S čime će vam duša natrag? Reviewed by admin on . Kada je njegov brod doživio brodolom, mislio je da je njegov život završio. Ne zna koliko je prošlo otkad je izgubio svijest, ali probudio se na obali. Nešto bl Kada je njegov brod doživio brodolom, mislio je da je njegov život završio. Ne zna koliko je prošlo otkad je izgubio svijest, ali probudio se na obali. Nešto bl Rating: 0

S čime će vam duša natrag?

dijamanti-saturn

Kada je njegov brod doživio brodolom, mislio je da je njegov život završio. Ne zna koliko je prošlo otkad je izgubio svijest, ali probudio se na obali. Nešto blješteće mu je smetalo očima, pa je u početku žmirkao, vrlo oprezno privikavajući oči na to. Kad je napokon uspio pogledati oko sebe, vidio je da je na plaži punoj dijamanata! Kilometri i kilometri plaže pune sitnih, svjetlucavih, dragocjenih kamenčića!
Svijet je najednom izgledao ljepši, a budućnost blistava! Napunio je džepove dijamantima, od košulje napravio svežanj i njega napunio dijamantima, i krenuo naći neki grad, ljude koji će mu pomoći da se vrati kući.

Sjetio se pritom da bi ga netko mogao orobiti ili čak ubiti radi blaga koje ima, pa je odbacio sve, osim nekoliko dijamanata – otkrio je plažu, i uvijek se može vratiti i uzeti koliko god želi.

Nakon nekoliko dana hoda, naišao je na gradić. Našao je prvu trgovinu, ušao, uzeo vodu, i žedno je ispio. Prodavač ga je natmureno gledao, njega onako odrpanog, zaraslog u bradu. Zahvalno, došao je do njega i dao mu najmanji dijamant. Velikodušno je rekao da ne treba vraćati nikakav ostatak, samo neka mu kaže gdje može naći smještaj i hranu.

Vidjevši dijamant, prodavač se počeo smijati i smijati, i jedva se zaustavio. “Misliš platiti ovim bezvrijednim kamenčićima?? Ja te mogu počastiti vodom, ali sobu i hranu ćeš ipak trebati platiti!”
Sav zbunjen, upita ga čime oni plaćaju.
Kao da je to sasvim uobičajeno, prodavač odgovori – lukom.

Nije bilo lako doći do luka. Radio je najteže poslove i bio sretan što je uopće dobio posao. Plaća nije bila velika, imao je taman toliko luka da plati skromnu sobicu i da može pojesti nešto pristojno.
Bio je vrijedan, pošten, i sposoban.
Našao je bolji, pa još bolji posao. Luka je imao sve više i više. Uskoro, mogo je sebe nazvati dobrostojećim.
Zahvaljujući nekim dobrim investicijama svog luka, obogatio se.

Prvo što je napravio, bila je gradnja broda. Jedva je čekao da dođe kući i vidi svoju obitelj. Brod koji je nagradio bio je veliki, luksuzan, s velikim spremištima za tovar.
Nekoliko dana, radnici su u brod utovarivali njegovo blago. Gomile i gomile luka.

Putovanje nazad trajalo je danima. Sav sretan, jednog dana je ugledao kopno, svoj rodni grad. Sreća je bila to veća, jer se nakon toliko dana, brodom širio nesnosan smrad truloga luka.

—————————————————————————————————————————————————

Kada naša duša dođe na Zemlju, gdje nam se životi vrte oko “luka”, vrlo brzo zaboravi dijamante i privikne se na postojeće stanje. Cijeli život skuplja luk, navikavajući se na njegov smrad. Radosno pristaje nositi sa sobom smeće, štoviše, pažljivo ga skuplja i ponosna je na veličinu hrpe.

Oni koji imaju sreću probude se, i vide da je ono čemu posvećuju najviše pažnje prolazno, sklono propadanju i bezvrijedno.

Vodite računa s čime će vaša duša otići natrag.

Alternativainformacije.comLeave a Comment

%d bloggers like this: