Zašto nam se ne ostvaruju želje Reviewed by admin on . . Narodno vjerovanje kaže da će nam se sigurno ostvariti želja, ako smo je zamislili gledajući zvijezdu padalicu. Čekajući ovu meteorsku kišu, najavljenu za  pe . Narodno vjerovanje kaže da će nam se sigurno ostvariti želja, ako smo je zamislili gledajući zvijezdu padalicu. Čekajući ovu meteorsku kišu, najavljenu za  pe Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna psih.Suzane Vemić » Zašto nam se ne ostvaruju želje

Zašto nam se ne ostvaruju želje

želje.

Narodno vjerovanje kaže da će nam se sigurno ostvariti želja, ako smo je zamislili gledajući zvijezdu padalicu. Čekajući ovu meteorsku kišu, najavljenu za  petak,  razmišljam o željama. Ako se nama u životu uvijek događa baš ono što nam je potrebno, zašto nam se onda ne ostvaruju sve želje? Jer, kaže se da nam nikada nije dana neka želja, a da nam istovremeno nije dana i moć, odnosno sposobnost da je ostvarimo. Mislim da nema duhovnog tragatelja koji sebi nije postavio ovo ili neko pitanje sličnog značenja.


Odgovor je da postoje neke unutarnje prepreke ostvarenju tih naših želja. Nama se zaista stalno događa baš ono što je najbolje za nas u tom trenutku. Najbolje za nas, naravno ne znači najbolje za naš ego, ne zaboravimo to. Dakle, ako se neka moja želja još nije ostvarila, slijedi zaključak da tu nešto nije u redu, zar ne? Možda još nije trenutak, možda postoji još nešto što moram učiniti kako bi došlo do ostvarenja. Postoji neko unutarnje ograničenje, sasvim sigurno, jer da ga nema… znate već, ne bih imala želju, ona bi bila ostvarena. Sve što nam se događa, predstavlja priliku za razvoj naše svijesti ili je bolje da kažem za otkrivanje naše prave prirode. Kada vanjske okolnosti nisu u skladu s našim željama, znači da baš u nama postoje prepreke koje sprečavaju ostvarenje tih želja. Mi smo naučili da stvari promatramo na sasvim drugačiji način i da prepreke vidimo u vanjskim okolnostima, međutim, istina je da smo mi kreatori tih okolnosti i da ih stvaramo uglavnom nesvjesno, kako bismo sebi osmislili neku vrstu poligona za razvoj različitih sposobnosti.

I tako, kada imate neku želju, bilo da vam se čini da je velika ili sasvim mala, preispitajte što je to što biste dobili njenim ostvarenjem, a što biste izgubili. Obično se upravo tu krije ta unutarnja prepreka, koja nam ne dozvoljava da je ostvarimo. Za prevazilaženje ovih prepreka nekada je potrebno vrijeme, ali to je sasvim u redu kada znamo da nas na kraju čeka nagrada.

U stvari, naše želje nam pomažu da otklonimo prepreke. Ako imamo želju, znači da u nama postoji neka prepreka, jer u suprotnom, naša želja bi već bila ostvarena, te tako ne bi bila želja.

-Suzana Vemić

centarprozor.com

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment