Buda: Sebe osloboditi možeš samo ti! Reviewed by admin on . Čovjek je prišao Budi dok je ovaj sjedio zatvorenih očiju ispod banjan drva meditirajući. Između suza i jecaja, čovjek je izjavio da je njegov sin veoma bolesta Čovjek je prišao Budi dok je ovaj sjedio zatvorenih očiju ispod banjan drva meditirajući. Između suza i jecaja, čovjek je izjavio da je njegov sin veoma bolesta Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna psih.Suzane Vemić » Buda: Sebe osloboditi možeš samo ti!

Buda: Sebe osloboditi možeš samo ti!

Čovjek je prišao Budi dok je ovaj sjedio zatvorenih očiju ispod banjan drva meditirajući. Između suza i jecaja, čovjek je izjavio da je njegov sin veoma bolestan i da su lokalni iscjelitelji digli ruke od djeteta. Dječak je bio na samrti. Čovjek je molio Budu za božansko interveniranje. Plakao je, jadikovao, dodirivao Budina stopala. Buda je , međutim, sjedio nepokretno i niti je otvarao oči, niti bilo što odgovarao. Čovjek je otišao da bi se već sljedećeg dana vratio bijesan. Njegov sin je umro, a on je Budu, zbog njegove neaktivnosti, smatrao odgovornim za to. Uzvikivao je opscene riječi, proklinjao Budu, i još uvijek ne dobivajući vidljiv odgovor, s gađenjem ga pljunuo i otišao.
Prošlo je dosta vremena i došao je dan, nekoliko godina kasnije, kada se čovjek vratio da ponovo posjeti Budu. Sada se mnogo kajao. Rekao je kako je, tijekom vremena, postepeno shvatio da je Buda, ostajući nijem, njemu prenosio dvije važne poruke – da on ne može učiniti mnogo u toj situaciji ako su oni koji poznaju fizičke bolesti odustali i da ne postoje riječi koje mogu pružiti utjehu čovjeku čiji je sin na samrti. Čovjeka je mučila krivica zbog toga što je pljunuo Budu. Plačući i držeći Budina stopala, preklinjao je za oproštaj. Tada je Buda otvorio oči i progovorio. Rekao je: ,,Pljunuo si u rijeku i voda je otekla. Čovjek koji sam tada bio nestao je vremenom. Ja sam drugačiji.  Ti nisi pljunuo mene i zato ja nemam moć da ti oprostim. Ali rastužuje me to što, iako si naučio mnoge stvari , i dalje stojiš na istom mjestu na obali rijeke. Obuzet si trenutkom koji je odavno prošao. Nisam ja, već ti i samo ti – taj koji te može osloboditi ovog ropstva!”

 

Centarprozor.com

Leave a Comment