Počinje buđenje: Put zadovoljavanja ega je teži nego put oslobađanja i istine Reviewed by admin on . . Istina je da što god da smo sakrili u sramoti ili porekli u strahu ima ključeve da  oslobodi naše istinsko ja. Debby Ford Potiskivanje i negiranje su mehanizm . Istina je da što god da smo sakrili u sramoti ili porekli u strahu ima ključeve da  oslobodi naše istinsko ja. Debby Ford Potiskivanje i negiranje su mehanizm Rating: 0

Počinje buđenje: Put zadovoljavanja ega je teži nego put oslobađanja i istine

ego.

Istina je da što god da smo sakrili u sramoti ili porekli u strahu ima ključeve da  oslobodi naše istinsko ja.

Debby Ford

Potiskivanje i negiranje su mehanizmi  obrane koji naše svjesno ja štite od neželjenih sadržaja.  Sadržaj koji je potisnut međutim ne može nigdje nestati, već ostaje u nesvjesnom i čini do naše sjene. Kako  stid i strah spadaju u najneugodnije  emocije, kao odrasli  uglavnom ih negiramo ili potiskujemo, jer je našem egu uglavnom neprihvatljivo da priznamo da se nečega plašimo ili da smo osjetili stid. Ego ne želi vidjeti ono što mu se ne sviđa, stvara blokade u našoj svijesti  i tako ove osjećaje potiskujemo.

Budući da ego teži da  se  predstavi u što ljepšem svjetlu, prirodno je da će težiti potiskivanju emocija koje mogu narušiti našu sliku o sebi, jer mu je važno što drugi misle o nama.  On voli maske koje nosimo i čini da se vežemo za neke uloge koje predstavljaju dio našeg života, ali ne i sam život.

Ovako je, sve dok težimo da zadovoljimo svoj ego, odnosno dok ne shvatimo da on nije naše pravo ja iako se tako predstavlja. Put zadovoljavanja ega mnogo je teži, nego put oslobađanja i istine, mada se na prvi pogled ne čini da je tako. Naime, težnja da ugodimo egu, vodi nas kroz maglu, uplitanje u razne igre i udaljava nas od važnih životnih pitanja.

 

Točno  je da naše pravo ja nije ni u sadržaju sjene,  međutim  samo osvještavanjem tog sadržaja, možemo se razvijati, sve ostalo je samo  ego  šminka. Osvještavanjem i oslobađanjem potisnutih emocija, misli i  doživljaja, mi u stvari postajemo cjeloviti, odnosno iscjeljujemo se, dakle oslobađamo svoje istinsko ja. Govorimo o oslobađanju istinskog ja zato što je ono potpuno i savršeno, nema potrebe da ga razvijamo niti popravljamo, samo da ga pustimo da se izrazi. Ono je cjelovito, ali ga možemo  osloboditi tek ako se suočimo  s prvobitno potisnutim sadržajima, jer nas baš oni sprečavaju da sebe doživimo kao cjelovite.  Ono što popularno zovemo rad na sebi, u stvari se svodi na otklanjanje blokada, uvjerenja i/ili programa koji nas sprečavaju da doživimo svoju pravu prirodu i izrazimo je. Oslobađanje istinskog ja isto je što i oslobađanje od vlasti ega. Čim ego više ne gospodari našim razmišljanjima i ponašanjem, slobodni smo.

-Suzana Vemić, psih

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: