11.09. – Nelagoda novoga

knjiga buđenjaTjeskoba je vrtoglavica slobode

– Kierkegaard

Takvu izgubljenost vjerojatno doživljavamo prvi put kad učimo hodati, dok se udaljavamo od zida ili stolca, od maminih ili tatinih ruku vodilja. No naučiti hodati vrijedno je sve te nelagode.

Isto se ponavlja kad se prvi put zaljubimo, kad svoju naklonost prema nekome prvi put pustimo u svijet. No osjećaj ljubavi prema nekome vrijedan je vrtoglavice koje smo doživjeli kad smo napravili prvi korak u to novo iskustvo.

Pri svakom novom iskustvu prolazimo vrtoglavicu nove slobode. Kad god posegnemo za nečim s onu stranu poznatoga, potrebno je naviknuti se. To je prag sveg učenja. Ne treba ga se plašiti ili mu pridavati preveliku moć, već jednostavno nastaviti hodati i podupirati se onim novim što upijamo.

Meditacija za današnji dan:

  • Kad možete, gledajte ptičice u letu. Opazite kako uslijed jakog vjetra naglo zaokreću te  kako se brzo prilagode i nastave letjeti.
  • Dišite duboko i znajte da je vaše srce takva ptica te da njegovo poniranje i zaokretanje stvara nelagodu novoga koju morate iskusti ako želite nastaviti letjeti.
    – Mark Nepo