PRETPOSTAVKE VODE DO NEUSPJEHA: Neke mogu upropastiti cijeli život! Reviewed by admin on . . Dr Martina Cartwright s websitea „Psihologija danas“, zapisala je divnu priču o važnosti pitanja. „Početak ove priče je na kraju nečijeg života. Naime, nedavn . Dr Martina Cartwright s websitea „Psihologija danas“, zapisala je divnu priču o važnosti pitanja. „Početak ove priče je na kraju nečijeg života. Naime, nedavn Rating: 0

PRETPOSTAVKE VODE DO NEUSPJEHA: Neke mogu upropastiti cijeli život!

pretpostavke.

Dr Martina Cartwright s websitea „Psihologija danas“, zapisala je divnu priču o važnosti pitanja.

„Početak ove priče je na kraju nečijeg života. Naime, nedavno sam dobila anganžman u kojem sam bila zamoljena da dam nutricionističke preporuke za prehranu smrtno bolesne žene po imenu Florens (94). Usprkos bolesti, Florens je bila vrlo visprena a sjećanja su joj bila živa i jasna. Govorile smo o događanjima iz njezinog života i rekla mi je da, premda je uvijek pokušavala da živi tako da na kraju života ne žali ni za čim, njene pretpostavke su je vodile do razočaranja.

„Pretpostavke su cijanid za međuljudske odnose. Uvijek pitaj – to je ključ za sretan život“ – rekla je Florens.
Djeluje jednostavno, zar ne? Pitaj i bit će ti odgovoreno pa ćeš znati na čemu si. Ipak, većina nas radije bira pretpostavke koje nas vode u dalja nerazumijevanja sa samim sobom i s ljudima.

Florens je ispričala i kako je završila jednu lijepu ljubavnu vezu upravo zbog pretpostavki.

Florens je šezdesetih godina prošlog vijeka radila kao sekretarica u jednoj firmi u New Yorku. Pričala je da joj je život izgledao baš kao u danas popularnoj seriji „Mad Men“. Na poslu je i upoznala čovjeka u koga se silno zaljubila.

„On je pretpostavljao da se nikad ne bih preselila u San Francisko kod njega. Pretpostavljao je da nikad ne bih digla ruke od karijere. Nikada me nije pitao, samo je nestao iz mog života. Kada sam ga godinama kasnije ponovo srela, rekao mi je da je u nesretnom braku. Rekao mi je da izvana njegov život izgleda sjajno, ali da se iznutra raspada. Tada sam mu rekla da je pogriješio što me nikada ništa nije pitao.“

Tako je Florens naučila važnu lekciju o važnosti pitanja umjesto pretpostavljanja.

Zašto je važno da pitamo umjesto da pretpostavimo?

Time stvaramo dublje veze. Dublje veze su nešto čemu svi težimo – i na osobnom i na profesionalnom nivou. Kada zaista razumijemo motive i porive ljude iz naše okoline, možemo i da postupimo tako da svi profitiramo.

Razumijevanje. Tko od nas ne želi razumijevanje? Koliko puta samo u toku jednog dana pitamo sugovornike „Jesi li me razumio?“

Dublji nivo komunikacije. Teško je povjerovati da u vrijeme svih društvenih mreža, komunikacijska barijera između ljudi ipak postoji, ali to je točno. I danas, iako imamo više nego jedan način da pitamo osobu, mi i dalje pretpostavljamo. Problem je u tome što pretpostavke zasnivamo na nepotpunim informacijama, pa onda nastaje problem.

Ipak, iako ovako objašnjeno, djeluje sasvim razumno i razložno, ipak nećemo odoljeti i pretpostavljat ćemo. Zbog čega je to tako? Odgovor je jednostavan – zato što se bojimo da, ukoliko pitamo, odgovor neće biti zadovoljavajući po nas. 

Zato pokušavamo pobjeći od istine držeći se pretpostavki. Onda u svakom slučaju dolazimo do razočaranja koje se, istina, moglo dogoditi i da smo pitali, ali se moglo dogoditi i nešto potpuno drugačije – mogli smo se složiti s drugom stranom.

Na kraju posjeta, pitala sam Florens treba li joj još nešto.

Šeretski se osmjehnula, i rekla mi je „Ne, ali hvala što si pitala.“

dobrarec.rsLeave a Comment

%d blogeri kao ovaj: