Što se krčka u vašem emocionalnom loncu? Reviewed by admin on . . Sigurno ste čuli da nije dobro gurati pod tepih naše neriješene emocije. To je sigurno vrlo bitno, jedino što često nema dovoljno razumijevanja što to znači. . Sigurno ste čuli da nije dobro gurati pod tepih naše neriješene emocije. To je sigurno vrlo bitno, jedino što često nema dovoljno razumijevanja što to znači. Rating: 0

Što se krčka u vašem emocionalnom loncu?

lon.

Sigurno ste čuli da nije dobro gurati pod tepih naše neriješene emocije. To je sigurno vrlo bitno, jedino što često nema dovoljno razumijevanja što to znači. Zato uvodim metaforu ekspres lonca kako bi lakše razumjeli o čemu se radi.

Zamislite ekspres lonac u kojem se nešto krčka. Kada poslije određenog vremena pritisak u loncu postane velik, postoji opasnost da lonac eksplodira ukoliko se ne aktivira siguronosni ventil na poklopcu i ne ispusti malo pare. Iza toga, ono što je u loncu nastavlja da se krčka. Ako se ne aktivira sigurnostni ventil, postoji mogućnost da će u nekom momentu lonac eksplodirati.


Na sličan način možemo sebe sa svojim emocijama usporediti s ekspres loncem. Kada nam se nakupi pritisak od neriješenih emocija, da ne bi došlo do eksplozije našeg emotivnog lonca, proradi sigurnosni ventil u vidu nekontroliranog plača, ili recimo izlijeva bijesa ili kod nekog čak i kombinacija emocija. Jedna od kombinacija može na primjer biti bijes i nemoć što se u momentu aktiviranja siguronosnog ventila može manifestirati u vidu potrebe da razbijemo nešto. Netko može to israziti i prema nekoj osobi koja je u blizini u vidu nekontrolirane reakcije agresije. Netko će vrištanjem ispustiti nakupljen pritisak. U svakom slučaju nije dobro sputavati oslobođanje ovog pritiska da ne bi došlo do psihofizičkih posljedica. Naravno da je bitno ne usmjeriti svoje stanje prema osobama koje su oko nas. Bolje je razbiti tanjur nego udariti nekog na koga smo bijesni, bolje je vrištati u jastuk nego izliti svoju frustraciju na osobu koja nam je najbliža u tom momentu. U svakom slučaju, otpuštajte paru iz svog ekspres lonca.

Ima onih koji su intuitivno osjetili da bi bilo dobro otpustiti malo pritiska i prije nego se aktivira sigurnosni ventil i nekom fizičkom aktivnošću to postižu. Time se tijelu daje signal da nešto poduzimamo svojom aktivnošću. Na primjer, ako je strah i briga u pozadini pritiska našeg ekspres lonca, trčanje ili neka druga fizička aktivnost djeluju kao reakcija bori se ili pobjegni.  U tijelu se tada događaju drugačiji biokemijski procesi, tj procesiraju se nusprodukti adrenalinskih reakcija, na isti način kao i kada je naš pra predak bježao od divlje zvijeri ili se borio s njom. Nešto je poduzimao da riješi svoj problem. Na isti način tijelo reagira kada smo fizički aktivni, šalje signal da nešto poduzimamo svojom aktivnošću.

Poslije određenog vremena, kada ponovo nagazimo na neke od okidača koji su dio našeg ekspres lonca, tj dogode se slične situacije na koje smo ranije reagirali, pritisak u loncu naraste u još kraćem vremenskom roku. Što češće se pokreće naš okidač, sve brže naš emocionalni lonac mora otpuštati paru da ne bi eksplodirao. Zato kažemo da bi najbolje bilo vaditi iz lonca, kako bi se događalo upravo obrnuto tj da je sve duži i duži period do ponovne potrebe da otpuštamo paru iz njega. Kako?

Načina ima raznih, neki su više, neki manje efikasni, neki su specifičniji, neki globalniji, neki djeluju dublje od drugih. Moj omiljen način je Tehnika Emocionalne Slobode ili EFT koji neki znaju i kao tapkanje. Ono što je bitno razumjeti za početak je da se i s ovom tehnikom može raditi neefikasno i površinski a isto tako i vrlo efikasno i dubinski. Sve ovisi od korisnika jer samu tehniku možemo usporediti s prelijepim klavirom, a kakvu muziku proizvodi taj klavir, ovisi od pijanista. Stoga, tapkanje nije suština procesa kao što mnogi u prvom susretu s ovom predivnom tehnikom zaključe.

EFT se također može koristiti samo na nivou puštanja pare što je nivo početnika. Bolje i tako nego nikako. Naravno da je najbolje vaditi iz lonca a to postižemo znalačkom primjenom EFTa. Stoga postoje različiti nivoi edukacija što vam omogućava da napredujete u efikasnosti rada na sebi. Postepeno ćete sve više prazniti svoj emotivni lonac i vrijeme do sljedećeg puštanja pare će biti sve duže dok ne dođete do nivoa da vam pritisak u loncu ne dolazi do nivoa na kojem vam se pokreće sigurnosni ventil. Kako kažu u narodu, fitilj vam postaje sve duži i duži.

Vjerujem da kroz ovo metaforičko objašnjenje prepoznajete i analogiju s kontrolom tj. upravljanja stresom, u odnosu na stvarno rješavanje korijena stresa. Na žalost mnogi misle da puštanjem pare uspješno rješavaju stres. To je samo trenutna kontrola koja pomaže da opstanemo. Ukoliko ne praznimo svoj emocionalni lonac, samo je pitanje vremena kada će posljednja kap preliti već punu čašu i dovesti do psihičkog ili fizičkog poremećaja u vidu simptoma bolesti. Stoga, krenimo sa stjecanjem znanja kako efikasno raditi na sebi i vaditi iz svog ekspres lonca sve što se godinama skupljalo. Priključite nam se na akreditiranim edukacijama samopomoći jer ćete steći znanja kojima možete znatno poboljšati sve aspekte svog života. Za ono što ne možete sami, uvijek vam može pomoći akreditirani i certificirani praktičar. Priključite nam se na popularnim grupnim radionicama koje vodi iskusan EFT Master trener, Jasmina Kovačev.

Ukoliko se već bavite radom s emocijama, uvjerenjima, coachingom,  zdravljem, i želite naučiti efikasne načine rada na dubinskom nivou, priključite se edukaciji EFT praktičara koji vodi EFT Master trener.

Za konvencionalne praktičare koji traže nove efikasne pristupe relaksaciji i načinu postizanja brzih kognitivnih promena, ovo je pristup koji će im omogućiti ne samo efikasniji rad nego će osigurati efikasan način rješavanja vlastitih opterećenja stečenih tijekom obavljanja svoje profesije.

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: