ako si otvorena srca i istovremeno svjestan da služiš cijelome kojega si ti dio. Tvoja namjera svjesnost i usredotočenost nikako ne može biti na ja, na moje. Već je tvoja usredotočenost uvijek na mi i na naše. Istovremeno ja i moje je sadržano u mi i naše, bez svjesnosti da činim ja, da sam ja zaslužna.

Ovo što sada pokušavam reći ne može, barem u mojoj sposobnosti razumijevanja i poimanja biti do slijedećeg. Ja i moje nestaje onoga trena kad mi i naše dolazi u svjesnost. Čak bi išla tako daleko da kažem, mi ali ne naše, jer kad kažem naše počinje prisvajanje i poistovjećivanja.

A kad u ovom kontekstu kažem mi, to mi se odnosi na cjelovitu sveukupnost.

Ono kako je moje tijelo i moje biće reagiralo na tu spoznaju je velika radost i olakšanje.

Olakšanje što više nisam zalijepljena za ja i moje, što nisam više stalno poistovjećena sa ja i moje. I radost spoznaje da je doista način ili instrument oslobađanje od ega služenje.

Sada preostaje jedino služiti.

I za kraj, netom spoznato je slijedeće: Dok god misliš da služiš. Dok god vjeruješ da služiš, ne služiš. Onoga trenutka kad tvoj život postane služenje, bez svjesnosti da služiš nastupa život bez ega, nastupa ili počinje život svjesnosti: JA SAM SVE, DAJEM SVE.

SAI RAM

Dolores

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment