Je li EFT laka i jednostavna tehnika? Reviewed by admin on . EFT, ili Tehnika Emocionalne Slobode, koju mnogi prepoznaju pod nazivom tapkanje, se veoma često objašnjava kao laka i jednostavna tehnika. Je li to baš tako?  EFT, ili Tehnika Emocionalne Slobode, koju mnogi prepoznaju pod nazivom tapkanje, se veoma često objašnjava kao laka i jednostavna tehnika. Je li to baš tako?  Rating: 0
You Are Here: Home » Tehnike » Tehnike opcenito » Je li EFT laka i jednostavna tehnika?

Je li EFT laka i jednostavna tehnika?

EFT, ili Tehnika Emocionalne Slobode, koju mnogi prepoznaju pod nazivom tapkanje, se veoma često objašnjava kao laka i jednostavna tehnika. Je li to baš tako?  Ovisi kako se promatra i tko promatra.

Oni koji vide samo tapkanje dok osoba koja tapka nešto izgovara, lako dođu do zaključka da je to jedna jednostavna tehnikica. Suština je da se ne mora ni pričati kad se nalazimo usred neke emocije koja nas ”drma”.

Samo tapkanje će biti olakšavajuće i bez da išta kažemo. Samo tapkanje na seriju točaka za tapkanje naučimo doslovno za nekoliko minuta. Iz tog kuta je EFT laka i jednostavna tehnika.

Čak je i mala djeca mogu primjenjivati. Moj sin primjenjuje tapkanje od svojih pet godina života i često mu je pomogla u momentima kad se nečeg uplašio, ili se iz nekog razloga osjećao loše.

Ovo je najjednostavniji nivo rada i ima svoje mjesto. Upravo zbog toga je ova tehnika veoma dragocjena, jer se može primjenjivati s vrlo različitim nivoima znanja. Ako se zadržimo na ovom nivou razumijevanja, tehnika će nam i dalje djelovati laka i jednostavna,  ali je sigurno tada nećemo primijeniti u područjima u kojima ona može biti od velike vrijednosti i pomoći.

Ono što je bitno shvatiti je da tapkanje nije suština, nego neophodan dio procesa. Suština je s čim smo mentalno povezani dok tapkamo po akpresurnim točkama.

Osnovni princip EFTa je biti što specifičniji, jer su tada rezultati najbolji i najstabilniji. Ujedno točno znamo što smo odradili, a što je još ostalo kao i gdje ići dalje. Suština je i u vještini pronalaženja korijena koji su doprinositelji temi na kojoj radimo. Ništa ne može zamijeniti znalački rad.

Obzirom da su emocije i uvjerenja sastavni dio svakog područja života, primjena EFT-a je od koristi u svim životnim područjima i situacijama. Ono što treba znati je da će ga svako drugačije koristiti u ovisnosti o području u kojem primijenjuje tehniku.

Svako područje traži svoja specifična poznavanja problematike u koju se ulazi. Drugačije će tehniku koristiti poklonik osobnog razvoja, drugačije liječnik, drugačije alternativni praktičar, drugačije psihoterapeut, psiholog, drugačije sportski trener, prodajni menadžer, coach, roditelj…. Specifična znanja područja u koje zalazimo su potrebna za dobivanje najboljih rezultata uz dobro poznavanje tehnike.

Tehnika Emocionalne Slobode, ili EFT, nije jedna tehnika. To je skup tehnika koje se primijenjuju u različitim situacijama. EFT praktičari se formiraju tijekom min 3 do 4 godine edukacije i prakse.

To je ono što se najčešće ne sagledava jer se već nakon nekoliko dana puno može postići tehnikom i na nivou samopomoći. Pristup sampopomoći je sasvim drugačiji pristup od znalačke profesionalne primjene.

Razvoj interneta je omogućio mnogim entuzijastima da drže predavanja o raznim temama na nesvjesnom nivou nekompetencije.

Svi smo čuli izreku da oni koji malo znaju misle da sve znaju, a oni koji puno znaju su svjesni koliko još ne znaju. EFT je tipičan primjer toga.

Sam osnivač EFT-a jer prije više godina upozorio da kratki video klipovi i skripte koje kruže internetom nekome pomognu, ali mnogo više je onih koji se priključuju mrtvom moru razočaranih u EFT. Neki od onih koji to rade su veliki entuzijasti, jer im je EFT u nekoj situaciji pomogao, neki komenziraju svoje komplekse, a neki love u mutnom. Ima svega po malo. Na korisniku je da preuzme odgovornost za sebe.

Većina video matrijala koja se objavljuje na internetu je ugodna ušima i to je sva njihova vrijednost. Suština EFT-a nije u izgovaranju onog što je ugodno ušima, nego izgovaranju specifičnog aspekta koji doprinose problemu, kako bi bili povezani s tim što blokira energetski tijek i stvara emocionalni problem.

Kao i za svaki rad s emocijama, postoji edukacija koju vode akreditirani treneri. Edukacije su različitog nivoa, od osnova samopomoći, napredne samopomoći, edukacija za buduće praktičare i sve koji planiraju raditi s drugima, kao i napredni praktičarski nivo.

Za sve je prvi korak isti, osnovni nivo u trajanju od dva dana. Zatim slijedi napredna samopomoć od 2 dana, na koju se nastavljaju još dva dana za one koji planiraju krenuti u proces certifikacije kako bi ovu izvanrednu i efikasnu tehniku dodali svojoj torbi s alatima u radu s drugima.

Ukoliko vas interesira rad na sebi i razumijete značaj tog rada, uključite u svoj asortiman tehniku koja je bez premca u radu na sebi. Učite od iskusnog EFT Master trenera, Jasmine Kovačev. Svi datumi edukacije u Hrvatskoj i Srbiji su na stranici www.TehnikaEmocionalneSlobode.com Prijavite se preko ovog linka.

Leave a Comment

%d bloggers like this: