Savjeti za božićnu zvijezdu: Ljepotica koja vam može uljepšavati dom cijelu godinu Reviewed by admin on . . Iako je božićna zvijezda jako popularan cvijet i gotovo neizostavan detalj doma tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, jako ju je teško održavati. Stoga u . Iako je božićna zvijezda jako popularan cvijet i gotovo neizostavan detalj doma tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, jako ju je teško održavati. Stoga u Rating: 0
You Are Here: Home » Život » Stanovanje » Savjeti za božićnu zvijezdu: Ljepotica koja vam može uljepšavati dom cijelu godinu

Savjeti za božićnu zvijezdu: Ljepotica koja vam može uljepšavati dom cijelu godinu

bz.

Iako je božićna zvijezda jako popularan cvijet i gotovo neizostavan detalj doma tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, jako ju je teško održavati. Stoga u nastavku pročitaj nekoliko naših savjeta uz koje će ovaj cvijet biti u punom cvatu i sljedećeg Božića.

Drži je na toplom i na umjerenoj svjetlosti


Ovaj cvijet inače potječe iz toplijih krajeva u ekvatorskom pojasu pa iz toga razloga voli toplinu. Nakon kupnje božićne zvijezde svakako pripazi da je ne čuvaš dulje vrijeme u hladnom autu. S druge strane, previsoka temperatura također nije poželjna pa je nemoj držati tik do radijatora. Ne smije se držati na mračnom mjestu, a ni na direktnom suncu. Botaničari savjetuju kako ova biljka nikako ne smije biti na propuhu, odnosno ne podnosi ni nagle promjene temperature. Idealna temperatura je ona između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Pripazi na zalijevanje

Previše zalijevanja će vrlo brzo uništiti biljku. Tek kada se zemlja u tegli potpuno osuši, potrebno ju je zalijati. Isto tako, cvjećari preporučuju da se zalijeva odozdo, tako da se u podmetač ulije voda koja će prekriti površinu istog. U pravilu bi zalijevanje trebalo obaviti jednom do dva puta tjedno. Također, preporuka je da se jednom mjesečno zalije s tekućim gnojivom.

 | Author: ShutterstockShutterstock

Na proljeće skrati izdanke

Iako je teško osigurati optimalne uvjete za uzgoj ovog sobnog bilja, važno je imati na umu da se promjenom godišnjih doba mijenja i način održavanja. Tako je u ožujku potrebno postupno smanjiti zalijevanje. Zatim nakon što biljci otpadnu listovi, a stabljike se u potpunosti posuše, nove izdanke skrati na 10 cm visine. Početkom ili sredinom svibnja možeš ponovno početi normalno zalijevati, odnosno održavati zemlju vlažnom, a bit će potrebna i primjena tekućeg gnojiva. Kada počinju ponovno nicati novi izdanci, slobodno ih skrati. U jesen, od 10. do 20. listopada, kada se skrate dani i smanji dnevna svjetlost, pripazi da božićna zvijezda ima dovoljno svjetla, ali i da temperatura prostora bude minimalno 15 stupnjeva. Uz primjenu ovih savjeta, tvoja božićna zvijezda mogla bi zablistati i sljedećeg Božića.

zdravakrava.hr

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!