Edit Glavurtić: 50 milijuna djece Reviewed by admin on . . Jučer je UNICEF objavio kako je u svijetu trenutno više od pedeset milijuna djece bez krova nad glavom. Pedeset milijuna! Različite tragedije oduzele su im do . Jučer je UNICEF objavio kako je u svijetu trenutno više od pedeset milijuna djece bez krova nad glavom. Pedeset milijuna! Različite tragedije oduzele su im do Rating: 0

Edit Glavurtić: 50 milijuna djece

siroce.

Jučer je UNICEF objavio kako je u svijetu trenutno više od pedeset milijuna djece bez krova nad glavom. Pedeset milijuna! Različite tragedije oduzele su im dom; siromaštvo i razne prirodne katastrofe u Srednjoj Americi, ili ratovi na Bliskom Istoku, uglavnom, razasuti su u raznim izbjegličkim kampovima, prihvatilištima ili su u zbjegovima, a broj onih koji su smrtno stradali ne zna se. Neke od tih vrlo potresnih, strašnih fotografija kružile su društvenim mrežama i svi smo ih vidjeli, svi smo se mogli zapitati što se to s ovim svijetom imunim na ljudsku patnju i nesreću događa, ali to je trajalo trenutak (jer ništa na mrežama ne traje dulje od dan dva, ni sućut ni hvala), i nestalo istisnuto drugim vijestima.


Ali nikako mi ne ide iz glave taj jučerašnji podatak, užasna je pomisao na sadašnjost i budućnost te djece (od koje su mnoga ostala bez roditelja), koja nemaju četiri zida ni krevet, ni igračku,ni priliku ići u školu, koja ne znaju što će sutra jesti ni hoće li drugi dan uopće dočekati. Titraju mi pred očima prizori s ekrana, sive ulice dalekih gradova, kosturi zgrada, ulice s kojih je nestao život, mrtvi predjeli bez ljudskih glasova, dućana, dječjih igrališta, mirisa iz pekarnica, škola, sve zbrisano s lica zemlje interesom velikih igrača koje je baš briga za ljudske tragedije. I za djecu.

A kod nas počela škola, a to je važan dan u godini praćen uvijek s dosta hektike, briga zbog skupoće udžbenika, prepucavanja na društvenim mrežama zbog ovakvog ili onakvog viđenja školskog programa. Što je sve simpatično i potpuno opravdano i pruža nekako dojam da smo ipak prilično privilegirani usprkos raznim prigovorima i nezadovoljstvu. Jer, kako smo jučer čuli, toliko milijuna djece na svijetu uopće nema priliku ići u školu, pisati zadaće i možda nikada neće dobiti nikakvo obrazovanje. Ne znači da zbog toga treba odustati od kritike školskog programa, nego da je nekad, da bi se čovjek bolje osjećao, dovoljno pogledati stvari izvan svog dvorišta i sebe u odnosu na ostatak svijeta da shvatiš da je ipak nije lose koliko volimo misliti da jest.

-Edit Glavurtić

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: