Dvije vježbe za svakodnevno uzemljenje

Dvije vježbe za svakodnevno uzemljenjePromatrano iz kuta tjelesne psihoterapije, uzemljenje je jedan od osnovnih pojmova, koji se odnosi na naš odnos s realnošću svijeta i našeg tijela. Biti uzemljen znači čvrsto stajati na zemlji i biti povezan sa svojim fizičkim tijelom i prirodom. Dobro uzemljenje nam donosi  dovoljno energije za svakodnevne poslove kao i fleksibilnosti i snagu tijela. Posljedice neadekvatnog uzemljenja su: nedostatak energije za obavljanje svakodnevnih obaveza, umor koji opstaje  bez obzira na količinu i kvalitetu sna, neraspoloženje bez vidljivog razloga, apatija. Smatra se da dobro uzemljene osobe imaju slobodan protok energije kroz tijelo, te da dobro podnose situacije s visokim emotivnim nabojem. Kada smo neuzemljeni, ne doživljavamo sadašnji trenutak, već smo u nekom drugom vremenu, odnosno u svom umu.

Pitanje uzemljenja može se promatrati i kroz drevno hinduističko učenje o čakrama.Po tom učenju čakre su stovarišta i prenositelji univerzalne energije, a svaka od sedam glavnih čakri predstavlja odredjenu frekvenciju u univerzumu. Čakre su povezane sa sistemom endokrinih žlijezdi – značenje svake čakre tijesno je povezano s funkcijom odgovarajućih žlijezdi.

Po ovom učenju uzemljenje je povezano s funkcioniranjem naše prve čakre. Prva čakra nas prizemljuje, ona na neki način predstavlja prizemlje u kojem počinje proces individuacije. Ona  nas povezuje s tijelom i Zemljom. Primarni nagon povezan s ovom čakrom je nagon opstanka. Kada ona nije  uravnotežena možemo da osećamo nedostatak fizičke snage i kao da ne pripadamo svijetu u kome živimo. Ako disbalans potraje, javljaju se različiti zdravstveni problemi: zatvor, hemoroidi, gojaznost, anoreksija, artritis, problemi s koljenima, kičmom, zglobovima i kostima, zamor, apatija, depresija.

Iz prve čakre odlučujemo hoćemo li probleme u životu rješavati s povjerenjem ili sa strahom. Strah nas vodi u osjećaj izdvojenosti, dok nas povjerenje uvodi u svijest o tijeku života koji je veći od našeg. Ako nismo integrirani na ovom nivou, to je zato što se opiremo strahu od gubitka i suzbijamo strahove od neimaštine, fizičkog bola ili bolesti. Ipak u osnovi je uglavnom strah od smrti. Rezultat nerazriješenog straha od smrti njegovo suzbijanje i  neprekidno pojavljivanje kroz anksioznost. Anksioznost nas jednostavno opsjeda, pa je projiciramo na razne situacije, možemo postati sumnjičavi i  nepovjerljivi.

Suvremeni tempo života doprinosi lošem uzemljenju, jer nas često izbacuje iz kontakta s okruženjem u kojem živimo i kontakta sa svojim tijelom. Do problema s uzemljenošću također dovode i strahovi egzistencijalne prirode, koji su vrlo česti kod suvremenih ljudi. Uzemljenje nam dakle može poremetiti činjenica da ne možemo platiti neki račun, ali i sama pomisao da bi se ovo moglo dogoditi.

Dobro funkcioniranje prve čakre neophodno je za razvoj i funkcioniranje svih ostalih čakri.  Vježbe koje slijede pomažu nam u situacijama kada smo bezvoljni, apatični ili osjećamo nedostatak životne energije. Možemo ih raditi i prije meditacije, jer nam omogućavaju da se zadržimo na fizičkom planu i ne rasplinemo se tijekom meditacije. Također pomažu da zadržimo ravnotežu između fantazija i vizija i stabilne, zemaljske energije.

Vježba za uzemljenje 1.

Sjedite udobno, s ispravljenom kičmom, na podu ili stolici. Zatvorite oči i dišite polako, duboko, brojeći od deset do jedan, sve dok ne osjetite da ste potpuno opušteni.

Zamislite da iz vaše kičme ide dugačak kabel, kroz pod, pa sasvim u zemlju.  Umjesto kabela možete zamisliti i korijen drveta koji raste duboko u zemlji. Sada zamislite kako energija iz Zemlje teče uz taj koren ili kabel (i kroz vaša stopala, ako sjedite), ulijeva se u cijelo vaše tijelo i izlazi kroz sam vrh vaše glave. Zamišljajte sve dok ne osjetite protok energije kroz ovaj kanal. Sada zamislite energiju Univerzuma, Kosmosa kako ulazi kroz vaše teme, ulijeva se u vaše tijelo, prolazi kroz žicu za uzemljenje i vaše noge i ulazi u zemlju. Osjetite oba ova toka u suprotnim pravcima… Oni se harmonično miješaju u vašem tijelu.

Vježba – Uzemljenje 2.

Zamislite da se iz vaše kičme direktno u zemlju pruža jedan korijen. Taj korijen vas čvrsto vezuje za Zemlju. On se račva i korjenčići rastu i šire se, pretvarajući se u ogromno drveće. Zamislite svoj korijen kako se prepliće s korijenjem tog džinovskog drveća. Ako u sebi osjećate nagomilanu neku energiju osjetite kako silazi niz vašu kičmu i gubi se u Zemlji s kojom ste povezani.

Sada zamislite da možete crpiti energiju odozdo, iz Zemlje preko vašeg korijena. Osjetite ogromnu snagu koju ima Zemlja i koja je preko ovog korijenja dostupna i Vama. Izgovarajte u sebi sljedeće rečenice: Ja želim živjeti. Energija zemlje me iscjeljuje i hrani. Ja igram igru materije s radošću. Ja volim svoje tijelo i dajem mu ono što mu treba. Ja volim zemlju.

-Suzana Vemić