Budi promatrač i oslobodi se svih iluzija i nametnutih uvjerenja Reviewed by admin on . Sve vezanosti su proizvod naših misli koje aktiviraju određene kemijske reakcije unutar našega tijela, vremenom naše tijelo postaje ovisno o tim kemijskim reakc Sve vezanosti su proizvod naših misli koje aktiviraju određene kemijske reakcije unutar našega tijela, vremenom naše tijelo postaje ovisno o tim kemijskim reakc Rating: 0
You Are Here: Home » Duhovnost » Duhovnost općenito » Budi promatrač i oslobodi se svih iluzija i nametnutih uvjerenja

Budi promatrač i oslobodi se svih iluzija i nametnutih uvjerenja

Sve vezanosti su proizvod naših misli koje aktiviraju određene kemijske reakcije unutar našega tijela, vremenom naše tijelo postaje ovisno o tim kemijskim reakcijama te potiče naš um da uvijek iznova šalje impulse (misli) koje potiču naš mozak i žlijezde da konstantno izlučuju iste te  kemijske spojeve o kojima je naše tijelo (mi) postalo ovisno.
To ukratko znači da smo mi ovisnici  o kemijskom sastojku naših emocija baš kao što je osoba koja koristi heroin ovisna o kemijskoj supstanci koja ga dovodi u stanje o kojemu je njegovo tijelo postalo ovisno. Naš ‘heroin’ su naše misli i naša uvjerenja koja u nama pobuđuju određene emocije popraćene određenim kemijskim reakcijama, upravo te kemijske reakcije određuju naše fizičko stanje poput sreće, tuge, zadovoljstva, nezadovoljstva, optimizma, pesimizma itd. Sve su to ništa drugo do kemijske reakcije o kojima je naše tijelo postalo ovisno.

Kako naše tijelo ne može biti pod utjecajem dvije ili više kemijske reakcije u isto vrijeme (osim u slučajevima psihoze) ono je uspostavilo svoj ciklus kako bi bilo u stanju da proizvodi sve kemijske reakcije o kojima je ovisno, tako u jednom kalendarskom mjesecu imamo dane kada smo sretni, pa smo zatim tužni; pa smo zadovoljni svojim životom, pa onda više nismo i tako dalje. Ako posvetite malo pažnje sebi primijetit ćete kako je sve to skupa uredno organizirano i ima svoju kolotečinu s veoma malim odstupanjima.

Što nam to govori!?

Naime, ako promotrimo budno sve to što se događa u našemu tijelu spoznat ćemo kako ono živi svoj zaseban život, vođeno svojim ovisnostima ono određuje naše emocije i naše misli, a mi smo ti koji patimo na svojoj Duševnoj razini. Upravo ta Duševna bol u nama otkriva nam kako mi zapravo nismo svoje tijelo, mi smo prisutnost koja boravi u njemu, mi smo Svjesnost.

Kako bismo ponovno uspostavili kontrolu nad svojim tijelom, emocijama i mislima potrebno je da se utemeljimo u svojoj Svjesnosti i prihvatimo je za svoj pravi identitet. To znači da tijekom dana trebamo što češće ulaziti u ulogu promatrača promatrajući sve te emocije koje se odvijaju unutar nas te na taj način osvijestimo činjenicu da smo mi (promatrač, svjesnost, Duša) ti koji smo superiorni naspram tijela, a ne ono naspram nas.

Kakve god misli ulaze u vaš um vi ih jednostavno prihvatite ali se ne poistovjećujte s njima i nikako ne ulazite u borbu protiv svojih misli, na taj način ih samo hranite i dajete im prostor da ponovno upravljaju vama. Vi niste vaše misli, vi niste vaše borbe, niste ni onaj koji misli niti onaj koji se bori, vi ste onaj koji promatra i mislioca i borca u vama. To neka bude vaša spoznaja.

Ne dozvolite više vašim mislima da vas čine tužnima, nezadovoljnima, uplašenima, da vam nabijaju komplekse manje vrijednosti ili da unose bolest i siromaštvo u vaš život. Vi ste taj koji odlučuje kako želite živjeti i što želite osjećati, vaš život je namijenjen da bude proživljen u radosti, zdravlju, ljubavi i bogatstvu jer to su kvalitete Duše koja je gospodar nad životom.

Onoga trenutka kada se prestanemo poistovjećivati s našim mislima i emocijama oslobodit ćemo se svih njihovih nuspojava koje su se u nama manifestirali kao; tuga, bol, strah, nelagoda, prolazna sreća, prolazni optimizam, depresija itd.

Naša osnovna kvaliteta je naša vječnost i zbog toga ne bismo smjeli prihvaćati ništa što je prolazno, čak i kada su pitanju one lijepe emocije koje su u nama pobuđivale osjećaje sreće, ljubavi i zadovoljstva. Jer sve što je prolazno također je obmana našega tijela samo kako bi potaklo izlučivanje određenih kemijskih reakcija te na taj način zadovoljilo svoju potrebu za njima.

Ne zaboravite, konstantnim vraćanjem u ulogu Promatrača oslobodit ćete se svih iluzija koje su vam nametnute kroz vaša uvjerenja, nestat će sve one emocije koje su vas sputavale u vašim unutrašnjim htijenjima i na taj način uspostavit ćete apsolutnu kontrolu nad svojim životom.

Otpustite sve to što vas muči i s čime se borite, odmaknite se od svega toga jer to niste vi. Znajte da sve to što ne želite u svome životu je prisutno isključivo iz razloga jer se borite protiv toga, jednostavno otpustite sve s razumijevanjem da to nije dio vas, i sve to će jednostavno nestati iz vaše stvarnosti.

“Misao stvara uvjerenja, uvjerenja stvaraju misli, oni su jedno. Zajedno oni posjeduju moć da oblikuju stvarnost. No onaj koji promatra je upravitelj misli i uvjerenja a samim time i stvaralac svoje stvarnosti”

 Namaste

Anđelko Katinić
 

Leave a Comment