UVOD U FEMINIZAM ZA MUŠKARCE Reviewed by admin on . Znate ono kad kažete za neku ženu da vozi auto muški? Ili kad svoju kćer zovete sine? Imamo čak i onu pjesmu „Ti si ćerko tatin sin sa tobom se ponosim“ što se Znate ono kad kažete za neku ženu da vozi auto muški? Ili kad svoju kćer zovete sine? Imamo čak i onu pjesmu „Ti si ćerko tatin sin sa tobom se ponosim“ što se Rating: 0
You Are Here: Home » Iscjeljivanje » PSIHOLOGIJA » UVOD U FEMINIZAM ZA MUŠKARCE

UVOD U FEMINIZAM ZA MUŠKARCE

Fotografije-citalaca-Ribar-Gyula

Znate ono kad kažete za neku ženu da vozi auto muški? Ili kad svoju kćer zovete sine? Imamo čak i onu pjesmu „Ti si ćerko tatin sin sa tobom se ponosim“ što se pjeva na rođendanima i krštenjima ženske djece. To su tragični zaostaci patrijarhata, odnosno muškog ustrojstva svijeta kao dominantnog, koji se danas vrlo često izgovaraju gotovo usput i bez razmišljanja, hraneći ga time da i dalje živi među nama.


Isto tako, vrlo često a da ni ne znamo bivamo šovinisti. Na ulici, na televiziji, na fakultetima, u politici, u vezama, u kolektivu, u svijetu. Na Instagramu su zabranjene ženske bradavice jer se podvode pod pornografiju, dok muške slobodno obitavaju na bilo čijem profilu. Za žene koje su išle na Olimpijadu prvo se promatralo jesu li ljepotice, atraktivne i fatalne, pa tek onda koliko su uspješne sportašice i koje su rezultate postigle. Čuvenoj „Kafani kod besmrtnih“ se uz teške leleke čitave nacije o tome kolike su legende bili, pridružuju samo pokojni glumci. A glumice? U toj kavani nema ni Radmile Savićević, ni Ružice Sokić, ni Mire Stupice? Vrlo vjerojatno zbog patrijarhalnog mišljenja koje i dalje živi na našim prostorima da ženama nije mjesto u kavani. Ženama je mjesto gdje god one zažele iti, kad zažele i ako zažele.

Isto tako, vrlo često a da to i znamo bivamo šovinisti. U većini slučajeva muškarci kad izražavaju svoj stav po pitanju žena i kuhinje, žena i rađanja, žena i seksa (i mnogih drugih stvari) pokazuju koliko nemaju pojma što je rodna ravnopravnost. Ona ukoliko želi može skuhati ručak, zato što je gladna, a ne zato što je žena. Nije dužna da mora kuhati jer je žena. Ona ukoliko želi može imati djecu, a i ne mora. Nije dužna da mora rađati jer je žena. Ona ukoliko želi može ti zašiti gumb na košulji, jer te voli, a ne zato što je žena. Ona ukoliko želi može se kresnuti na prvom dejtu. Jer joj se hoće.

 

Ona nema obavezu niti zadatak da se svidi muškarcima i ima pravo izgledati kako hoće. Ukoliko se njoj sviđa da bude istetovirana – treba biti, ukoliko se njoj sviđa da ima pirsinge – treba ih imati, ukoliko se ona sebi sviđa u provokativnim pozama na slikama– treba biti u provokativnim pozama. To ne govori ništa više o njoj osim toga da voli tetovaže, pirsinge i svoje tijelo. Isto kao što ti voliš nogomet, kladionicu i svoje trbušnjake. Tko god iza toga čita nešto drugo ili nešto više – šovinist je.

To što je žena ne obavezuje je ni na kakve modele ponašanja, ništa joj se ne smije zbog toga ograničavati niti joj se zbog toga nametati. Svatko tko misli da ona nešto mora jer je žensko – šovinista je. Svatko tko misli da ona nešto ne bi trebala raditi jer je žensko –šovinist je. Ona može i smije radii isto što i bilo koji drugi muškarac na ovom planetu, a na njoj je da odluči hoće li to ili neće.

Ona ukoliko želi, može raditi sve ovako kako je ovdje napisano, a i potpuno suprotno od toga, jer je osoba s integritetom, jer ima pravo birati i da živi život kakav ona želi, a ne kakav joj drugi govore da bi trebalo. I ako nekad pomislite da su žene komplicirne, ne pokušavajte ih svojim muškim mozgovima pojednostavniti, nego samo da ih svojim srcima i djelima iskreno volite.

Blogdan.rs
Fotografija

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment