Negativni efekti pozitivnog razmišljanja Reviewed by admin on . . Ima li uopće smisla ovaj naslov? Jeste li i vi osjetili negativan efekat pozitivnog razmišljanja i kako to uopće izgleda? Ako ste se skoro požalili nekome iz . Ima li uopće smisla ovaj naslov? Jeste li i vi osjetili negativan efekat pozitivnog razmišljanja i kako to uopće izgleda? Ako ste se skoro požalili nekome iz Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna psih.Suzane Vemić » Negativni efekti pozitivnog razmišljanja

Negativni efekti pozitivnog razmišljanja

pozitivno.

Ima li uopće smisla ovaj naslov? Jeste li i vi osjetili negativan efekat pozitivnog razmišljanja i kako to uopće izgleda? Ako ste se skoro požalili nekome iz svoje bliže okoline da ste nezadovoljni nečim u svom životu ili da vam u nekom području ne ide baš najbolje, a u pitanju je osoba koja je u trendu što se tiče samorazvoja, onda vjerojatno znate o čemu pričam, jer vam je ta osoba preporučila da ostanete pozitivni, bez obzira na okolnosti.

Pozitvno razmišljanje toliko se popularizira, da smo sve češće u prilici da se sretnemo s njegovim “žrtvama”. Pri tom mislim na ljude koji se iskreno trude da misle pozitivno u vezi s nekom životnom situacijom, čak toliko da sebi uopće ne dopuštaju ni najmanju negativnost. Bilo kakva negativnost naime, znači da nisu dovoljno čvrsto vjerovali ili da se nisu dovoljno trudili, tako kažu, neki koji “znaju”.


Najgori od  svega je strah da će, ako misle negativno, u svoj život privući raznorazne negativne doživljaje. Recimo, ljudi koji se plaše bolesti, a vjeruju isključivo u moć pozitivnog razmišljanja, preplašeni su zbog mogućnosti da će upravo strahom od bolesti, neželjenu bolest  privući u svoj život.  Tako se oni uopće ne bave svojim emocijama, niti obrascima ponašanja koji su doveli do tog straha i  onih koji im mogu pomoći da ga se oslobode,  već se muče paralizirani anksioznošću. Ovim osobama nekada je potrebno dosta vremena da se oslobode pritiska i dopuste sebi da osjećaju ono što osjećaju i da ponekad imaju negativne misli.

Istina je da bez suočavanja s vlastitim negativnim mislima i emocijama, ne možemo napredovati, već samo tapkati u mjestu ponavljajući kao papagaj naučene afirmacije. Sve dok se suštinski ne pročistimo od negativnosti, pozitivno razmišljanje imat će samo kratkotrajan efekt, a da bismo se pročistili moramo se suočiti sa svojom Sjenom. Vatreni pobornici pozitivnog razmišljanja u stvari su sami uplašeni od negativnosti koje potiskuju, te zbog toga ne znaju kako da izađu na kraj s tuđim negativnim mislima i emocijama.

Također, postoji bitna razlika između “biti negativan” i priznati sebi da povremeno razmišljamo na negativan način. U prvom slučaju, radi se o ljudima koji u svakoj situaciji pronađu neki problem i koji su suštinski nezadovoljni sobom i svojim životom, dok su u drugom u pitanju osobe koje su otvorene i spremne da prihvate sve svoje misli i emocije, čak i ako im se ne sviđaju.

Zato razmislite dobro prije nego što pustite neki motivacioni klip ili kupite još jednu u nizu knjiga o samorazvoju. Provjerite prvo sa sobom kako se osjećate i što želite. Ako vam je u nekom trenutku potrebna injekcija samopouzdanja, nešto što će vas brzo pokrenuti na akciju, samo naprijed, pogledajte taj video. Onda kada želite da se ozbiljno pozabavite svojim razvojem, bolje je da se konzultirate s nekim stručnjakom koji će vam moći biti dobar vodič, barem tijekom jednog dijela vašeg putovanja.

-Suzana Vemić, psih

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment