Ostavljaju li samo negativni doživljaji trag na kojem treba raditi? Reviewed by admin on . Uloga naše podsvijesti je, na prvom mjestu, da nas sačuva od opasnosti, tako što situaciji koju smo doživjeli pridoda određeno značenje. Mogu se značenja pridod Uloga naše podsvijesti je, na prvom mjestu, da nas sačuva od opasnosti, tako što situaciji koju smo doživjeli pridoda određeno značenje. Mogu se značenja pridod Rating: 0
You Are Here: Home » Eventi » Jasmina Kovačev » Ostavljaju li samo negativni doživljaji trag na kojem treba raditi?

Ostavljaju li samo negativni doživljaji trag na kojem treba raditi?

Uloga naše podsvijesti je, na prvom mjestu, da nas sačuva od opasnosti, tako što situaciji koju smo doživjeli pridoda određeno značenje. Mogu se značenja pridodati i kroz promatranje tuđih iskustava i to ne samo direktno nego i indirektno, recimo putem medija.
Nađu se tu i razni autoriteti sa svojim mišljenjima, programima i uvjerenjima, pa pošto autoritetima vjerujemo više nego onima koji to nisu, mentalni programi  tih autoriteta postaju  i naši programi.

Tako mi učimo o sebi, drugima, svijetu oko sebe. Zato svi imamo i različite percepcije mnogo čega oko sebe. To počinje da biva problem kada nas ograničava u životu, ili nam smeta u postizanju željenog cilja.

Sve ono što nam stvara problem i blokira naš napredak treba rješavati. U najvećem broju slučajeva, to jesu ono što obično kažemo negativne emocije. Koliko god da se neki bune na naziv negativne emocije, činjenica da nam nisu ugodne znači da su na neki način nepoželjne.

Negativne emocije su najčešće emocionalni ožiljci na nivou duše koji traže iscjeljenje. Često se vrtimo u krug ne postižući to iscjeljenje nego čak obrnuto, pojavačamo programe podsvijesti kad se slična situacija ponovo javi u našem životu. Emocionalni ožiljci su često bolni kada ih nešto podsjeti na njih i podsvjesno tražimo “melem” koji će ih iscijeliti.

Mnogo češće umjesto stvarnog iscjeljenja, zadovoljimo se privremenim melemom koji se stavi na ranu, tako da do zacjeljenja ne dolazi, ili je iscjeljenje vrlo sporo. I tako se vrtimo u krug u pokušaju podsvijesti da nas navede da ipak riješimo teret na nivou duše koji potiče od nekog bolnog emocionalnog ožiljka, tj. doživljaja koji je ostavio ožiljak.

Ono što je mnogo manje poznato je da neke pozitivne emocije također mogu da nas drže u nekom obrascu, ili nekom ponašanju, jer podsvijest želi da ponovo doživi nešto što joj se svidjelo.

 Na primjer, osoba stalno bira isti tip muškarca jer je nekada davno, nekad čak u prošlom životu imala veoma lijepo iskustvo s nekim tipom osobe, koji bi da ponovi. To je pozitivan ožiljak koji teži iscjeljenju.

Nekada se možda osjećala zaštićeno u prisustvu neke osobe pa traži tu zaštitu sada u budućem partneru. Nakada je to osjećaj iz detinjstva, jer je tata kao “prvi partner” bio doživljen kao junak, snažan, zaštitnik. Osoba dalje tijekom života biva zaiteresirana samo za takav tip muškarca koji na taj način podsjeća na tatu, bez obzira na sve ostale kvalitete koji je možda uopće ne privlače.

U praksi sam imala slučaj i kada je jedan od korjena ovisnosti bila težnja da se ponovo doživi stanje koje je osoba imala kada se prvi put malo napila s društvom. Iskustvo je bilo izuzetno lijepo pa od tada osoba teži da ponovi to jedinstvno iskustvo. Naravno da toga osoba nije svjesna, ali kroz vješto postavljanje pitanja može se doći i do korijena ovakvog ponašanja.

Pozitivnih ožiljaka je mnogo manje od negativnih, mada ih je jednako bitno razumjeti, obzirom da nas mogu držati zaglavljene u nekom  neželjenom obrascu.

Rapored edukacija i radionica opusa „Okrugla duga“ s Jasminom Kovačev i povremeno odabranim gostima, pogledajte na www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Prijave interesa možete obilježiti na ovom linku.

 

Jasmina Kovačev

EFT Master trener, Master trener META-Zdravlja

NLP Master, i jos mnogo toga….

Coach za postizanje vrhunskih dostignuća

www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Autor knjige “Preobrazite svoje slabosti u snagu“

Kreator edukacije „Okrugla Duga“

 

 
 

Leave a Comment