Sai Baba: Priča o dugi Reviewed by admin on . Bračni par iz Los Angelesa, Joel i Diana Riordan, došao je kod Sai Babe sa specificnim motivima. Diana, porijeklom Talijanka, od svoje majke je naslijedila duho Bračni par iz Los Angelesa, Joel i Diana Riordan, došao je kod Sai Babe sa specificnim motivima. Diana, porijeklom Talijanka, od svoje majke je naslijedila duho Rating: 0

Sai Baba: Priča o dugi

duga

Bračni par iz Los Angelesa, Joel i Diana Riordan, došao je kod Sai Babe sa specificnim motivima. Diana, porijeklom Talijanka, od svoje majke je naslijedila duhovnu orijentaciju, a od nje saznala i za Sai Babu. Kao i njezina majka, osjetila je da je u Babi nasla ono sto dusa vjecno trazi, cilj svoga puta.

Njezin muz, Joel, kao cisti materijalist nije bio time bas odusevljen i opirao se nagovorima svoje zene da ide s njom kod Babe. Za Njegova cuda, o kojima mu je Diana pricala, govorio je da mu treba samo 5 minuta da otkrije trik. Joel je inace bio specijalist za trikove i specijalne efekte u fabrici snova, Hollywoodu.


Kada bi imali posjete, zahtijevao je od Diane da “skine tog tipa” misleci na Sai Babinu sliku koju je Diana drzala u dnevnom salonu.

Jednog je dana medjutim cuo da je jedan slavni knjizevnik, kojega je Joel veoma cijenio, Sai Babin poklonik. To ga je malo uzdrmalo, pa je na jednom skupu izjavio: “Ako ikada odem kod tog Sai Babe trazit cu da mi napravi dugu. Tek tada cu vjerovati da je Bog“. Naime, nitko jos trikom nije uspio napraviti dugu.

Nakon izvjesnog vremena, Diana ga je uspjela nagovoriti i zajedno su otputovali u Indiju. Dosavsi u Sai Babin ashram, smjestili su se i shvativsi da kod Sai Babe nece biti primljeni prije sutradan, izasli na obliznji brezuljak da Joel moze pušiti. U asramu je to bilo zabranjeno.
Bio je divan dan bez i jednog oblacka, sjedili su na vrhu brezuljka i posmatrali panoramu, kada se pocela pojavljivati prekrasna duga. I to neviđena. Naime duga je isla ravno od tla prema nebu. Polako se penjala a onda, odozdo, polako pocela i da nestaje. Bila je to fascinantna slika. Diana je povikala: “Jesi li ikada vidio ljepšu dugu”, a Joel je, sjetivsi se svojih rijeci, sjedio kao smrznut iako je bilo 40° u hladu. Nije mogao ni rijeci ispustiti.

Sutradan su bili pozvani kod Sai Babe. Prije nego sto su mogli ista izustiti, Baba je smjeseci se upitao Joela: „Je li, tipu jedan, kako ti se sviđa moja duga?“ Joel jednostavno nije mogao progovoriti. U toj grupi, koja je bila primljena kod Babe, bilo je jos sljedbenika, tako da se razgovor odvijao po uobicajenom „protokolu“. Žene su sjedile na jednoj strani, muskarci na drugoj. Baba je sa svakim progovorio po koju rijec, ponekom materijalizirao neki predmet, što je Joel potpuno koncentrisano promatrao. Čudo se događalo pred njegovim ocima, a on nije uspijevao vidjeti trik. Tada je Baba stao pred njega, zavrnuo svoj desni rukav, pokazavsi tako da zna za Joelovu sumnju, i iz zraka “uhvatio” svjezu krusku. To je za Joela vec bilo previse. Osjecao je da pocinje vjerovati u Boga.

Ipak nije izdrzao, i odmah nakon darshana (viđenje sveca), otisao u selo da se raspita moze li se u to doba godine nabaviti kruska. Receno mu je da krusaka nema vec nekoliko mjeseci, a znao ja da na ovim temperaturama nije moguce odrzati svjezu krusku. Shvatio je zasto mu je Baba bas krusku materijalizirao.
Postao je poklonik, kao i mnogi drugi koji su dolazili da otkriju prevaru.

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: