Možete je napraviti i vi: Ekološke i jeftine kuće 35 kvadrata za 500$

Možete je napraviti i vi: Ekološke i jeftine kuće 35 kvadrata za 500$Dugo sam razmišljao o gradnji male kuće negdje u prirodi i kako bi mogao riješiti taj problem. U jednom francuskom dokumentarcu čuo sam za iranskog arhitekta Nader Halilija i o njegovom programu gradnje kuća od zemlje.  Ono što sam saznao me je potpuno ostavilo bez riječi.

 

Nader je Amerikanac iranskog porijekla, radio je za NASA na projektu naselja na Marsu, a kasnije za Ujedinjene Narode na programu izgradnje kuća za siromašne. On je osmislio sistem izgradnje kuća od zemlje gdje vam je za izgradnju kuće od 35 kvm trošak oko 500$. Dobio je mnoge nagrade i po njegovom nacrtu su napravljene stotine sela po cijelom svijetu. U početku sam bio skeptičan ali vrlo brzo mi je okrenuo naopako cijelu moju viziju o izgradnji kuća i sve postulate arhitekture.

Znate li da trećina svjetske populacije trenutno živi u kućama od zemlje? Zemlja je besplatna i dostupna svima. Zemlja je ekološki materijal i odličan izolator. Ljeti je u kućama hladno, a zimi toplo. Mi smo robovi predrasude i dogme koja nam je implementirana u sistemu obrazovanja. Jedna od tih dogmi je da su kuće od zemlje nazadne i trošne, a da su kuće od betona vrlo napredne i dugovječne. Ipak, ako malo razmislite shvatit ćete da oko nas nema kuća od betona koje su stare po nekoliko vijekova, dok kuće od zemlje koje su vjekovima stare imate u svim zemljama svijeta i u njima ljudi danas žive.

Vijekovima stare zgrade od zemlje. Grad Shibam u Jemenu.

Nader je u početku pravio kuće s kupolama po ugledu na sela u Africi. Sistem je vrlo jednostavan i možete doslovno sami izgraditi kuću ili možete angažirati jednog zidara i dva nekvalificirana fizička radnika za izgradnju ove kuće. Kuća od 35 kvadratnih metara košta oko 500 dolara ako radite sami. Novac ćete većim dijelom potrošiti na kupovinu plastičnih pletenih vreća i bodljikave žice.

Pravi se plivajući temelj, tako što se ukopa rupa i postavi drenažni sloj od kamenčića.

blank

Potreban vam je ašov, lopata i kamenčići za drenažni sloj kako vlaga ne bi ulazila u zidove.

Plastične kese se pune vlažnom zemljom, redaju da formiraju zid i zatim nabijaju.

blank

Vreće su pletene od plastike kako bi dozvolili disanje i sušenje zemlje. Redaju se tako da formiraju zidove.

Između redova se fiksira bodljikava žica kako ne bi dolazilo do micanja vreća.

blank

Bodljikava žica sprečava micanje plastičnih džakova

Vreće se nabiju alatom tako da se zemlja u njima oblikuje u svakom sloju, što povećava komapktnost.

blank

U vrećama se nalazi vlažna zemlja i potrebno ju je oblikovati prema sloju ispod.

Za vrata, prozore i druge otvore se koriste drvene šablone.

blank

Otvori se prave korištenjem šablona i oblikovanjem vreća nabijanjem.

Najjednostavniji sistem je gradnja kupola koje su jako čvrste.

blank

Kupola je jako izdržljiva struktura, mnogo izdržljivija od klasične kocke jer se opterećenje rasporedi. Kao što vidite na kupolu može da se popne gomila ljudi.

Na kraju se zidovi oblažu zemljom ili nekim drugim materijalom kao recimo vapnom. Instalacija se horizontalno vodi između vreća, a vertikalno se vreće isjeku skalpelom i provuče se instalacija.

blank

Da spomenemo da se ovim sistemom može raditi i namještaj kao niše, stolovi, kreveti, kamini i slično.

blank

U ovom sistemu gradnje nema betona a ni drveta što drastično smanjuje troškove gradnje. Cijena od 500 dolara je naravno samo za zidove, bez radne snage i instalacija. Ovakve kuće su otporne na potrese i poplave. U slučaju potresa zbog plivajućeg temelja kuća će se samo blago presložiti prema terenu. Može se dogoditi da pukne vanjski malter ali vam za popravak uopće nisu potrebni majstori jer svako može umiješati kantu blata ili cementa i zalijepiti ga na zid. S obzirom da nema ravnih površina zida, nije potrebno previše brinuti o stručnosti i popravci su laki.

blank

Primjer završene kuće od zemlje

Zemljane kuće se osim u obliku kupole mogu graditi na sve moguće načine. Možete kombinirati s drvenom konstrukcijom ili graditi u tradicionalnom obliku.

Neću pretjerano ulaziti u tehnike gradnje jer o svemu imate mnogo materijala na internetu. Dovoljno je da u google pretrazi ili na youtube-u ukucati “earth bag building” i naći ćete sve što vam je potrebno da izgradite kuću.

Na zapadu postoje brojne radionice o gradnji zemljom. Možda nije pretjerano da kažem da je to sada pravi mali pokret u arhitekturi i da se tu i tamo moderne kuće grade od zemlje. U Njemačkoj je dovoljno da prođete kratak tečaj koji traje nekoliko dana i možete graditi od zemlje u ruralnim predjelima.  Ovakvih radionica ima i kod nas.

Pišem ovaj članak da možda nekom zagolicam maštu. Gradnja zemljom može biti zgodna za vikendicu, atelje ili bungalov. Razmišljao sam i o pokretanju građevinske firme koja bi se bavila ovim tipom gradnje, međutim ja već imam dovoljno posla za jedan život. Ipak, smatram da bi jedna takva firma bila itekako uspješna zbog originalnog izgleda i ekonomičnosti gradnje ovih kuća. U svakom slučaju tko prvi sagradi ovakvu kuću neka mi pošalje slike. ?

Izvor

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!
blank