Bojanje jaja na pari: Prelaka i jeftina metoda, bit ćete oduševljeni! Reviewed by admin on .   Foto: Youtube printscreen / Serpica Malo je reći da će vas rezultat oduševiti. Bliži nam se najveći kršćanski praznik, pa je krajnje vrijeme da pronađemo   Foto: Youtube printscreen / Serpica Malo je reći da će vas rezultat oduševiti. Bliži nam se najveći kršćanski praznik, pa je krajnje vrijeme da pronađemo Rating: 0
You Are Here: Home » Život » Stanovanje » Bojanje jaja na pari: Prelaka i jeftina metoda, bit ćete oduševljeni!

Bojanje jaja na pari: Prelaka i jeftina metoda, bit ćete oduševljeni!

 

Farbanje jaja na pari
Foto: Youtube printscreen / Serpica

Malo je reći da će vas rezultat oduševiti.

Bliži nam se najveći kršćanski praznik, pa je krajnje vrijeme da pronađemo najljepšu tehniku bojanja što ljepših jaja!

Predlažemo vam da probate metodu koja nije ni zahtjevna ni skupa. U pitanju je neobičan način korištenja standardnih boja za jaja – bojanje na pari!

Ideju smo pronašli na portalu serpica.net, a prenosimo vam cijeli postupak, korak po korak:

Jaja skuhati dan ranije, ili rano ujutro, ako planirate da ih bojate predvečer. Kuhati jaja 4-5 minuta, ne moraju biti potpuno kuhana, jer će se kasnije svakako kuhati na pari.

Kad su jaja dobro ohlađena, možete početi s bojanjem. Uzmite kesice s bojom, najbolje zelenu, plavu, crvenu i ljubičastu, jer se najbolje vide i daju najljepše šare.

Jaja poprskajte octom (možete ih umočiti cijela ocat), pa poredajte u metalnu cjediljku. Veću posudu napunite vodom, toliko da vam voda ne ulazi u cjediljku. Postavite cjediljku u posudu i stavite da se lagano zagrijava na štednjaku.

Dok se zagrijava, otvorite kesice sa željenim bojama i poprskajte jaja jednom po jednom bojom. Na ovaj način možete bojati i jednobojna jaja.

Vodite računa da nanesete boje dok jaja još nisu vruća, jer će prah s bojom samo skliznuti. Također, ako primijetite da je para potpuno osušila jaja, još malo ih isprskajte octom, jer suho jaje slabo prima boju.

Kad ste usuli sve boje, opet poprskati jaja octom kako bi se počela razlivati, ali ne smijete pretjerivati, jer previše octa može oprati boju.

Stavite poklopac i para će za 15-20 minuta učiniti svoje i razliti boju po cijelim jajima!

Ako su vam negdje ostale grudice od boja, i to ćete riješiti prskanjem octom.

Kad su se jaja našarala, skloniti s vatre i isprati ih pod mlazom vode.

Ostavite da se osuše i dobit ćete prelijepa, šarena jaja!

Ostalo vam je još da ih prebrišete vatom umočenom u ulje, kako bi dobila divan sjaj i čekate komplimente!

Pogledajte video!

IzvorLeave a Comment