Kada ste sami sebi neprijatelj: 10 načina da se prestanete sabotirati Reviewed by admin on . . Postoje trenuci u životu kada imate osjećaj da sve radi protiv vas, kada postoje određene prepreke koje otežavaju ili onemogućavaju ostvarivanje željenih cilj . Postoje trenuci u životu kada imate osjećaj da sve radi protiv vas, kada postoje određene prepreke koje otežavaju ili onemogućavaju ostvarivanje željenih cilj Rating: 0

Kada ste sami sebi neprijatelj: 10 načina da se prestanete sabotirati

uspjesna-zena.

Postoje trenuci u životu kada imate osjećaj da sve radi protiv vas, kada postoje određene prepreke koje otežavaju ili onemogućavaju ostvarivanje željenih ciljeva i kada ste na ivici da odustanete. Ali, što ako ste vi glavna prepreka na svom putu? Ponekad, sami sebi možete biti najveći neprijatelj. A, vjerojatno se pitate, zašto bi netko stajao samome sebi na putu sreće? E pa, to nije svjesna odluka.

To se događa kada podsvijest počne reagirati na niz ishoda: strah, neuspjeh, pitanja oko povjerenja, neznanje o tome što će se dogoditi sljedeće i tako dalje. U određenom trenutku sve ste bliže točki u kojoj postajete žrtva vlastitog sabotiranja. To se događa češće nego što mislite, a najgori dio je da i ne shvaćate da se to događa. Ipak, ne brinite, jer postoji rješenje i za to. Evo kako i da izbjegnete da postanete žrtva vastite sabotaže.


  • Identificirnje. Napravite korak unazad i sagledajte širu sliku. Kada postoji određeni cilj koji nastojite postići možete početi sa stvaranjem izgovora o tome zašto ga ne možete ostvariti. Procijenite jesu li u pitanju “prave” prepreke ili samo strah od nepoznatog. Da li se samo bojite da uložite sve svoje napore u nešto i da nećete dobiti rezultate koje očekujete?
  • Prestanite se fokusirati na negativnosti situacije. Napravite pauzu, osvrnite se na ciljeve koje ste postigli i razmislite o stvarima koje možete promijeniti kako bi one imate utjecaj na vaš život i kako bi vas približile tamo gdje želite da stignete i budete. Ako zapnete, sjetite se da je potrebno vrijeme kako bi se ovo uradilo. Pronađite inspiraciju, pročitajte knjigu na tu temu, tražite pomoć. Radite na tome i budite uporni.
  • Vjerujte u sebe i u ono za što ste sposobni. Biti svjestan vlastite snage od ključnog je značaja. Ako je potrebno, napravite popis svojih “snaga” te ga držite blizu sebe kako biste se svaki put kada ste u nedoumici mogli podsjetiti koliko ste sposobni.
  • Ne dopustite da vas strah ili neuspjeh pokolebaju. Nitko ne želi da doživi neuspjeh, ali nemojte da to bude razlog zbog kojeg u startu odustajete. Neuspjesi su dio života, a iz njih možete dosta toga naučiti. Izađite iz svoje zone udobnosti i pokušajte.
  • Ne budite prestogi prema sebi. Ako prolazite kroz težak period ili ako vam je teško, napravite pauzu i razmislite. Ne morate biti savršeni ili imati odgovore na sva pitanja.
  • Preuzmite kontrolu nad svojim životom. Preuzmite odgovornost za svoj život i znajte da samo vi kontrolirate svoje reakcije. Često je lako kriviti druge za ono što nam se ne sviđa u našim životima. Uostalom, prilično je teško priznati da smo možda mi primarni uzrok zbog čega živimo u situacijama koje nam se posebno ne sviđaju ili u kojima ne uživamo. Istina je da ste vi jedina osoba koja može napraviti promjene u svom životu i načinu na koji ga živite. Naravno, s vremena na vrijeme motivacija je potrebna iz vanjskih izvora, ali sve je do vas. Vi ste ta osoba koja treba napraviti sljedeći korak i koja zna, duboko u sebi, što se zaista događa.
  • Promatranje je od ključnog značaja. Što je razlog zbog čega se zadržavate na onome što vam škodi? Kakve emocije izazivaju takvo ponašanje? Što vas čini toliko vezanima za tu situaciju? Sva navedena pitanja ključna su za shvaćanje korijena i srži problema. Odvojite malo vremena da analizirate situaciju, osjećaje i misli.
  • Budite iskreni. Priznajte sebi da se suočavate s teškoćama. To nije slabost i svakome se događa, bar jednom u životu, da ne vidi izlaz iz određene situacije. Prestanite bježati od problema i suočite se s njim, čak iako je on zahtjevan i neugodan. Onog trenutka kada prepoznate da imate problem zapravo je vrijeme kada ćete početi raditi na njegovom rješavanju.
  • Budite fleksibilni. Na putu postizanja cilja, možete shvatiti da je potrebno da ga malo promijenite ili čak da se udaljite od njega i to je sasvim u redu. Budite fleksibilni; možete se predomisliti tijekom procesa.
  • Vježbajte. Za sve što je zaista važno u životu potrebno je vremena i truda, ali kada postignete željeni cilj bit će vam jasno da je bilo vrijedno. Svaki put kada pokušate, iskustvo će vas učiniti mudrijima i shvatit ćete da ste naučili lekciju. Upravo zbog toga postat ćete bolja verzija sebe.

Izvor

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: