Što je najbolja prirodna zamjena za bijeli šećer? Reviewed by admin on . . Bijeli rafinirani šećer je jedna od namirnica za koju nutricionisti tvrde da je treba izbaciti iz jelovnika! Postoji li zamena za šećer?   Stručnjaci za . Bijeli rafinirani šećer je jedna od namirnica za koju nutricionisti tvrde da je treba izbaciti iz jelovnika! Postoji li zamena za šećer?   Stručnjaci za Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Ljekovito » Što je najbolja prirodna zamjena za bijeli šećer?

Što je najbolja prirodna zamjena za bijeli šećer?

secer-zasladivaci.

Bijeli rafinirani šećer je jedna od namirnica za koju nutricionisti tvrde da je treba izbaciti iz jelovnika! Postoji li zamena za šećer?

 

Stručnjaci za zdravu prehranu objašnjavaju da postoje najmanje tri prirodna i zdrava sastojka koja doslovno mogu zamijeniti šećer, a razlika u okusu gotovo da i ne postoji. Naučnici upozoravaju kako šećer može učiniti puno štete organizmu. Osim što sadrži veliki broj praznih kalorija, šećer je odgovoran za višak kilograma, dijabetes, spominje se čak i pojava raka i mnogo drugih teških bolesti.


Pravilna i zdrava zamjena za šećer su prirodni zaslađivači. Ovo su tri najzastupljenija.

MED

Med je prirodni i najrašireniji zaslađivač. Sastoji se od grožđanih i voćnih šećera i produkt je marljivih pčela. Postoje razne vrste meda, a u skladu s njima i različite količine vitamina i minerala u medu.

U skladu s tim varira i glikemijski indeks meda koji je jako važan za dijabetičare. Ako bolujete od šećerne bolesti, a želite zasladiti čaj, kavu ili jelo medom, birajte med od bagrema koji ima najmanji glikemijski indeks. Med je nutritivno vrlo vrijedna namirnica, bogata vitaminima, mineralima, enzimima, bjelančevinama i mnogim drugim ljekovitim sastojcima.

graphicstock
graphicstock

Iako je ljekovit, zdrav i prirodan, med je visoko kaloričan. U 100 grama meda nalazi se oko 300 kalorija. Ako imate problema s viškom kilograma ili dijabetesom, ograničite njegovu upotrebu na žličicu ili dvije dnevno.

ZELENA STEVIJA

Stevija je biljka porijeklom iz Južne Amerike. Osim što se koristi kao prirodni zaslađivač, stevija je izrazito ljekovita biljka. Važno je odmah napomenuti kako stevija nema nijednu kaloriju, a ni glikemijski indeks. Zato se preporučuje i dijabetičarima.

Njezini listovi sadrže steviozide i zato je ova biljka izrazito slatka. Stevija sadrži i velik broj nutrijenata koji su važni za zdravlje – željezo, kalcij, magnezij, krom, beta karoten, tanin, kalij i mnoge druge.

Inače, jedino je zelena stevija ljekovita i služi kao prirodni zaslađivač. Takva stevija, dobivena od praha suhih listića stevije, slađa je od šećera 40 puta, dok je stevija u obliku ekstrakta bijelog praha ili prozirne tekućine, slađa od šećera čak i do 300 puta. Zelena stevija se koristi za snižavanje hkolesterola, kod reguliranja šećera u krvi i krvnog pritiska i kod liječenja nekih vrsta raka.

GOJI BOBICE

Goji bobice ili superhrana, kako su je prozvali, bogate su hranjivim sastojcima i zato se sve više preporučuju. One se sastoje od složenog šećera koji ima ljekovita svojstva jer jača tijelo, naročito gušteraču i jetru i poboljšava vid. Posebno su dobre za osobe koje boluju od anemije jer sadrže velike količine željeza, a iz istog razloga su i odlična alternativa mesu, pa se preporučuju u prehrani vegana i vegetarijanaca.

Pripremila: S. G

Zdravaiprava.com

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment