Kolumna Dane Cvijanovića: Kako odgojiti političara Reviewed by admin on . .   Na prvom mjestu trebaš kažnjavati dijete kad god laže. Tako ga učiš da smišlja sve bolje i učinkovitije načine laganja kako bi se izvukao nekažnjeno. O .   Na prvom mjestu trebaš kažnjavati dijete kad god laže. Tako ga učiš da smišlja sve bolje i učinkovitije načine laganja kako bi se izvukao nekažnjeno. O Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna Dane Cvijanovića » Kolumna Dane Cvijanovića: Kako odgojiti političara

Kolumna Dane Cvijanovića: Kako odgojiti političara

f.

 

  1. Na prvom mjestu trebaš kažnjavati dijete kad god laže. Tako ga učiš da smišlja sve bolje i učinkovitije načine laganja kako bi se izvukao nekažnjeno. Ovako uči kako dobro lagati.
  1. Trebaš mu obećavati stvari, a onda ih ne ispunjavati. Trebaš mu obećati da ćeš ga voditi na igralište, iako znaš da nećeš (ili mu možeš obećati smanjivanje PDV-a). Ovako iz primjera uči kako davati obećanja i onda ih ne ispunjavati.

  1. Nema potrebe da ga učiš unutarnjoj motivaciji. Možeš ga što više podmićivati npr. sladoledom da se smiri ili odlaskom na igralište ako bude dobar kod doktora, ili novom igračkom samo da prestane plakati. Tako ga učiš što mu se isplati. Učiš ga ujedno i da je primanje mita ok.
  1. U fazi narcizma imaš dvije opcije. Jedna je da mu dopuštaš sve. Ne postavljaš mu granice i govoriš mu kako je najbolji, najpametniji, naj u svemu. Tako će misliti da su drugi ljudi tu samo kako bi njemu služili. Neće imati empatiju. Bit će dobar u iskorištavanju drugih za svoje dobro. Druga opcija je da ga hvališ pred drugima, a kod kuće ga kritiziraš da ništa nije dobro. Tako mu stvaraš osjećaj manje vrijednosti. Zbog toga će se željeti dokopati položaja i moći kako bi imao osjećaj da vrijedi.
  1. Osjećaj manje vrijednosti mu možeš stvoriti i okrivljavanjem, manipuliranjem, kažnjavanjem, posramljivanjem. To će mu ujedno oduzeti osjećaj moći. Taj osjećaj će htjeti povratiti dolaskom na vlast. Tu će se ponašati na jednak način kako si se ti ponašao prema njemu. Da bi sakrio osjećaj manje vrijednosti, bit će arogantan (što veća arogancija, to je veći osjećaj nevrijednosti).
  1. Svakako ga što više odbacuj, kritiziraj, posramljuj, okrivljuj, kako bi se u njemu stvorio što veći osjećaj nesigurnosti. Tako će osjećaj sigurnosti htjeti steći imanjem što više para. Kad zaradi određenu sumu (prvi milion) u nutrini će i dalje ostati osjećaj nesigurnosti (ne može se ničim izvana stvoriti osjećaj iznutra). Tad će pomisliti da je rješenje u drugom milionu, pa u trećem…
  1. Najbolje je da ga hvališ samo zbog onog što radi i da ga ne vidiš onakvim kakav on stvarno je. Tako će se željeti stalno dokazivati. Htjet će biti slavan i viđen (naravno, nesvjesno).
  1. Prigovaraj mu za pogreške tako da ih što bolje skriva. Ponavljaj mu stalno da su pravda, poštenje i nesebičnost vrline, ali ga i dalje muljaj, nemoj biti fer prema njemu, i želi da je uvijek sve po tvome. Ponovo neće biti važno što govoriš, nego što pokazuješ primjerom. On će se ponašati na potpuno jednak način.
  1. Tretiraj ga što više kao objekt koji nema pravo glasa, već mora raditi onako kako ti kažeš (imalo to smisla ili ne). Taj primjer će mu također dobro doći kad postane političar.
  1. Ignoriraj njegove želje i potrebe. Ti znaš što je najbolje za njega. Kasnije on najbolje zna što je dobro za druge.
-Dane Cvijanović
.

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment