Što točno znači rad na sebi i što je to osobni razvoj? Reviewed by admin on . . Svatko ima drugačije mišljenje o tome što to znači raditi na sebi i što je to osobni razvoj. Kao prvo, to nije isto što i profesionalni razvoj, tj. nadogradnj . Svatko ima drugačije mišljenje o tome što to znači raditi na sebi i što je to osobni razvoj. Kao prvo, to nije isto što i profesionalni razvoj, tj. nadogradnj Rating: 0

Što točno znači rad na sebi i što je to osobni razvoj?

osobni-razvoj.

Svatko ima drugačije mišljenje o tome što to znači raditi na sebi i što je to osobni razvoj. Kao prvo, to nije isto što i profesionalni razvoj, tj. nadogradnja svojih profesionalnih znanja i vještina kao što neki smatraju.

U poplavi raznih pristupa samopomoći, neki koji su riješili da se posvete radu na sebi, jednostavno ne znaju ni odakle da krenu, a kamoli što da izaberu kao svoj put. Čak i mnogi koji su već dobro krenuli tim putem, povremeno budu neugodno iznenađeni kada im se dogodi neka teža dijagnoza, a već cijelo desetljeće su posvećeni nekom odobranom putu rada na sebi. Ovo je samo  pokazatelj da sve ima svoje mjesto i da smo svi različiti, kao i potreba primjene više od jednog pristupa u skladu s induvidualnošću pojedinca.


Kako bismo mogli ići dalje u ovu temu, krenimo od toga što je svrha i cilj rada na sebi. Osnovni zadatak rada na sebi je višestruk, a svodi se na:

 • Rješavanje vlastitih emocionalno energetskih ožiljaka na nivou duše.
 • Transformacija svojih ograničavajućih uvjerenja u životno podržavajuća uvjerenja.
 • Smanjenje svog ega, tj. maske koja kompenzira naše ožiljke.
 • Podizanje vlastite frekvencije.
 • Podizanje nivoa svijesti.

Rezultati rada na sebi u skladu s gore navedenim su sljedeći:

 • Smanjenje intenziteta reakcija na sve što nam se ne sviđa oko nas, tj. nije u skladu s nama.
 • Smanjenje doživljaja stresa u situacijama koje su do tada bile stresne.
 • Poboljšanje odnosa s drugima oko nas.
 • Poboljšanje raspoloženja i doživljaja vlastitog života.
 • Poboljšanje zdravstvenog stanja.
 • Poboljšanje rezultata u svim aspektima života.
 • Poboljšanje samopouzdanja i samopoštovanja.
 • Smanjenje vlastitih kompleksa.
 • I još puno toga…

Koliko dugo treba raditi na sebi?  Svi imamo slobodu izbora. Suština je da je cijeli život namijenjen rastu i razvoju našeg bića, dok dajemo svoj jedinstven doprinos čovječanstvu. To je kontinuirani proces za koji ne postoji čarobni štapić, ali ima bržih i sporijih puteva za postizanje istog. Poznata je  izreka da nije problem praviti greške jer kroz greške učimo, ali ponavljati istu grešku ponovo i ponovo, to je ”definicija gluposti”. Na žalost, ima onih koji provedu godine, a nekad i cijeli život, vrteći se u krug bez toga da riješe teme, tj. ožiljke i obrasce koji dovode do toga. Ukoliko vjerujete u inkarnaciju, bitno je da shvatite da će vas isti ožiljci koje niste riješili u ovom životu dočekati u narednom. Ukoliko ne vjerujete u reinkarnaciju, tada radom na sebi pomažemo sami sebi kako bi ovaj život u kom smo učinili što boljim, ljepšim, kvalitetnijim, korisnijim.

Na koji način raditi na sebi? Postoje mnogi načini na koji možemo raditi na sebi i većina je komplementarna. Istovremeno treba znati da su u nekim situacijama određeni pristupi efikasniji i precizniji. Neki traže više znanja i iskustva, neki su vrlo globalni pa ne znamo jesmo li se uopće pomakli ili ne, što nas često dovodi do toga da odustanemo, a možda je put bio veoma dobar.

Kombinacijom pristupa se često može postići fascinantan rezultat zbog sinergističkog efekta. Moj omiljen pristup je EFT, tj. Tehnika Emocionalne Slobode, mada po potrebi koristim i neke druge. Ljepota EFT-a je što je kompatibilan sa svim pristupima, i ako znamo šta radimo, možemo raditi vrlo precizno i efikasno u širokom spektru područja, jer emocije i uvjerenja su prisutni baš u svakom segmentu našeg života.

Možemo li sami sebe voditi na tom putu? Ovisi. U nekim područjima da, u nekim ne. Ne samo da nam trebaju određena znanja za početak, nego u direktnom radu na sebi, svi mi imamo svoje slijepe kutove, tako da nam je ponekad pomoć dobrog profesionalca izuzetno korisna. Istovremeno, ne možemo očekivati da će netko sve učiniti za nas. Kao što kaže izreka –  nitko ne može za nas jesti svojim ustima, tako je i ovdje. Rad na sebi zahtijeva vrijeme i zapamtite ponovo staru izreku “Zrno po zrno – pogača.“

Iako bi nam svima na ovom svijetu bilo mnogo bolje kada bi bilo puno više onih koji imaju unutarnji mir i što manje ožiljaka na svojoj duši, na žalost mnogi kreću na ovaj put tek kad ih zadesi teška situacija, bilo psihička ili fizička i ne vide izlaz. Iako je bolje ikad nego nikad, ohrabrujuće je što ipak ima sve veći broj onih koji su zaiteresirani za temu osobnog razvoja.

Za one koji su spremni za rad na sebi, u okviru opusa edukacije Okrugla Duga, steći će sve što je potrebno da bi postigli koristi koje smo gore naveli.  Želja nam je bila da u okviru ovog opusa pružimo znanja, vještine i dio potrebnih transformacija da bi sa sigurnošću svatko mogao ići svojim putem osobnog rasta i razvoja. Krenite od prvog koraka, u Zagrebu i Beogradu – „Otkrijte svoje blokade zdravlju, obilju i uspjehu“, zatim pohađajte bar EFT osnovni nivo i posjetite obavezno grupne tretmane. Iza toga možete kojim god redom hoćete putem “Okrugle duge“ do svoga ja. Raspored edukacija se nalazi na www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Video na ovu temu pogledajte na you tube kanalu na ovom linku.

 

Jasmina Kovačev, BSc

EFT Master Trener, META-Zdravlje Master Trener, NLP master…

Autor, edukator, Coach za postizanje vrhunskih dostignuća

Kreator programa “Imam karcinom, pa što! Biram Život”

www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: