ZNAKOVI PRELASKA PRAGA PREMA DUHOVNOSTI Reviewed by admin on . .  U ovom dijelu ću govoriti o znakovima koji nam ukazuju na to da smo prešli prag prema duhovnosti i koji nam trebaju dati podršku u ustrajnosti na daljnjem du .  U ovom dijelu ću govoriti o znakovima koji nam ukazuju na to da smo prešli prag prema duhovnosti i koji nam trebaju dati podršku u ustrajnosti na daljnjem du Rating: 0

ZNAKOVI PRELASKA PRAGA PREMA DUHOVNOSTI

spiral.

 U ovom dijelu ću govoriti o znakovima koji nam ukazuju na to da smo prešli prag prema duhovnosti i koji nam trebaju dati podršku u ustrajnosti na daljnjem duhovnom putu. Svako se nosi na različit način s buđenjem svijesti i buđenje na svakoga utječe drugačije, ali postoje i jasni pokazatelji, zajednički svima koji su prešli taj prag.
 .

Prvi pokazatelj koji se pojavljuje kod svih je osjećaj gubitka vrijednosti svega materijalnog u njihovim očima i slabljenje, a na kraju i prestanak žudnje za istim. Tu pojavu volim nazvati Božja iskra svjetlosti u srcu pojedinca koja ga oslobađa i vodi prema istini. Čovjek u tom stadiju počinje prvi put istinski shvaćati prolaznost svega materijalnog i počinje osjećati ono vječno i besmrtno u sebi koje je svjedok svemu. Od mnogih u ovom stadiju možemo čuti da su tad prvi put progledali, iako su živjeli npr 40 godina do tad.
Još jedan od pokazatelja da je čovjek krenuo na duhovni put je isti način prihvaćanja i pohvale i uvrede. On shvaća da je njegovo istinsko sebstvo iznad svega materijalnog i vuče korjene iz one čiste bezuvjetne božanske ljubavi, tako da na isti način prihvaća i pohvale i uvrede na ovom svijetu i sve to shvaća kao svoj ispit zrelosti od Boga. Sve više počinje cijeniti samoću i tišinu jer mu je to potrebno za dnevno duhovno punjenje. Naravno pojavljuje se i ogromno nerazumijevanje od strane obitelji, prijatelja i okoline koji su još uvijek zarobljeni iza rešetaka uma, ali probuđen čovjek će na njih gledati s bezuvjetnom ljubavlju i shvaćati u potpunosti njihovo stanje jer je i sam bio takav.
U tom stadiju sve što ima čovjeku postaje dovoljno i uopće ne troši energiju na zavist, pohlepu i u njegovom svijetu riječi DA MI JE gube svaki smisao i značaj. Moramo shvatiti da se samo onaj čovjek koji nema što izgubiti, može nazvati slobodan čovjek. Kada kažemo da nema što izgubiti, to ne znači da nema nikoga i ništa, nego da svaku promjenu shvaća kao na neminovni božji ciklus koji se morao upravo tako dogoditi, bilo da se to radi o nečijoj smrti, gubitku imovine ili slično. Za takvog čovjeka ne postoji riječ gubitak jer on zna da ne može da posjeduje ništa, nego za njega postoje samo PROMJENE koje donose sa sobom novi sadašnji trenutak, pa onda uživajmo u njemu.
.

.

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Comments (1)

  • Iva

    “Gubitka vrijednosti svega materijalnog u njihovim očima i slabljenje, a na kraju i prestanak žudnje za istim”, ovo jeste Božja iskra ali i siromaštvo.
    “Još jedan od pokazatelja da je čovjek krenuo na duhovni put je isti način prihvaćanja i pohvale i uvrede.” – put sazrevanja ličnosti.

    Reply

Leave a Comment

%d bloggers like this: