Pulmolog savjetuje: Tri prirodna borca protiv virusa bolja od bilo kojeg lijeka Reviewed by admin on . „Gripa je popularna bolest. Prošla godina je donijela rezultate nekih novih istraživanja i promijenila naše mišljenje o gripi. Iako ste sigurno mnogo puta u živ „Gripa je popularna bolest. Prošla godina je donijela rezultate nekih novih istraživanja i promijenila naše mišljenje o gripi. Iako ste sigurno mnogo puta u živ Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Zdravlje općenito » Pulmolog savjetuje: Tri prirodna borca protiv virusa bolja od bilo kojeg lijeka

Pulmolog savjetuje: Tri prirodna borca protiv virusa bolja od bilo kojeg lijeka

„Gripa je popularna bolest. Prošla godina je donijela rezultate nekih novih istraživanja i promijenila naše mišljenje o gripi. Iako ste sigurno mnogo puta u životu za sebe rekli da imate gripu, to u većini slučajeva nije bilo tako. Samo jednom u deset godina se može oboljeti od gripe. Otprilike 4-5 puta u životu. Ovo ostalo su bolesti koje sliče na gripu.”
.
 


Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj klinici Tiršova,  dodaje da je priča o gripi uvijek malo „napuhana” i da svi mi moramo preživjeti određeni broj infekcija u životu, ali da je u rijetkim slučajevima u pitanju prava gripa.
.
Govoreći o tome kako se virusi šire i opstaju na niskim temperaturama, doktor Nestorović kaže da virusi imaju izvjesni omotač koji ih štiti tijekom zime, te da ispod nule mogu živjeti i do pola sata. Ljeti, opstaju čak 10 sati. „Ako se netko nakašlje i uzme ove novine, a vi ih uzmete u narednih deset sati, možete se razboljeti.” dodaje.
 .
Doktor Nestorović navodi i da su istraživanja pokazala da nama virus gripe zapravo ništa ne radi kao takav. On aktivira naš imuni sistem pa se onda on „okreće” protiv nas.
.
„Najbolji u borbi protiv virusa su sok od crne bazge (zove), sve crveno voće i preventivna upotreba cinka” – kaže doktor Nestorović, pulmolog i alergolog
.
Kada je riječ o djeci i visokim temperaturama on kaže da, ako je dijete dobro raspoloženo i ima temperaturu, to je beznačajno. Tek ako je dijete kilavo, spava mu se, leži, loše izgleda, odmah se javite liječniku, a prethodno pokušajte spustiti temperaturu antipireticima i rashlađivanjem.
„Pokazalo se i da gomila prirodnih lijekova ima odlična djelovanja. Konkretno, odlična stvar je bazga (zova) – sok od crne bazge. U Izraelu je grupa naučnika pokazala da je ona osam puta bolja u borbi protiv gripe od bilo kojeg lijeka. Ali samo kao sok, ako se ovako konzumira može biti otrovna. Sok mogu konzumirati i bebe.” – otkriva doktor Nestorović.
.
„Također, sve crveno voće sadrži antocianine, tvari koje se vezuju i sprečavaju virus da uđe u stanicu. Sve crveno voće – aronija, borovnica, ribizle, maline.
To su antivirusni lijekovi i najbolji vid prevencije. Osim toga, Američka akademija za obiteljsku medicinu preporučuje i preventivno uzimanje cinka u niskim dozama – 5-7 mg za djecu, 10-15 mg za odrasle, od 10. do 04.mjeseca.
To je odlično kao prevencija i u liječenju respiratornih infekcija. Cink stimulira imunitet i blokira receptore gdje se vezuju virusi, ali i bakterije. Zauzima njihovo mjesto i sprečava da se oni tu vežu. Djeca koja uzimaju cink dokazano imaju pet puta rjeđe proljev, tri puta rjeđe infekcije, viši koeficijent inteligencije i bolje su rasla.” – objašnjava doktor Nestorović.
.
Na pitanje voditelja treba li cijepiti djecu protiv gripe, odgovara da je problem s cjepivima dvostruk. Prošle godine objavljen je, kaže, veliki rad u kojem se tvrdi da cjepivo možda pravimo pogrešno. Drugi problem je taj što na najrizičnije kategorije za obolijevanje od respiratornih infekcija, a to su mala djeca i stari, cjepiva najslabije djeluju.
.

 

Leave a Comment