Daniela Uzelac: Boginje dolaze Reviewed by admin on . . Facebook stranica „Put boginje“ već tri godine oduševljava žene raznih dobi i profila. Kao takva, postaje najpopularnija web lokacija u regiji za teme izvorne . Facebook stranica „Put boginje“ već tri godine oduševljava žene raznih dobi i profila. Kao takva, postaje najpopularnija web lokacija u regiji za teme izvorne Rating: 0
You Are Here: Home » Život » Život općenito » Daniela Uzelac: Boginje dolaze

Daniela Uzelac: Boginje dolaze

unnamed.

Facebook stranica „Put boginje“ već tri godine oduševljava žene raznih dobi i profila. Kao takva, postaje najpopularnija web lokacija u regiji za teme izvorne ženstvenosti. Rezultat toga je izlazak prve knjige iz ciklusa „Put boginje“ s naslovom „Buđenje boginje“. Njezino objavljivanje, ujedno je i prvo predstavljanje javnosti osobe koja stoji iza ovih tekstova.

Riječ je o Danieli Uzelac, autorici „Igrača“ i mnogih novinskih tekstova… „Buđenje boginje“ hrabra je knjiga o istinskoj, slobodnoj ženstvenosti, neopterećenoj društveno uvjetovanim predodžbama. Daniela Uzelac vrlo komunikativno i jasno formulira suptilne osjećaje i spoznaje o dubokoj ženstvenosti.


U njezinim uvidima prepoznaju se čitateljice koje si postavljaju pitanja: zašto nisu harmoničniji odnosi između žena i muškaraca, odnosi u obiteljima, odnosi s djecom; gdje je izvor sklada, ljepote i ljubavi koje bismo trebali osjećati u odnosima prema drugima? Boginja nam skreće pažnju na unutarnju moć. Nema se kamo stići, sve je ovdje. Počnimo.

.

 • Upravo izlazi vaša knjige „Put boginje“ u kojoj je izbor iz objava na istoimenoj Facebook Kako je ta stranica postala jedna od najpopularijih stranica za duhovni razvoj u regiji?Iako naslov knjige i FB stranice „Put boginje“ možda i navodi na duhovnost, ovo nije knjiga o duhovnosti. Suprotno seciranju na duh, tijelo, seks i lakat, ovo je knjiga o cjelovitosti žene, te o njezinoj dubokoj ženstvenosti u kojoj leži jedna zaboravljena, uspavana moć. To je moć kojom žena može doseći neke nove osjećaje i njima kreirati neke nove realnosti. I mislim da je ta cjelovitost razlog što je ova FB stranica popularna u regiji po pitanju ženstvenosti.
  .
 • Kako ste započeli pisati „Put boginje“? Što vas je inspiriralo?
  .
  Vrijeme! Hodajući kroz prostore života, nisam mogla ne primijetiti kako vrijeme djeluje na žene. One vremenom postaju ili babe ili boginje? Da, znam, zvuči brutalno, ali babe doista postoje! One su činjenica, sviđalo se to nama ili ne. Štoviše, babe su u nama… Babe na svom tijelu nakupljaju vrijeme, gomilaju slojeve prošlosti, ljušture boli i gorčine, disfunkcionalne sustave vjerovanja, iluzije ograničenja. Zbog tih slojeva radije ih nazivam „babuške“. Njihova je ženstvenost „isključena iz struje“. One rintaju „un plugged“. I venu… No, postoje i one druge – boginje! Iako rijetke i samozatajne, one idu kroz život meko, lako i ljubavno, ostvaruju svoju svrhu, postaju sve ljepše i blistavije. Vrijeme radi za njih… Zapravo, sve mi imamo u sebi i babu i boginju. Pitanje je samo, u kojem omjeru?
  .
 • Odakle izviru uvidi na „Putu boginje“ koje ste ponudili publici?
  .
  -Uvidi izviru iz pitanja: kako se babuška pretvara u boginju? Ono me dovodi do znanja visokih vibracija, a koja su danas dostupna putem knjiga, dokumentaraca, radionica, predavanja. No, originalnost kojom su se posložili svi ti utjecaji kroz „Put boginje“, proizlazi iz treperenja izazvanih vlastitim osjećajima, opažanjima, iskustvima. Znanja se zazivaju pitanjima, a odgovori dolazi kroz tijelo iz udaljenih punktova svijesti. I za razliku od znanstvenog pristupa, glavni alat mog načina spoznavanje je – mašta. Ona je čudesna učiteljica. Zaista može svašta!
  .
 • U svojim objavama povremeno navodite uzore koji su vas inspirirali na neke od tekstova ili uvida. Koji su se još autori bavili posebno duhovnim razvojem žene?
  .
  -Prva boginja koja me inicirala u svijet slobode bila je Pipi Duga Čarapa. Onaj njezin zubati osmijeh, antene od pletenica, njezina nesputanost, snaga, bezbrižnost i zabavnost, ukazali su mi na vlastitu putanju. No, ne znam ima li među nama sretnica koje su očuvane i tako lijepo neodgojene. Uglavnom nema. Ukroćene smo, dresirane i dosadne. Stoga smo danas prisiljene same pronalaziti načine oslobađanja od stega pristojnosti, odgoja i obrazovanja. No, u tome puno pomaže jedna suvremena boginja. Riječ je o Anastaziji, mladoj ženi iz sibirske tajge i junakinji knjiga „Zvonki cedar ruski“ autora Vladmira Megrea. Njezino je učenje čisto preporađanje. Srećom, knjige su prevedene i kod nas.
  .
 • „Put boginje“ obuhvaća i odnos prema drugima, partnerstvo i majčinstvo. Koliko je vaše vlastito majčinsko iskustvo djelovalo na uvide Puta boginje?
  .
  -Majčinstvo dođe kao neki oblik resetiranja. Nosi u sebi šansu povratka na originalne postavke. Jer prije ili kasnije shvatiš da je jedini smisleni način odgoja djeteta taj da majka preodgaja samu sebe. Djeca ne slušaju što im roditelji govore. Ona ih samo oponašaju. Prema tome, ako hoćeš zdravo, sretno i ostvareno dijete – budi mu isti takav uzor i pouzdana podrška. To je jedina djelotvorna odgojna metoda. Sve ostalo su prisile i pedagoške izmišljotine.
  .
 • Koliko su partnerski odnosi bili inspirativni i razvojno poticajni za vaš osobni „Put boginje“?
  .
  -Da nije bilo tih odnosa, ne bi bilo ni „Puta boginje“. Odnosi su važni. Ocjenjivali ih mi „dobrim“ ili „ne-dobrim“, sva životna iskustva su dragocjena. To su poligoni za božanski fitness. Stoga iskustva treba prihvaćati. A ne ih izbjegavati. Tko nije htio iskustva, nije se trebao ni roditi. Došli smo tu da budemo sve što možemo biti, a ne da bi čamili u zoni dnevne rutine i virkali na život iz privida sigurnosti. Ako ne živiš život široko rastvorenih krila, onda i ne živiš neki život. A po meni šteta je tako tratiti vrijeme. Zabavnije je zgrabiti i dati sve.
  .
 • Uvidi na „Putu boginje“ su pomirljivi i sveobuhvatni, naglašavaju rast, podršku i prirodan sklad, bez sukoba i potresa. Kako muškarci reagiraju na uvide „Puta boginje“? Sviđa li im se što „iskonska ženstvenost priziva iskonsku muževnost“?
  .
  -Kažu da „potraga za ulazom u ženski svijet čini muškarca pravim muškarcem“. FB „Put boginje“ upravo se bavi ženskim svijetom, a njezina statistika bilježi sitan udio muške publike. Tek 11%. Skoro ispada da je duboka muževnost statistički izuzetak. Ali taj postotak iskazuje trend porasta. I muškarci se bude. A njihov utjecaj obećava da će – u rijeku kolektivne svijesti koja protječe kroz sve nas – unijeti spektar iznimnih kvaliteta koje posjeduje samo muževna energija. S druge strane, najdragocjenije uvide o dubokoj ženstvenosti dobila sam upravo od muškaraca. Štoviše, autori knjiga koji su me najdalje odveli u osvještavanju božanske ženstvenosti, bili su isključivo muškarci.
  .
 • U kojim su elementima pristupi drugih autora slični „Putu boginje“, a u kojima se razlikuju?
  .
  -Ono što čitateljice ističu kao razlog zbog koje se osjećaju dobro kada stanu na put boginje jest to što put ne slijedi i ne nudi nikakve tehnike, obrasce, rituale ili općeprihvaćene zamisli. „Put boginje“ baš sve to stavlja pod znak pitanja. On je umijeće spontanosti i poticaj ženama da prestanu druge pitati „što je dobro za mene“? „Ti si dobra za sebe, lutko!“ Put ohrabruje žene da otkriju i prihvate vlastite sile i unutarnja znanja kao jedini vjerodostojni autoritet na putu širenja i rasta. Tako započinje najluđa životna avantura. Njezino startno pitanje je – koliko se dobro mogu osjećati?
  .
 • „Put boginje“ opisuje nadahnuto življenje savršene predodžbe o vlastitom ja koje izvire iz ženske prirode i pretpostavlja da se ženski i muški duhovni razvoj razlikuju. Za razliku od puta i povratka junaka, koji simbolizira duhovni razvoj muškarca, sav potencijal razvoja boginje nalazi se u samom ženskom biću. Po kojim se još elementima razlikuju duhovni razvoj muškarca i žene?
  .
  -Muški i ženski princip dva su pola ljubavi na zemlji. Razvoj njihova bića ima mnoge sličnosti. Međutim, polarnost među njima zasniva se na razlikama. One stvaraju „napon“ pa ih treba uvažavati i njegovati. Ali kako živimo u umjetnom svijetu antižena i antimuškaraca, mi tek trebamo otkrivati stvarni svijet prirodnih ljudi. Ja sam sama sebi tolika nepoznanica da jedva nešto suvislo uspijem izmucati o istinskoj sebi, a kamo li o istinskom muškarcu! No, ta mi je nepoznanica istovremeno i najveća motivacija da uživam u ovom istraživanju svakom iskrom svoje strasti.
  .
 • Što cjeloviti razvoj žene donosi ženama i muškarcima?
  .
  -Ljubav i raj.
  .
 • Kako ste odlučili objaviti knjigu?
  .
  -Knjigu su odlučile objaviti čitateljice. Nakon brojnih upita „kad će knjiga?“, same su dale prijedlog da prikupe sredstva kako bi se knjiga mogla objaviti. No, to nije bilo potrebno jer je njihova želja privukla izdavača koji je isto tako želio knjigu.
  .
 • Stranicu „Put boginje“ ste tri godine svakodnevno punili tekstovima. Izlazak knjige bit će ujedno objava imena autorice. Zašto ste odabrali anonimnost?
  .
  -Nisam htjela da me itko ometa dok ne razvijem, artikuliram i osnažim svoju ideju. Kad čovjek ima neku novu ideju, teško ju je obraniti jer ljudi obično u njoj odmah počnu tražiti slabe točke te je tako zgaze u začetku. Stoga se i sjeme razvija skriveno pod zemljom dok ne dobije korjenčiće. I, eto, nakon tri godine anonimnosti, čini mi se da sada mogu u javnost jer su zamisli „Puta boginje“ prepoznate i prihvaćene među ženama raznih dobi, prostora, obrazovanja, statusa i životnih okolnosti. Drugim riječima, ideja je zrela. Boginje dolaze…
  .
 • Navodno se priprema čak nekoliko nastavaka „Puta boginje“?
  .
  -U pripremi su četiri nastavka. Za sad…
  .
 • Što u budućnosti očekujete od „Puta boginje“?
  .
  -Očekujem budućnost koja se upravo događa – boginje osvajaju svijet!
  .
 • Kako?
  .
  -Uroni tragateljica u božansku ženstvenost postaju sve dublji. Kako se spoznajnost bude bildala a kapacitet za svjetlo širio, s još zahtjevnijim pitanjima svrdlat će se po bespućima svijesti. Tako ćemo se, kroz naše divne posebnosti i različitosti, probiti do univerzalnih istina. One imaju snagu probuditi kritičnu masu boginja koje će obnoviti boje svijeta. Učinit će to procesima samo-edukacije i samo-iscjeljenja. Držim da su to dva najvažnija zahtjeva našeg vremena. Na taj će se način ponovno uspostaviti narušena ravnoteža muške i ženske energije. Jer odnos žene i muškarca je ključ. I kad taj sklad ponovno bude uspostavljen, svjedočit ćemo onome što se zove „Nova Zemlja“.
  .

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar

.

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: