Business Feng shui: Ako želite da vaša firma bude uspješna, ovo morate ispoštovati Reviewed by admin on . . Jedna od primarnih stavki svakog poslovanja jest blagotvorna pozicija kancelarije i mjesta sjedenja generalnog direktora. Feng Shui kancelarije generalnog dir . Jedna od primarnih stavki svakog poslovanja jest blagotvorna pozicija kancelarije i mjesta sjedenja generalnog direktora. Feng Shui kancelarije generalnog dir Rating: 0

Business Feng shui: Ako želite da vaša firma bude uspješna, ovo morate ispoštovati

firma.

Jedna od primarnih stavki svakog poslovanja jest blagotvorna pozicija kancelarije i mjesta sjedenja generalnog direktora. Feng Shui kancelarije generalnog direktora omogućava uspješnije poslovanje i organizaciju istog. Generalni direktor je ključna osoba u vođenju kolektiva i poslovanja. Uspjeh je firme, na čijem je čelu, direktno proporcionalan izgledu njegove kancelarije i dijelu prostora u kojem se ona nalazi.

Skladno radno okruženje doprinosi harmoniji prostora, stupnju zadovoljstva zaposlenih, ali i posjetitelja i poslovnih partnera. Međutim, za povećanje uspješnosti poslovanja, osim pozicije generalnog direktora, te i direktora određenih sektora poslovanja i menadžera, veoma su važne i pozicije sjedenja svih ostalih zaposlenih osoba.


„Command position“
Kancelarija generalnog direktora treba zauzimati dio prostora koji se nalazi dijagonalno (ukoso) u odnosu na glavna ulazna vrata u firmu ili ulazna vrata tog kata (ukoliko se ista nalazi na nekom od katova).

Ako je u pitanju zgrada s par katova, koju koristi jedna kompanija, onda je potrebno da ljudi koji vode poslovanje firme koriste prostor na zadnjem katu (koji, pritom, ne sadrži niti jednu kosinu).

Pravilo kaže da vlada onaj tko promatra s visine.“

Pravila za kancelariju generalnog direktora:
* Radni stol se treba nalaziti dijagonalno u odnosu na ulazna vrata u direktorovu kancelariju. Nikako nije poželjno da se sjedi iza ulaznih vrata, jer time energija, novac i mogućnosti neće moći da dopru do osobe.
* Pozicija radnog stola mora biti takva da se iza leđa direktora nalazi zid (podrška). Postavka slike planine (bez snijega, vode i oštrih vrhova) na taj zid će da dodatno osnažiti direktorsku poziciju.
* Pozicija sjedenja određuje se na osnovu proračuna po datumu rođenja i kompasnim pravcima.

Enterijer 1

Uređenje kancelarije
* Mnoge firme ne obraćaju pažnju na „sitnice“ (npr. na to da kvaka na vratima treba biti ispravna), ali one predstavljaju ključne metafizičke parametre koje treba iskontrolirati. Ukoliko je kvaka na vratima generalnog direktora rasklimana, njegovo poslovanje, također, može poprimiti dani epitet, a može i da ga počne boljeti lakat jedne ruke.
* Vrata od kancelarije trebaju se otvarati pod kutom od 90 stupnjeva. Iza njih se nikako ne smije nalaziti bilo što što onemogućava njihovo kompletno, neometano otvaranje, kao na primjer: vješalica, sistem blokade na podu ili pokretni mehanizam samozatvaranja.
* Ukoliko se nasuprot ulaznih vrata u kancelariju nalazi prozor, neophodno je postaviti dekoraciju ili orhideje u teglama na sims ispred istog, kako bi ta korekcija spriječila otjecanje energije kroz prozor (po liniji „vrata – prozor“). Inače, prisustvo biljaka u kancelariji osnažuje energiju rasta i napretka. Spomenute orhideje unose harmoniju u prostor.
* Potrebno je da slike ili posteri na zidu kancelarije predstavljaju (ili simboliziraju) ciljeve budućih projekata generalnog direktora. Vizualnim prikazom se fokusiraju atomi i molekuli, a mislima se materijalizuje željeno.
* Ukoliko je direktor dobitnik određenih nagrada i/ili priznanja, iste treba postaviti unutar kancelarije, na vidna mesta, jer će, time, generirati nove mogućnosti za javno prepoznavanje kvalitetnih rezultata rada.

Što je potrebno izbjegavati pri uređenju kancelarije generalnog direktora:
* nered
* mnoštvo papira na stolu
* ukrasne predmete koji posjeduju oštre kutoveEnterijer 2
* obiteljske fotografije
* s ulaznih vrata vidljivu kantu za smeće
* otvorene police iza leđa

Radi osnaženja rukovođenja firmom, uvijek se preporučuje figura konja.

Zaštitnika pozicije generalnog direktora i branitelja od negativnih utjecaja predstavlja orao raširenih krila.

Pogled kroz prozor
Ukoliko pogled kroz prozor iz kancelarije generalnog direktora prouzrokuje negativne implikacije (tj. kroz prozor su, predominantno, vidljivi: tvornica, vatrogasci, bolnica i/ili zapušteni dijelovi grada), obavezna je postavka visećih ukrasnih kristala na isti, jer će oni neutralizirati generiranu negativnost.

Pogled kroz prozor

Namještaj
Namještaj se, u odnosu na radni stol, postavlja pod blago kosim kutom, kako bi komunikacija direktora i posjetitelja bila uspješna. Poslovna komunikacija je „ples energije“ između dvoje ljudi.

Ukoliko je neophodan, stol za sastanke bi trebalo biti odvojen od radnog stola. Energije ne treba miješati, ako za to postoji mogućnost, jer radni stol „nosi“ energiju korisnika, dok stol za sastanke „nosi“ energiju svakog pojedinca koji za isti sjedne.

Tijek energije unutar kancelarije
Suština je u tome da pravilnim pozicioniranjem namještaja u kancelariji bude kreiran harmoničan energetski tijek. Najbolji uvid u to da li energija slobodno teče kroz kancelariju i u kojem pravcu se kreće će vam pružiti vaš osobni nacrt (običnom olovkom) dane kancelarije i namještaja u istoj. Nacrt započnite od ulaznih vrata, te ga dalje „vodite“ u skladu s tijekom energije unutar prostora koji skicirate (bilo da energija teče ka zidu, drugim vratima, prozoru, komodi, ili nekom drugom dijelu namještaja/prostora).

Pogledom na nacrt/skicu ćete, nedvosmisleno, zaključiti je li dana kancelarija uređena tako da omogućava nesmetani uspjeh u poslovanju.

Pravila Feng Shui uređenja kancelarije generalnog direktora su ključna za postizanje zadovoljavajućih i natprosječnih rezultata rada, te i za napredak kompletnog kolektiva.

-Sandra Drinčić

Feng Shui Institute Sandra Drinčić

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: