Probudite vjeru u sebe: PROMIJENITE UVJERENJA KOJA VAS SABOTIRAJU Reviewed by admin on . . Jeste znali da je naš um savršen instrument ukoliko umijete vješto upravljati njime? Može riješiti i najteži problem i dovesti nas do svakog cilja koji želimo . Jeste znali da je naš um savršen instrument ukoliko umijete vješto upravljati njime? Može riješiti i najteži problem i dovesti nas do svakog cilja koji želimo Rating: 0

Probudite vjeru u sebe: PROMIJENITE UVJERENJA KOJA VAS SABOTIRAJU

uvjerenja.

Jeste znali da je naš um savršen instrument ukoliko umijete vješto upravljati njime? Može riješiti i najteži problem i dovesti nas do svakog cilja koji želimo ostvariti

Ukoliko imate neki na pameti, posjedujete potrebne vještine i sposobnosti koje podržavaju vašu zamisao o uspjehu i već ste isplanirali mnoštvo akcionih koraka – znajte da to ipak nije dovoljno za pozitivne rezultate. Bilo bi dobro da najprije obavite važan „unutarnji“ posao i na vrijeme uklonite samoporažavajuća uvjerenja i navike koje vas sabotiraju na putu do cilja. Zapamtite da ta značajna promjena zahtijeva veliki trud za prevazilaženje godinama stvaranog otpora.

Programiranje u ranom djetinjstvu
Još kao djeca nepogrešivo smo znali kako da izrazimo svoje potrebe i stoga bili zadovoljni, sretni i slobodni. Vremenom smo gubili vezu sa svojim iskonskim htijenjima i odrastajući zaboravljali što je to što je nama zapravo važno. Ono što nam je poručivala okolina nismo dovodili u pitanje i samo smo upijali informacije iz izvanjskog svijeta nesposobni da ih kritički sagledamo. Tako smo izgradili mrežu uvjerenja koja smo stekli prihvaćanjem onoga što su nam drugi govorili ili što smo iskustveno proživjeli. Na taj način smo već u najranijem djetinjstvu „naučili“ da – „Ne možemo imati sve u životu“ ili da „Moramo uvijek raditi punom parom“. Nakon nametnutih ograničenja od strane onih za koje smo emotivno vezani, neminovno smo postali zaglavljeni pitajući se što to drugi od nas stvarno žele. Isprogramirani smo da se ponašamo na način koji je drugima prihvatljiv kako bismo očuvali tuđe odobravanje. Upravo je takvo programiranje u ranom djetinjstvu odgovorno za limitirajuća uvjerenja i u velikoj mjeri utječe na naš osobni i profesionalni razvoj.

Prije ili kasnije, pobjeđuju oni koji misle da mogu
Uvjerenja su samo naše teorije o sebi, svijetu i drugim ljudima. Ona utječu na nas da vidimo, čujemo i osjećamo isključivo ono što nam dokazuje da smo u pravu i što ih jasno potvrđuje. Ako vjerujete da nešto možete, podesit ćete svoje filtere tako da primjećujete samo ono što to uvjerenje podržava. Isto tako, ukoliko vjerujete da nešto ne možete ili nemate dovoljno sposobnosti, budite sigurni da će se sve to preslikati na vašu stvarnost. Bilo da su nastala kao posljedica iskustva ili prihvaćanja onoga što su nam drugi usadili, uvjerenja zapravo znače da će neki aspekti realnosti imati veću šansu da se prepoznaju u iskustvu nego neki drugi. Svaki put kada mom prijatelju crna mačka prijeđe put, njemu se nešto loše dogodi. Vođen svojim uvjerenjem, on bira situaciju i ponašanje koje će ga zasigurno potvrditi. Jer, um je izuzetno moćan i može vam isporučiti što god vi poželite. Ako je to crna mačka koja donosi loše vijesti, on će vas bez pogovora poslušati. Ukoliko je to primamljiv poslovni projekt, nova veza ili promjena sredine, i to možete dobiti. Samo je važno da mu tražite što vam treba. Najčešće postignemo ono što predviđamo tako da je bitno da zadržimo pozitivna očekivanja.

Kad počnemo vjerujemo da je ono što želimo moguće, naš um preuzima posao ostvarivanja mogućnosti. On će jednostavno očekivati da postignemo taj ishod. Zato fokus pažnje treba usmjeriti na ono što istinski želimo, a ne na ono što ne želimo i što nam se, nažalost, događa svakog dana. Porazgovarajte na trenutak sa sobom i zapitajte se kako svojim postupcima stvarate to što vam ne odgovara i konačno izađite iz uloge žrtve koja se stalno žali. Razmislite jeste li sebi postavili granice ili slobodno možete maštati kao kad ste bili dijete. Kako gledate na svoje greške – kao na neuspjeh ili priliku da naučite nešto novo? Ako vam je teško da pronađete partnera, otkrijte što vas ograničava dok razgovarate s potencijalnim i što vas sprečava da ostvarite ono što ste zamislili. Život koji vodite rezultat je svih vaših prethodnih misli i postupaka.

Da biste bili uspješniji trebate  postupati na način koji će vam donijeti ono što želite. Usredotočena svjesnost, disciplina i spremnost za rizik su sve što vam treba. Jer, sami kreirate svoj život, nitko drugi.

– Ivana Gavrilović Stanković

antistresvodic.rsLeave a Comment

%d blogeri kao ovaj: