Za čim to oni tragaju? Reviewed by admin on . . Carl Jung u jednoj od svojih knjiga govori o razgovoru koji je vodio s poglavicom američkih Indijanaca koji mu je rekao kako prema njegovim opažanjima većina . Carl Jung u jednoj od svojih knjiga govori o razgovoru koji je vodio s poglavicom američkih Indijanaca koji mu je rekao kako prema njegovim opažanjima većina Rating: 0

Za čim to oni tragaju?

tolle1.

Carl Jung u jednoj od svojih knjiga govori o razgovoru koji je vodio s poglavicom američkih Indijanaca koji mu je rekao kako prema njegovim opažanjima većina bijelaca ima napeto lice, oči koje zure i okrutno ponašanje. Rekao je:”Uvijek za nečim tragaju. Što to traže? Bijelci uvijek nešto žele. Uvijek su nemirni i nelagodno im je. Ne znamo što to oni žele. Mislimo da su ludi.”

Podzemna struja trajne nelagode počela je davno prije uspona zapadnjačke industrijske civilizacije, naravno, ali u zapadnjačkoj civilizaciji, koja sada prekriva gotovo cijelu zemaljsku kuglu, uključujući i najveći dio Istoka, očituje se u još nezapamćenom aktualnom obliku. Postojala je već i u Isusovo doba, kao i šesto godina prije toga, u doba Buddhe, a i mnogo prije toga. “Zašto ste uvijek tjeskobni?” pitao je Isus svoje učenike. “Može li zabrinutost dodati i jedan dan vašemu životu?” A Buddha je podučavao da se korijen patnje može pronaći u našim neprestanim željama i žudnjama.

Otpor sadašnjem trenutku kao kolektivni poremećaj istinski je povezan uz gubitak svijesti o Biću te oblikuje temelj naše dehumanizirane industrijske civilizacije. Usput rečeno, Freud je također prepoznao postojanje te podzemne struje nelagode i pisao o njoj u svojoj knjizi Civilization and Its Discontents  (Civilizacija i njezine nelagode), ali nije prepoznao pravi korijen nelagode te nije uspio shvatiti da se nje moguće osloboditi. Taj je kolektivni poremećaj stvorio vrlo nesretnu i iznimno nasilnu civilizaciju koja je postala prijetnja ne samo sebi, nego i sveukupnosti života na planeti.

(Moć Sadašnjeg trenutka, Eckhart Tolle, Strategije kojima se um koristi da bi izbjegao Sadašnji trenutak – str. 54.)Leave a Comment

%d bloggers like this: