Travoljupci Reviewed by admin on . . Svakodnevno smo svjedoci preslatkih scena kada naši psi, poput kozica, brste pažljivo birane trave. Razlozi tome su različiti, kao i jelovnik koji instinkivno . Svakodnevno smo svjedoci preslatkih scena kada naši psi, poput kozica, brste pažljivo birane trave. Razlozi tome su različiti, kao i jelovnik koji instinkivno Rating: 0

Travoljupci

psi.

Svakodnevno smo svjedoci preslatkih scena kada naši psi, poput kozica, brste pažljivo birane trave. Razlozi tome su različiti, kao i jelovnik koji instinkivno biraju. Moja Kai istinski uživa u zelenju, od matovilca, mladog špinata i blitve u didinom vrtu, do mirisnih šumskih vrsta i mladog lišća i korijena sljeza na obalama Save. Mnogi njeni prijatelji također biraju vrste koje vole, a neki biraju one koje im olakšavaju izbacivanje želučanog sadržaja, bilo da su pojeli nešto što nisu trebali ili ih dokazano muči gastritis.

.
Psi jednostavno znaju što im treba iz bilja, no pitanje je što još naši travoljupci tako unose u organizam… Smiješimo se simpatičnom prizoru i ne razmišljamo o zagađenju herbicidima, pesticidima, moluskicidima, rodenticidima, insekticidima i jajašcima crijevnih parazita, koje su kosilice raznijele skupa sa izmetom svih bića koja se kreću tim istim stazama. Opasno “začinjena” salata, slažete se, zar ne…
.
Što učiniti u pravcu podmirivanja očito prisutne potrebe naših pasa za hranjivim sastojcima iz bilja? Ponudimo im ono što sami uzgojimo i spojimo oku ugodno, sa više nego korisnim. Većina nas koji u životu imamo ili smo imali mačke, znamo kako je lako uzgojiti travu u svom domu, a znamo i koliko rado naši ljubimci uživaju u tom zdravom i jeftinom dodatku prehrani. Na sličan način možemo uzgojiti i klice (u vodi) i mladice (u zemlji) raznih biljnih vrsta, koje su prava riznica nutrijenata…
Pod utjecajem vode i svjetlosti, sjemenka prolazi čarobne trenutke eksplozije energije buđenja života, a mijenja se ne samo izgledom, već i sastavom.
.
Klice u sebi osim hrskavog i slatkastog okusa svježine sadrže: bjelančevine koje čine 25-30% sastava sa brojnim esencijalnim aminokiselinama (alanin, arginin, asparginska kiselina, fenilalanin, glicin, glutaminska kiselina, izoleucin, leucin, lizin, prolin, serin, treonin, valin) vitamini: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, kolin, PABA, folna kiselina, inozitol, C, D, E, F, H (biotin), K minerali u tragovima: bakar, cink, fluor, fosfor, jod, kalcij, kalij, kobalt, magnezij, mangan, natrij, selen, silicij, sumpor, željezo vlakna enzimi (amilaza, lipaza, proteaza) aktivirani tijekom klijanja, djelomično razgrađuju sastojke na jednostavnije oblike, olakšavajući probavu i apsorpciju vrijednih sastojaka klorofil
 .
Neke od dobrobiti uključivanja klica i mladica u jelovnik: regeneracija stanica zaštita od utjecaja slobodnih radikala alkalizirajući učinak detoksikacija Sve što trebate za početak vrlo vjerovatno već i imate, a to su staklenka (za klice) ili šira posuda za cvijeće (za mladice) i naravno, sjemenke, mjesto pod svjetlom i voda. Svima znani, a psima siguran je brzorastući suncokret, u crnim košuljicama. Ako je moguće izaberite onaj iz ekološkog uzgoja. 1/3 staklenke napuniti sjemenkama uliti vode do vrha, prekriti gazom, zavezati konopom ili gumicom ostaviti preko noći ujutro izliti vodu, sjemenke isprati, ocijediti i vratiti u staklenku, koju sada treba polegnuti i nasloniti na povišeno (više složenih krpa) da bi višak vode otklizio niže od sjemenki, a zrak cirkulirao ulijevanje i ispiranje ponoviti 3 x dnevno dok ne proklijaju, a to je obično za 3 dana čim proklijaju spremne su za serviranje (i za nas na dvije noge) najbolje ih je čuvati u hladnjaku i pojesti za 2 dana, a možete ih i posaditi u zdjele za cvijeće i pustiti da rastu u mladice suncokreta koje također možete ponuditi Vašem psu svakodnevno.
.
Sami ćete procijeniti ima li Vaš travoljubac mjere u tome, pa po potrebi spremajte na sigurno nakon što je pobrstio ili ako mini vrt želi i prekopati, naberite, pa mu ponudite. Količine koje se preporučuju se kreću od 1/4 do 1/8 šalice dnevno na svakih 10kg tjelesne težine.
.
-Maja Vudrag
.

Maja Vudrag je hidroterapeut, živi i radi u Zagrebu. Evo što Maja kaže o sebi:

.

Dobrobiti, snagu i prednosti hidroterapije nad drugim oblicima rehabilitacije prvo sam osjetila i spoznala na vlastitoj koži i to mi daje dimenziju više u percepciji same rehabilitacije. Godinama poslije, upotrijebila sam sva iskustva i znanje, kroz sve faze operacija i oporavka moje, tada šestomjesečne, Kai.

.
Prije svega imala je vrhunski veterinarski tim Vetpointa s dr.vet.med. Žarkom Ćirićem na svojoj strani, koji su kirurški odradili baš sve potrebno. A imala je i svu potrebnu zdravstvenu njegu i danju i noću, bez potrebe za elizabetanskim ovratnikom, ni na trenutak. Mjesecima smo prolazile različite faze oporavka, ali atrofija mišića je bila neizbježna zbog dugotrajne poštede, mirovanja i slabog apetita. Vježbanje na kopnu je u ranoj fazi oporavka kontraindicirano, a bazena i hidroterapeuta nije bilo.
Kako pomoći onima koji nam pomažu bezgranično u najtežim životnim trenucima, pitala sam se… Bio je to trenutak koji me motivirao da krenem na najljepše edukacijsko putovanje, nabavila sam preporučenu pripremnu literaturu (Osnove ortopedske kirurgije pasa; Denny, Butterworth, Rehabilitacija i fizikalna terapija pasa; Millis, Levine; Anatomski atlas pasa; Kainer) i oko 1000 stranica upila s guštom. Nije me previše iznenadila anatomska i fiziološka sličnost naše dvije vrste, bila sam sretna što ustvari nadograđujem znanja, koja sam stjecala cijelog svog školovanja i radnog staža, kao bacc. sestrinstva u specijalnoj bolnici za djecu s neuromuskularnim poteškoćama u razvoju Goljak i KBC Zagreb, u zavodu za dijalizu.
.

Redovno sam završila Whitehouse školu za hidroterapiju i rehabilitaciju kućnih ljubimaca, uz svladavanje svih novih i specifičnih teoretskih i praktičnih znanja potrebnih hidroterapeutu. Znanje i iskustvo koje sam stekla u Velikoj Britaniji u radu s karakterno raznolikim psima, s različitim i višestrukim problemima su neprocjenjivi. Učenje, rad, stručna i ljudska komunikacija s fantastičnim ljudima i stručnjacima različitih specijalizacija, od veterinarskih kirurga i ortopeda, kolegica sestara, fizioterapeuta i certificiranih hidroterapeuta, esencijalni su u razvoju kvalitetnog i sposobnog hidroterapeuta. Individualni rad s mentorima je nužan za razvoj realnog samopouzdanja, uz apsolutni imperativ odgovornosti prema zdravlju i sigurnosti četveronožnog klijenta i to kroz sve faze procesa. Ciljano su nas pripremali na što više mogućih situacija, od hitnih slučajeva, pružanja prve pomoći i zbrinjavanja pacijenta do dolaska pozvanog veterinara, pa do komunikacije sa vrlo zahtjevnim vlasnicima pasa.
Hidroterapija pasa je kao spoj moje dvije velike ljubavi, sasvim prirodno prerasla u strast za što većim teoretskim i praktičnim znanjem i pomaganjem.

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: