Ovom rečenicom ćete najefikasnije motivirati sami sebe Reviewed by admin on . Ova jednostavna rečenica promijenit će zauvijek način na koji sami sebe ohrabrujete. "Možeš ti to!" Nauka tvrdi da je ovo mnogo bolji način da sami sebe potakne Ova jednostavna rečenica promijenit će zauvijek način na koji sami sebe ohrabrujete. "Možeš ti to!" Nauka tvrdi da je ovo mnogo bolji način da sami sebe potakne Rating: 0
You Are Here: Home » Iscjeljivanje » PSIHOLOGIJA » Ovom rečenicom ćete najefikasnije motivirati sami sebe

Ovom rečenicom ćete najefikasnije motivirati sami sebe

Ova jednostavna rečenica promijenit će zauvijek način na koji sami sebe ohrabrujete.

“Možeš ti to!”

Nauka tvrdi da je ovo mnogo bolji način da sami sebe potaknete, nego da kažete:”Mogu ja to!” Kako će točno ovo poboljšati vaš dosadašnji učinak?

“Ljudi su navikli da savjete primaju i daju ih u drugom licu, i izgleda da čovjekova psiha upravo iz tog razloga preferira upotrebu drugog lica kao sredstva za motivaciju”, rekla je dr Sanda Dolcos, istraživač na univerzitetu u Ilinoisu za Huffington Post.

Dakle, samoohrabrenje u drugom licu jednine omogućava nam da dobijemo širu perspektivu, jer na taj način reproduciramo onu vrstu podstreka koju dobijamo od drugih.

Studija objavljena 23.06. 2014. godine u magazinu European Journal of Social Psychology pokazala je da oni koji se obraćaju sebi sa “ti” umjesto s “ja” imaju mnogo pozitivniji stav prema zadatku koji su pred sebe postavili, a najbolji rezultati dobivaju se ako savjete upućene samom sebi napišete na listu papira.

Pisanje kao način razgovora sa sobom odavno se koristi kao terapeutski pristup, a u situacijama koje zahtijevaju veliku samokontrolu ovo je izuzetno djelotvorna metoda.

Izvor
 /div>

Leave a Comment

%d bloggers like this: