Kruh od tri sastojka, bez grama ugljikohidrata – jedeš ga cijeli dan, a mršaviš!

Kruh od tri sastojka, bez grama ugljikohidrata – jedeš ga cijeli dan, a mršaviš!Zamislite samo – možete jesti kruh po cijeli dan, a da uz to mršavite! Iako zvuči kao san za one od nas koji su spremni prodati rođenog brata za komad dobrog, vrućeg kruha, istina je – samo trebate znati kako se pravilno pravi ovakav kruh.

Popularni “keto kruh” dobio je naziv jer je popularan među ljudima koji su na proteinskoj prehrani, pa im ovaj kruh pomaže da ostanu u stanju ketoze (vidi dolje). Nema brašna, nema soli, nema šećera, praška za pecivo niti zrnevlja – samo čisti proteini i prirodne masti!

Da sve bude još bolje, keto kruh se pravi toliko jednostavno da ga čak i domaćice u pokušaju mogu zamutiti lijevom rukom!

Potrebno je:

– 6 jaja

– 1/2 šalice proteina od sirutke

– malo maslaca

Priprema:

Razdovojite žumanjca i bjelanjaka. Bjelanca dobro utucite mikserom, tako da se napravi čvrsta pjena. U bjelanca dodajte protein i jaja, pa pažljivo umutite tako da se sve sjedini, ali pazite da se pjena ne “ispumpa” (trebaju vam ti mjehurići od bjelanjaca da bi kruh narastao). Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva, pa podmažite kalup za kruh s malo maslaca. Izlijte “tijesto” u podmazani kalup i pecite 40 minuta.

Kruh je jako ukusan, može se jesti i uz slana jela i uz marmeladu (mada vam ne savjetujemo to ako ste na dijeti) i nema uopće ugljenih hidrata!

Što je ketoza?

Ketoza ili nutricionistička ketoza je prirodno metaboličko stanje kod ljudi na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata. Ljudsko tijelo i glukozu (šećer), masne kiseline i ketone. Na prehrani s niskim unosom  ugljikohidrata, obično do 50 g dnevno, iz metabolizma sagorijevanja masnoće stvaraju se ketoni. Tada se kaže da je organizam u ketozi, a prehrana koja dovodi do ketoze naziva se ketogena prehrana ili ketogena dijeta.