Načini rješavanja tereta prošlosti i rada na sebi Reviewed by admin on . Sve se može raditi na više načina, pa tako i rad na sebi je moguće provoditi mnogobrojnim pristupima. Podjele vrsta rada na sebi mogu biti naspram tehnike i mod Sve se može raditi na više načina, pa tako i rad na sebi je moguće provoditi mnogobrojnim pristupima. Podjele vrsta rada na sebi mogu biti naspram tehnike i mod Rating: 0
You Are Here: Home » Eventi » Jasmina Kovačev » Načini rješavanja tereta prošlosti i rada na sebi

Načini rješavanja tereta prošlosti i rada na sebi
Sve se može raditi na više načina, pa tako i rad na sebi je moguće provoditi mnogobrojnim pristupima. Podjele vrsta rada na sebi mogu biti naspram tehnike i modaliteta koji se sprovodi, kao i naspram toga da li radimo samostalno, ili uz pomoć nekog.

Kada su u pitanju različiti pristupi, tj. tehnike, svaka ima svojih specifičnosti. Neke su efikasnije od drugih. Neke su plićeg dometa, neke dubljeg, mada se ta razlika češće svodi na sposobnost korisnika. Neke tehnike su globalnije, a neke vrlo specifične. Što više znamo i što više iskustva imamo, više i možemo sa svakim postojećim pristupom, bez obzira da li se radi o samopomoći ili o profesionalnoj primjeni. Kombiniranje različitih pristupa često daje sinergistički efekt.

Čuvajte se onih koji tvrde da dok radiš njihovu tehniku, ne smije se koristiti ništa drugo. Više puta sam čula ove izjave, što samo govori o nepoznavanju tematike rada na sebi, ili govori o mogućoj pozadini emocionalnog tereta osobe koja je dala tu izjavu. To ne znači da treba trčati kao muva bez glave s tehnike na tehniku i donositi preuranjen zaključak o neefikasnosti nekog pristupa.

Također se čuvajte i onih koji su isključivi da sve možete postići sami, ili obrnuto, da vam samo profesionalac može pomoći. Sve ima svoje mjesto. Postoje granice dokle možemo ići sami, a gdje je neophodna pomoć profesionalca, a ne amatera ili kvazi profesionalaca. Na žalost ima počesto kvazi profesionalaca koji su postigli nešto u jednoj oblasti, a potom pružaju svoju ruku eksperta u drugu oblasti u kojoj su više nego amateri. Time žele prenijeti svoj autoritet eksperta na oblast u kojoj to uopće nisu. U ovom slučaju obično biste postigli više sa samopomoći, nego uz kvazi profesionalca.

Moja preporuka je da svatko radi što više na sebi, a tamo gdje to ili nije sigurno, ili nemaju dovoljno znanja, ili zbog vlastitih slijepih kutova ne mogu vidjeti kako prići temi, tada se obratiti onom tko ima i znanje i iskustvo da im u tome pomogne.

Kako znamo da li je nešto sigurno? Ono što znamo da nam je bilo traumatično iskustvo, to nikada ne radimo sami na sebi. Naša podsvijest ima potrebu da nas štiti i iz tog razloga nam neće mnogo štošta otvoriti ako radimo sami na sebi. To već nije slučaj kad radimo s drugima koji postavljanjem pitanja mogu izvući suviše velik „zalogaj koji ne mogu progutati“. Na taj način se ugrožava sigurnost klijenta. Stoga, vodite računa u čije se ruke prepuštate, ako imate potrebu da radite s nekim, jer ne znate sami riješiti svoj problem.

Znanja za potrebe samopomoći se ne stječe na besplatnim video klipovima. Znate za izreku „koliko para, toliko i muzike“. Na žalost, čula sam i „eksperte“ rada na sebi koji se hvale da nikada nisu platili ni jednu edukaciju. Koliko možete naučiti od takvih, procijenite sami. Za one koji kreću u rad na sebi, sigurno će i tako nešto naučiti, ali taj nivo vrlo brzo bude prevaziđen i vrijeme je da se ide dalje.

Često me pitaju što ja koristim u radu na sebi, tj. da li je EFT jedino što koristim. EFT je najčešći način koji koristim u radu na sebi, ali sigurno da nije i jedini, sve ovisi od situacije i potrebe. Meditacija, hopsanje, neki drugi pristupi energetske psihologije, NLP, cvjetne esencije, sve to povremeno bude na meniju, nešto češće, nešto rjeđe. Ima razloga zbog čega mi je EFT najčešći alat koji vadim iz svoje torbe s alatima, ali o tome drugom prilikom.

Rapored edukacija i radionica opusa „Okrugla duga“ s Jasminom Kovačev i povremeno odabranim gostima, pogledajte na www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Prijave interesja možete obilježiti na ovom linku.

Jasmina Kovačev

EFT Master trener, Master trener META-Zdravlja

NLP Master, i jos mnogo toga….

Coach za postizanje vrhunskih dostignuća

www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Autor knjige “Preobrazite svoje slabosti u snagu“

Kreator edukacije „Okrugla Duga“

 
 

Leave a Comment