Rješavanje tereta prošlosti i sigurnost tog rada Reviewed by admin on . Kako raste interes za područje osobnog rasta i razvoja, tako su mnogi sve svjesniji potreba rješavanja tereta prošlosti. Manje je onih koji su svjesni potrebe r Kako raste interes za područje osobnog rasta i razvoja, tako su mnogi sve svjesniji potreba rješavanja tereta prošlosti. Manje je onih koji su svjesni potrebe r Rating: 0
You Are Here: Home » Eventi » Jasmina Kovačev » Rješavanje tereta prošlosti i sigurnost tog rada

Rješavanje tereta prošlosti i sigurnost tog rada

Kako raste interes za područje osobnog rasta i razvoja, tako su mnogi sve svjesniji potreba rješavanja tereta prošlosti. Manje je onih koji su svjesni potrebe rješavanja emocija na duboko emotivno-energetskom nivou, mada i tu ima značajnog napretka kako pokret osobnog rasta i razvoja jača.

Do nedavno su se pristupi i metode rješavanja tereta prošlosti često zasnivali na postizanju kognitivne promjene, a ne i na rješavanju na emotivno-energetskom nivou. Mnogi opće priznati pristupi su još uvijek takvi. Iz tog razloga je retraumatizacija najveći strah i trepet konvencionalnih psihoterapeuta i to s razlogom.
Ulazak u srce traume je direktan put retraumatizaciji koja je često gora od inicijalne traume. Stoga je oprez u takvom radu ne samo potreban, nego i neophodan. Konačan rezultat jest kognitivna promjena, ali ako bi ušli u direktan kontakt s intenzivnim doživljajem, emocije su još uvek neriješene, još uvijek burne i vrlo bolne.

Puno puta sam doživjela u radu s klijentima da misle da su kroz neki vid terapije riješili svoj problem, a da nekoliko pitanja direktno u centar dovede do jakih emocionalnih reakcija. To je očigledan pokazatelj da kognitivna promjena nije neophodno donijela i rješenje na emocionalno energetskom nivou. Kognicija može biti promijenjena ali energetska blokada, koja je kreirana u momentu doživljaja, kao i emocije koji su dio te blokade, još uvijek nisu riješene.

Upravo te neriješene i neisprocesirane emocije su okidači koji bivaju aktivirani u određenim situacijama. One su uzrok naših neželjenih reakcija, uzrok stresa, uzrok naše percepcije koja nas ne podržava u svakodnevnom životu, uzrok našeg nezadovoljstva, neuspjeha, samo-sabotaže, pa čak i nekih nezdravosti.

Za one koji se još uvijek pitaju koja je veza emocija i energije, bitno je reći da su emocije energija, imaju svoju frekvenciju i stoga se i ponašaju u skladu sa svim zakonima energije. Više na tu temu možemo nekom drugom prilikom.

 Ima i novijih pristupa koji ne samo da ne rješavaju emotivno energetski nivo, nego su čak i vrlo opasni po korisnika. Jedan od njih je i pristup: osjeti strah i suprotstavi mu se. Kod situacija koje nisu bile intenzivne, ovaj pristup je ponekom i donio rezultat.

Osobno sam doživjela okrutnost  ovakvog pristupa prije mnogo  godina kada sam bila u situaciji u kojoj mi je trebala pomoć. Prateći instrukcije kupljenog programa, gotovo sam iskočila iz vlastite kože u pokušaju da se suprotstavim strahu koji sam osjećala. Da sam imala znanja i iskustva koja imam danas, to mi nikako ne bi palo na pamet.

Ima čak i takozvanih gurua i samozvanih praktičara koji savjetuju i u domeni emotivno energetskog rada suočavanje s emocijama. To govori o njihovom nepoznavanju područja u koju su ušli. Stoga, svatko mora preuzeti odgovornost za sebe u radu na sebi. To je tako u svakom području. Sigurno nećete uzeti prvog advokata, ili otići kod prvog kliječnia, ili angažirati prvog majstora za kog čujete kada radite bitne popravke u svom domu, vjerojatno ćete u situaciji u kojoj želite nešto učiti, prethodno se raspitati o predavaču, njegovoj ekspertizi. Obično se raspitamo o iskustvima drugih s istim osobama, tj. radije tražimo preporuku od nekog kome možemo vjerovati u njihovu procjenu.

Stoga, učinite to i ovde, ako riješite da angažirate profesionalca koji će vam pomoći na vašem putu rješavanja tereta prošlosti. Isto tako, ne znači ako ste za nekog čuli da je dobar u tome što radi, ne znači da je to stvarno tako. Može biti da je samo vještiji marketar od nekog tko je mnogo bolji praktičar, ili mnogo bolji predavač. Stoga, dobra provjera preporuke i na kraju, vlastita provjera intuitivnog osjećaja je ono što je neophodno u konačnoj odluci izbora vašeg puta.

Rapored edukacija i radionica opusa „Okrugla duga“ s Jasminom Kovačev i povremeno odabranim gostima, pogledajte na www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Prijave interesa možete obilježiti na ovom linku.

 

Jasmina Kovačev

EFT Master trener, Master trener META-Zdravlja

NLP Master, i jos mnogo toga….

Coach za postizanje vrhunskih dostignuća

www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Autor knjige “Preobrazite svoje slabosti u snagu“

Kreator edukacije „Okrugla Duga“
 

Leave a Comment

%d bloggers like this: