Bulletproof coffe: Zdrava kava koja će vam dati energiju, pomoći u mršavljenju, i povećati IQ Reviewed by admin on . . Hollywood, Silicijska dolina i Wall Street imaju novi omiljeni jutarnji napitak: startup lideri, koji su „fetišisti“ zdravlja i učinkovitosti, brokeri i films . Hollywood, Silicijska dolina i Wall Street imaju novi omiljeni jutarnji napitak: startup lideri, koji su „fetišisti“ zdravlja i učinkovitosti, brokeri i films Rating: 0

Bulletproof coffe: Zdrava kava koja će vam dati energiju, pomoći u mršavljenju, i povećati IQ

kava.

Hollywood, Silicijska dolina i Wall Street imaju novi omiljeni jutarnji napitak: startup lideri, koji su „fetišisti“ zdravlja i učinkovitosti, brokeri i filmske zvijezde u zadnje vrijeme piju bulletproof coffee, to jest „neprobojnu kavu“. Kažu da čovjeka drži 5-6 sati, ali ne opterećuje srce, dapače, čini mu dobro. A pomaže i u mršavljenu. I k tomu povećava IQ.

O čemu se zapravo radi?

 Tu je stvar otkrio jedan tehnološki guru, Dave Asprey, koji je u Tibetu kušao izvorni napitak i zacrtao je si da će isto napraviti umjesto čaja s kavom, znanstvenim metodama umnogostručivši djelotvornost iste. Navodno je 5 godina potanko razrađivao recepturu, te je 300 tisuća dolara potrošio na znanstvena istraživanja utjecaja istog na metabolizam mozga. Bilo kako bilo, na kraju je sastavio sljedeću formulu:  kava + maslac + kokosovo ulje = bulletproof coffee


Točan recept propisuje Aspreyovu vlastitu kavu (30 dkg je cca. 4000 100 kn) vlastito kokosovo ulje (jedna litra cca. 10 tisuća forinti – itt is) i organski bio maslac napravljen od mlijeka krave koja je pasla isključivo travu, a opcionalno tradicionalni indijski ghee maslac – ali korektno dodaje kako napitak djeluje s bilo kojom kvalitetnom kavom, nesoljenim maslacem i kokosovim uljem.  I što se događa? Prema Aspreyu, otkada taj napitak pije umjesto doručka:

  • izgubio je 40 kilograma bez bilo kakve druge dijete i posebnih treninga;
  • IQ mu je porastao za 12 bodova;
  • dovoljno mu je 5 sati spavanja dnevno;
  • a sve je to liječnički dokumentirano, znanstveno dokazano.

Od tada svi konzumiraju taj napitak u Silicijskoj dolini, od velikih faca tehnoloških firmi, preko holivudskih zvijezda, do „pomahnitalih” brokera Wall Streeta. Kušajmo i mi!

Isprobajmo!

Originalni recept propisuje jednu šalicu kave s dvije žlice maslaca – navodno Dave Asprey pije sa 6 žlica! – i jednom čajnom žlicom kokosovog ulja. Sastojke treba miješati 20-30 sekundi u blenderu i gotov je napitak.

Izvrsno miriši, kao da se aroma kave miješa s aromom svježih kokica s maslacem. Ima boju kao bijela kava i tekstura je otprilike ista kao kod bijele kave. Bar što se izgleda tiče, jer kada čovjek istu pije, čini se gustom i kremastom. Okus je sasvim dobar, maslac upravo toliko potiskuje gorčinu kave da ne mršti nos ni onaj tko inače ne voli crnu kavu, nego je pristaša Stabrucks-škole. Ni malo nisam trebala siliti gutanje, iako mislim da bi žličica meda učinila čudo s okusom, ali šećer, mlijeko i svi drugi dodaci su strogo zabranjeni.

Učinak

Otprilike za pola sata „probija“ se kofein i drži, još drži, još uvijek drži iako je prošlo već 16 sati. Nije bilo uobičajene pospanosti preko dana. Istini za volju, ja napitak testiram tek 3 dana, ali za mene je već potvrđen učinak. Što je posebno zanimljivo: nisam gladna. Do sada bi mi dan uvijek krenuo s kavom i doručkom, sada mi je dovoljna kava. Danas sam tek oko 11 sati osjetila glad, ali onda jako 🙂

Što se događa u želucu? Zbog čega je toliko učinkovit?

Asprey ovako pojašnjava učinke i načela djelovanja „neprobojne kave”:

  • u kvalitetnoj kavi je malo toksina koji bi djelovali protiv kofeina.
  • puno masnoće usporava, ujedno i pojačava učinak kofeina na brži rad mozga.
  • bio maslac je i sam po sebi pun antioksidantima, HDL-om, to jest dobrim kolesterolom i vitaminom K, čiji su pozitivni učinci opće poznati.
  • kokosovo ulje je glavni izvor laurinske kiseline, triglicerida srednjeg lanca (MTC), pojednostavljeno, to je masnoća koja se ponaša kao da je ugljikohidrat, izravno ga prerađuje jetra, te sadrži puno energije.
  • puno masnoće pokreće takozvani ketogeni proces u organizmu, što otprilike znači da organizam potrebu za energijom pokriva iz masnoća, a ne iz ugljikohidrata, te kad potroši masnoću iz kave, počet će trošiti masnoću akumuliranu u organizmu.

Za svaki slučaj, ako vas put vodi u Los Angeles, gdje će se 2015. otvoriti prva službena bulletproof-kavana, skoknite do nje i isprobajte originalni napitak.

Izvor: www.index.hu

Mojanatura.hr

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: