Tehnika emocionalne slobode (EFT) ili emocionalna akupresura  Reviewed by admin on .   U posljednjih dvije i po decenije nastalo je novo područje, Energetska Psihologija, koja predstavlja istinsku veza uma, tijela, emocija i misli. Da bismo razu   U posljednjih dvije i po decenije nastalo je novo područje, Energetska Psihologija, koja predstavlja istinsku veza uma, tijela, emocija i misli. Da bismo razu Rating: 0
You Are Here: Home » Eventi » Jasmina Kovačev » Tehnika emocionalne slobode (EFT) ili emocionalna akupresura 

Tehnika emocionalne slobode (EFT) ili emocionalna akupresura 

 

U posljednjih dvije i po decenije nastalo je novo područje, Energetska Psihologija, koja predstavlja istinsku veza uma, tijela, emocija i misli.

Da bismo razumjeli ovu na prvi pogled čudnu kombinaciju, pogledajmo prvo ono što do sada znamo, a to je:

  • da smo mnogo više od gomile mehaničkih dijelova skupljenih u formi fizičkog tijela,
  • da je za funkcioniranje svakog živog bića neophodna energija i energetski tijek,
  • da su misli i emocije energija koja ima svoje vrlo određene frekvencije.

 

Ovo novo područje koja se razvija velikom brzinom u vidu različitih tehnika i pristupa, pripada i EFT tj Emotional Freedom Techniques, što u prijevodu znači, Tehnika Emocionalne Slobode. Mnogi je poznaju i pod imenom tapkanje jer se tehnički dio ove tehnike izvodi tapkanjem vrhovima prstiju po određenom redoslijedu na akupunkturnim tj bioaktivnim točkama na gornjem dijelu tijela. Tapkanje je samo neophodan dio procesa a nije suština.

Suština procesa nije u točkama koje se tapkaju vrhovima prstiju, mada je tapkanje neophodan dio procesa. Za njezino izvođenje nije potrebno znati koje točke su za što jer je proces tako kreiran da to nije važno.

Suština je u  mentalnoj povezanosti s točnim aspektom onog što stvara problem tj kako kažemo, stvara energetsko emocionalni poremećaj tj blokadu u našem energetskom sistemu.

Uspjeh primjene tehnike  tj takozvanog  tapkanja  ovisi prvenstveno od:

  • kompleksnosti problema na kojem se radi,
  • stupnja znanja i iskustva onog tko primenjuje tehniku,
  • komplementarnih znanja praktičara relevantnih za temu na kojoj se radi.

 Zato je razumljivo da se rezultati nekada dobiju u roku od 10tak minuta (izuzetno jednostavan akutni emotivni problem) a nekada su potrebni brojni tretmani, a s malim stepenom znanja, složenim problemom i nedovoljnim komplementarnim znanjima, rezultati često u potpunosti izostaju. Stoga  i postoje različiti stupnjevi edukacije za samopomoć kao i profesionalnu primjenu. Što više znate, više možete pomoći sebi,  a i drugima ukoliko se radi o profesionalnoj primjeni. U svakom slučaju EFT profesionalac tj onaj tko uključuje EFT u svoju praksu,  treba posjedovati važeću licencu profesionalne organizacije koja se svake godine obnavlja, jer to tako radi svaka renomirana profesija.

Ljepota tehnike je što je na najosnovnijem tehničkom nivou svatko može naučiti, čak i malo dijete. Primijenjena u rukama profesionalca je to sasvim drugačiji nivo rada, gde je  jedina zajednička dodirna točka tkz. “tapkanje” po bioaktivnim točkama.

U usporedbi s mnogim drugim pristupima postiže značajno brže rezultate i često riješava i ono što do sada nije bilo moguće. Zato je tehnika sve popularnija i u konvencionalnim krugovima, a ne samo na nivou samopomoći. Promjene koje se dobiju primjenom tehnike nisu samo na kognitivnom nivou nego na duboko emocionalno energetskom što čini veliku razliku. Ovo omogućava da kod znalačke primjene tehnike možemo riješiti sve okidače naših emocionalnih reakcija, uvjerenja koja nam ne koriste, korijene bolnih stanja, korijene samosabotaže, korijene neželjenih životnih obrazaca u kojima se vrtimo.

Danas se koristi na onom na čemu je teško i povjerovati da se može odraditi, počev od bolnih stanjačak i do paničnih napada, mnogih zdravstvenih problema koji, kako kaže osnivač, anegdotalno nestanu jer se omogući proces samoiscjeljenja nakon uklanjanja energetskih blokada koje se dio emocionalno mentalnih blokada. Ljepota primjene EFTa u zdravstvu, bilo da je u pitanju konvencionala ili alternativa/komplementarna medicina, je u tome što se sa svim može kombinirati i efekti su sinergistički i međusobno se podržavaju.

Primjena je također česta u svim vrstama coaching-a (sportskog, životnog), u poslovnoj sredini ukoliko znamo kontekst primjene i suštinu problema. Vrlo je korisna svakom roditelju, pedagogu, svakom kome je bitan osobni rast i razvoj.

Može se sa sigurnošću reći je je ovo pristup budućnosti o kojem ćemo sve više slušati.

Jasmina Kovačev, porijeklom iz Novog Sada, koja živi na Novom Zelandu već 24 godine, počela je svoju pionirsku misiju edukacije EFTa na našim prostorima prije 11 godina, koja se od tada održava svake godine u periodu proljeća i samog početka ljeta a nekada i u jesen, kao npr ove godine.  Kako za sebe kaže, “vječiti  je student” i to u najpozitivnijem smislu jer je do sada educirana u 30 različitih tehnika i disciplina, i uvijek je željna  novih znanja. Posvećena je donošenju najnovijih svjetskih znanja na prostore s kojih je potekla. Donosi nam kvalitetnu edukaciju kao jedini akreditirani  EFT Master trener renomirane svjetske profesionalne organizacije AAMET na našim prostorima. Mimo toga mnoge komplementarne edukacije u okviru Studija za edukaciju i vrhunska dostignuća, pomažu boljoj primjeni same EFT tehnike. Edukacije su namijenjene i samopomoći a i profesionalnoj primjeni.

Od koga učiti EFT?  Pročitajte tekst na ovom linku

Ako vas je zainteresiralo ovo što ste pročitali,  pogledajte www.TehnikaEmocionalneSlobode.com  gdje možete dobiti šemu točaka za „tapkanje“ s objašnjenjem unošenjem svog meila s lijeve strane web stranice.

 

Uhvatite korak u efikasnom radu na sebi a i u unapređenju svoje profesije ako radite sa ljudima na bilo koji način i prijavite se na dolazeće EFT edukacije kao i popularne EFT grupne tretmane koje vodi EFT Master trener Jasmina Kovačev.

Prijave su u tijeku, broj mjesta je ograničen zbog kvalitete predavanja, stoga se prijavite što prije putem online prijave

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: