12 najvećih životnih tajni koje je čovječanstvo zaboravilo

Koje su najveće životne tajne koje je čovječanstvo zaboravilo?

Što više razmišljam o životu, to više dolazim do jednostavnog zaključka: najveća kletva i neprilika modernog čovjeka je zaboravnost.

Kao puzajući bolesnik, zaboravnost je iscrpljivala čovjeka kroz bivanje i rad. Individualno, kolektivno, historijski ili kulturološki, začarani smo da zaboravimo najveće životne tajne.

Ne samo da smo zaboravili našu prošlost nego i mjesto u sadašnjosti i našu odgovornost za budućnost. Na osobnom nivou, naše stanje svijesti, ego je u misiji da nas zadrži u ovom stanju zaboravnosti – da prekinemo vezu s našim bićem kao cjelinom i s međusobnom povezanosti života i univerzalnom svjesnošću. Na kolektivnom nivou, ova zaboravnost je ovjekovječena i ojačana socijalnim i kulturnim sredstvima – uglavnom kroz tranziciju u stvarnost nesvjesnog konzumerizma neautentičnog načina života i materijalističkog načina razmišljanja.

Dobra strana je da svi imamo priliku da se ponovo povežemo sa sobom i univerzumom uopće. Sila pamćenja je u centru duhovnog puta do samospoznaje i realizacije.

Ovdje je lista 12 životnih tajni koje vjerujem da smo zaboravili, ili još bitnije, lista 12 stvari kojih treba da se podsjetimo:

1.Zaboravili smo naše mjesto u prirodi

Ovo je prva od 12 zaboravljenih životnih tajni.U zadnjih nekoliko stotina godina smo se mnogo udaljili od prirode. Iskoristili smo, eksploatirali, konzumirali i pokušali da kontroliramo prirodu da smirimo našu pohlepu uslijed samopouzdanog ludila. Pokušali smo da se udaljimo od prirodnog kruga života. Zaboravili smo da slušamo i razumijemo prirodne ritmove i cikluse zemlje – njene znakove i njen jezik. Zaboravili smo da pratimo prirodni put i živimo u ravnoteži s njom.

2.Zaboravili smo našu povezanost sa životom i svemirom

Distancirajući se od prirode, zaboravljamo da smo duboko povezani s njom i ciklusima univerzuma. Neka plemena na periferiji ‘civilizacije’, a koja i dalje prate puteve svojih predaka, sačuvala su ovu vezu s poštovanjem. Mi smo, s druge strane, uspostavili osjećaj odvojenosti  koji nas je izbacio iz ravnoteže.Zaboravili smo kako je sva svijest umotana i povezana u delikatan i divan ples.

 

3.Zaboravili smo mudrost drevnih

Zaboravili smo mudrost naših predaka. U potrazi za naučnim znanjem kroz racionalizaciju našeg uma, zaboravili smo mudrost kroz otvaranje našeg srca. Zaboravili smo drevne priče i narodnu mudrost koja je izručena od mudrih antičkih ljudi koji su živjeli u harmoniji s univerzumom.

4.Zaboravili smo naš put i naše snove

Odvajajući se od našeg unutrašnjeg puta zaboravili smo da sanjamo san o životu. Što je još važnije, zaboravili smo da se probudimo u tom snu i vidimo našu pravu prirodu kao kokreatori života – kao sanjari. Zaboravili smo da imamo moć da tkamo snove i iskoristimo moć namjere da dovedemo te snove do manifestacije.

5.Zaboravili smo našu svrhu

S previše zvukova, buke i odvraćanja u ovoj gustoj stvarnosti zaboravili smo zbog čega smo ovdje gdje smo. Zaboravili smo našu svrhu. Izgubili smo pogled na našu autentičnost, tu unutarnju iskru koja nas vodi prema našoj sreći i samo-ostvarenju. Zaboravili smo da smo ovde da bismo se shvatili kao duhovna bića oličena u fizičkom obliku i ugrađena u uobičajeni univerzum.

6.Zaboravili smo da je sve Ljubav

Ovo je možda najdublja misterija svega što su samo neki uspjeli da razumiju kao sveobuhvatnu istinu. Ta istina je , međutim, skrivena negdje duboko unutar nas. Znali smo to u nekom trenutku ali smo izgubili svaki kontakt s tim. Zaboravili smo da je sve na kraju energija i svijest da je ljubav osnovno tkivo postojanja koje prolazi kroz svu energiju i svijest.

7.Zaboravili smo da praštamo

Budući da smo uvjereni da smo odvojeni od drugih i od svega ostaloga, zaboravili smo da praštamo. U svom najdubljem smislu oproštaj je čin koji nas podsjeća da smo povezani kao jedno sa svima i da nema žrtve ili počinitelja. Samo se svi zajedno krećemo u dinamičnoj mreži koju nazivamo životom.

8.Zaboravili smo da budemo slobodni

Svakoga dana se podsjetite na jedno: Vi ste stvoreni da budete slobodni.

Rođeni smo i odrasli u ”stvarnosti” gdje je sloboda samo koncept. Bili smo vezani za vezove straha, pogrešnih shvaanja, lažnih ideologija, materijalnih nagrada i otkupne kazne za pravila i zakone propisane da bi se zaštitili interesi malobrojnih.’Mi smo slobodni da budemo šta hoćemo bez straha ili krivice.

9.Zaboravili smo našu pravu moć

Život u strahu nas je naveo da zaboravimo koliko smo moćni. Zaboravili smo našu jaku snagu naše volje i namjeru da promijenimo našu stvarnost. Pretvoreni smo u ljude koji spavaju i slijede gotove znakove poput automata.

10.Zaboravili smo lekcije iz prošlosti

Ako smo išta naučili od historije to je da brzo zaboravljamo naše lekcije. Iznova ponavljamo iste greške, zaglavljene u istim oblicima pohlepe i samorazaranja. Ne možemo se individualno kriviti za neke greške koje je prošlo čovječanstvo u prošlosti, ali smo odgovorni kao pojedinci da se podsjećamo na greške u prošlosti i prenesemo na kolektivnu psihu.

11.Zaboravili smo biti jednostavni

Ljudski život je postao mnogo složeniji i kompliciraniji. Zavedeni smo od sjaja više, a ne od moći manje. Zaboravili smo da budemo jednostavni i značenje jednostavnosti. Život je stvarno jednostavan. Jednostavno znači odbacivanje svih nebitnih stvari i ideja koje ugrožavaju pogled na našu svrhu života i druge istine koje smo zaboravili.

12.Zaboravili smo vjerovati, nadati se i diviti

Ovo je posljednja od 12 najvećih životnih tajni koje smo svi zaboravili. Izgubili smo da se divimo čudima života, izgubili smo povezanost s veličanstvenim svijetom. Naš skepticizam i cinični pogled na svijet učinili su da izgubimo vjeru u sebe i magiju svemira. Zaboravili smo kako vjerovati. Ovo je možda najveća tragedija od svih. Oslabila je naš duh i osiromašila našu dušu.

Novipocetak.com